Správné odstranění graffiti je složitější, než se zdá

Čmáranici na fasádě je lepší odstranit rychle. Ale také opravdu profesionálně. Jinak můžou po klikyhákách zůstat ošklivé šmouhy, nebo „duchy“. Při opravdu neodborném zásahu může dojít až k nevratnému poškození fasády.

Že je nectěné graffiti na fasádě hnusné, o tom není sporu. Ale jak ho bezpečně odstranit: kartáčem, tlakovou vodou, horkou vodou, párou, broušením? Na tom se již zdaleka všichni neshodnou. Přitom necitlivě použitá technologie může způsobit na domě další škody, jejichž vznik nekryje ani pojištění.

![](/upload/_public/magazine/img/parní odstraňování graffiti II.jpg) ![](/upload/_public/magazine/img/parní odstraňování graffiti.JPG)

Odstraňování graffiti pomocí páry a horké vody je efektivnější, než když se používá studená tlaková voda. K ošetřovanému povrchu je navíc podstatně šetrnější.

„Běžné pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu se běžně nevztahuje na škody vzniklé při nesprávném odstraňování graffiti,“ upozorňuje Jan Hrdlička ze společnosti Fasádní servis, jejíž část se odstraňování klikyháků a „maleb“ z budov věnuje již 15 let. O to důležitější je vybrat si odpovědnou a skutečně profesionální firmu. Chce to mít základní znalosti o možnostech odstraňování a pak je potřeba osobní jednání, při kterém se zástupce firmy nejen budete ptát, ale také si – pokud možno – si od něj necháte způsob likvidace obrazců předvést. Na odstraňování graffiti totiž není žádná škola a zkušenosti se tak získávají jen s počtem uskutečněných zakázek.

„V kauze vyčištění graffiti na Karlově mostě udělala většina médií špatnou službu, protože celou věc bagatelizovala. Asi z neznalosti podlehli novináři dojmu, že stačí prostě přijít, pustiti na zeď páru a je to. Že to takhle prezentoval onen čistič je jedna věc, skutečnost je věc druhá,“ říká Jan Hrdlička. Obyčejnou vapku s tlakovou vodou považuje v současnosti za podobný anachronismus jako kartáč a kbelík s vodou. Zdi se od nánosu sprejů již dají čistit rychleji, šetrněji a lépe.

![](/upload/_public/magazine/img/Tornado odstraňování graffiti z kamene.jpg)

Systém Tornado úspěšně pracuje na jakémkoli povrchu, včetně kamene.

„Velmi dobře se osvědčuje pára, případně kombinovaná s přehřátou horkou vodou. Ovšem bez použití chemických přípravků se dá vyčistit graffiti touto cestou jen zcela výjimečně. Je to stejné, jako byste si chtěli odstranit barvu nastříkanou ze spreje na ruce jen teplou vodou,“ vysvětluje šéf Fasádního servisu. Ovšem ani pára, navzdory skvělé reklamě z Karlova mostu, nemůže uspět vždy. V takových případech už zbývají jen dvě možnosti: laser, nebo jemné broušení.

Laser používají ve Florencii na čištění památek. Ale přístroj je velmi drahý a práce s ním pomalá. Za 20 minut vyčistí asi 10 centimetrů čtverečních.

Nesrovnatelně vhodnější je pro těžké případy vakuový abrazivní systém Tornado, vyráběný v Německu. Česky řečeno, přístroj velmi jemně mechanicky očistí poškozený povrch a nenadělá při tom žádný prach ani jiný nepořádek, protože čistící proces je uzavřený v hlavici, která vakuově odsává veškerý odbroušený materiál. A přitom pracuje rychle.

![](/upload/_public/magazine/img/Tornado - detail vakuové pracovní hlavice.jpg)Veškeré čištění se odehrává uvnitř vakuové hlavice, takže do okolí se nedostává žádný prach. Obsluha do hlavice vidí průzory a plynule tak může směrovat čištění podle okamžité potřeby.

„Tormado pracuje tak citlivě, že dokáže odstranit barvu z papíru bez toho, že by jej porušilo. Takže na fasádě tenhle přístroj opravdu udělá jen přesně to, nač ho nastavíte,“ říká spokojeně Hrdlička, který Tornado do firemního strojového parku přidal letos v létě.

5 bodů pro správné odstranění graffiti

1. Kvalifikovaná prohlídka povrchu.

2. Vyhodnocení povrchového a hloubkového zasažení, tzv. migraci graffiti do povrchu

3. Výběr a otestování různých speciálních čističů graffiti

4. Volba vhodného technologického postupu a metodické provedení odstranění graffiti

5. Eliminace chemického; tlakového; mechanického; parního zasažení okolní plochy

Rizika laického odstraňování graffiti

Při neprofesionálním odstraňování se může stát:

- povrch, na kterém je graffiti se chemicky spálí (efekt vybělení)

- okolní povrch během stékání chemických přípravků na odstranění graffiti s nimi může dále reagovat

- zůstanou viditelné přechody po odstranění graffiti – tahy a zbytkové shluky barvy

- dojde k nevratným optickému a mechanickému poškození povrchu


Mohlo by vás zajímat