Štěnice v bytových domech představují velké riziko

Objevení štěnic v bytě bývá nemilým překvapením. Často se do jinak čistých domovů dostanou z hotelů či s nově nastěhovaným bazarovým nábytkem. Jakmile se objeví, okamžitě se ozvěte odborníkům na hubení, jinak se štěnice snadno rozšíří po celém domě. Jak v takovém případě postupovat a proč se musí preventivně ošetřit i sousední byty?

Štěnice v bytových domech představují velké riziko

Krevsající hmyz si domů můžete přivézt z hotelu

Štěnice jsou nevelký hmyz, který se živí krví savců. Asi půlcentimetrové jedince nejčastěji objevíte v noci, když rozsvítíte v zamořené místnosti – tito tvorové totiž nesnášejí světlo. Dalším z důkazů jejich přítomnosti bývají bolavé kousance po tělech obyvatelů bytu.

Štěnice se objevují i v naklizených a jinak čistých bytech či domech. Jejich zavlečení nejčastěji způsobí rozšíření z napadaného sousedního prostoru, bazarový nábytek či transport v zavazadle z hotelu. Velké množství jedinců nebo hnízda pak objevíte nejčastěji pod matracemi, ve stěnách, u podlahových lišt, za nábytkem a v podobných škvírách – nejčastěji do 3 metrů od vaší postele. Naštěstí vás jich dokážou zbavit odborníci na dezinsekci. Profesionální deratizační firma vyřeší váš problém rychle a diskrétně.

Likvidace štěnic vás zbaví i možných zdravotních komplikací. Foto: Simon Berenyi, Pexels

Jak postupovat při napadení štěnicemi

Jakmile ve vašem domě zjistíte přítomnost štěnic, okamžitě si pozvěte odbornou deratizační firmu. Společnost ZZGroup.cz, která se likvidací štěnic i jiných škůdců dlouhodobě zabývá, popisuje další postup:

  • Po kontaktování společnosti k vám do 24 hodin přijede odborník na hubení škůdců.
  • Neoznačené auto a šetrný přístup vám zaručí veškerou diskrétnost.
  • Postřik profesionálními přípravky zaručí vyhubení veškerých dospělých jedinců.
  • Následné opakování postřiku (cca za měsíc) zajistí vyhubení i zbytku kolonie. Při vynechání druhého kola postřiku se štěnice pět namnoží.
  • Postřikem musí být ošetřeny i okolní byty, ve kterých by štěnice mohly dále přežívat a opětovně se rozmnožit.

Pokud si myslíte, že s vámi domácnost sdílejí štěnice, nestyďte se a problém ihned řešte s představenstvem bytového domu – musí se totiž ošetřit i sousední byty či byty propojené stoupačkou. Často se také stává, že nález štěnic v bytě ohlásí osoba, která není původcem kontaminace. I z tohoto důvodu je nutné prohlédnout a případně ošetřit okolní prostory.

Štěnice samy nezmizí

Napadení štěnicemi není nic příjemného, neřešení jejich přítomnosti vám však přinese ještě více problémů. Proto neváhejte a při jejich výskytu co nejdříve kontaktujte odborníky i představenstvo domu. Jinak se krvežíznivého hmyzu nejspíš nikdy nezbavíte a způsobíte problémy celému domu.

Zajímá vás více informací o štěnicích nebo si přejete kontaktovat odborníky kvůli objednání zásahu? Navštivte web ZZGroup.cz, kde najdete nejen kontakty, ale také další články o škůdcích.

Kontakt na ZZGROUP

Úvodní foto: Hubení štěnic probíhá minimálně ve dvou kolech. Foto: PublicDomainFiles.com


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?