Třídíte správně odpad?

Třídit odpad je moderní, šetříme tím životní prostředí a kromě pár nádob navíc, nás to nic nestojí. Pokud třídíme, umožňujeme následnou recyklaci, ze které vznikají druhotné suroviny (a z nich následně produkty) a zároveň šetříme místo na skládkách a zmenšujeme jejich velikost.

Třídíte správně odpad?

Odlišné barvy kontejnerů na tříděný odpad jsou obecně známé a celorepublikově se nemění. Obecní úřady rozhodují pouze systém třídění. Většinou záleží na smlouvě mezi obcí a svozovou firmou. Někde například nemají k dispozici kontejnery na nápojové kartony a obec doporučuje vyhazování tohoto odpadu do kontejneru na plasty. V třídírně odpadů si s tím následně poradí.

Na samotných kontejnerech na třídění nalezneme informace, kam který odpad patří. I tak ale koluje mnoho nejasností a otázek, týkajících se způsobu třídění. Není nutné, aby obaly určené k recyklaci byly dokonale čisté. Nesmí být ovšem mastné, mastnota omezuje recyklaci a komplikuje práci zaměstnancům třídící linky. Pokud tedy například důkladně nevymyjete obal od rostlinného oleje, je lepší jej umístit do smíšeného odpadu.

Do modrého kontejneru třídíme noviny, časopisy s papírovou obálkou, sešity, obálky (i s fóliovými rámečky, bez bublinkového vnitřku), krabice, pytlíky od kuchyňských surovin (mouka, cukr) nebo kancelářský papír (může být i s kancelářskými sponkami). Naopak do něj nepatří roličky od toaletního papíru nebo plata od vajíček, obojí je vyrobeno z již několikrát recyklovaného papíru, a proto následná recyklace již není možná. Z hygienických důvodů sem nepatří použité papírové kapesníky. Zároveň do kontejnerů na papír nevyhazujeme ani voskovaný nebo pauzovací papír.

Plast třídíme do žlutého kontejneru, jedná se především o pytlíky, tašky, kelímky od jogurtů, obaly od potravin, PET lahve, obaly od kosmetiky, obaly od čisticích prostředků (ne od těch nebezpečných anebo žíravin), fólie, víčka nebo polystyren (i termoobaly z restaurací nebo výplně krabic). Do kontejneru na plasty netřídíme podlahové krytiny ani novodurové trubky. U plastových obalů dbáme na jejich relativní čistotu, pokud jsou nádoby nebo termoobaly z restaurace mastné, potřebují vymýt teplou vodou s čisticím přípravkem, v opačném případě je lepší je vyhodit do smíšeného odpadu. Naopak u obalů od šamponů a jiné kosmetiky stačí pouze spotřebovat celý obsah.

Zelené kontejnery slouží na barevné sklo (někde mohou být umístěny i kontejnery bílé barvy na sklo bílé). Do těchto nádob třídíme lahve od vína, nealkoholických nápojů nebo nevratné lahve od piva. Dále sem patří nádoby z barevného skla nebo tabulové sklo z oken a dveří. Jak udává server do kontejneru na sklo nepatří autosklo, keramika, porcelán, zlacená a pokovená skla a tím pádem ani zrcadla. Pokovení skla totiž dělá při jeho tavení problémy.

Stále častěji se objevují i oranžové kontejnery, do nich třídíme nápojové kartony. Například krabice od mléka a mléčných výrobků, džusů, rajského protlaku nebo vína.

Zdroj foto: www.psas.cz


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.