Účinná likvidace štěnic svépomocí: co funguje a co ne?

Likvidace štěnic svépomocí je nepříjemná disciplína. Ale nikoliv nemožná. Důkazem jsou stovky recenzí od lidí, kteří se štěnic sami zbavili. Pokud infestace nenarostla do nezvládnutelných rozměrů, při správném postupu je možné se štěnic zbavit svépomocí.

Účinná likvidace štěnic svépomocí: co funguje a co ne?

Klíč k úspěšné likvidaci štěnic svépomocí:

  • použití kombinace správných přípravků (dýmovnice + sprej)
  • dodržení správného postupu
  • vyloučení další infestace ze sousedních bytů

1.Správné přípravky: Co proti štěnicím použít?

Přípravek

První věc, kterou budete potřebovat, je postřik. Z volně prodejných postřiků jsou proti štěnicím účinné pouze dva:

  • sprej proti štěnicím Protect: hubí dospělce a nymfy a vytváří ochranný film, který nově vylíhnutým štěnicím zamezí v dalšímu růstu a množení
  • křemenitý prášek ve spreji bioATAK: při kontaktu zahubí všechna stádia štěnic včetně vajíček

Sprejem Protect ošetříte plochy v místnosti a necháte postřik zaschnout. Křemenitý prášek slouží pouze jako doplněk k okamžitému hubení hmyzu a vajíček, ale nemůžete jím ochránit okruh kolem postele, protože byste po prášku šlapali a vířil by se.

Kromě postřiku budete potřebovat také dýmovnici proti hmyzu:

  • vybrat si můžete mezi dýmovnicemi Dobol Fumigator nebo Atak Fumigator
  • fungují obě stejně, uvolňují do místnosti insekticidní mlhu
  • v místnosti ani na textilu nezanechává mlha žádný film ani otisky

Není tedy pravda, že neexistuje účinný volně prodejný přípravek proti štěnicím. Sprej Protect má stejnou účinnost jako profesionální přípravky, které proti štěnicím používají DDD firmy. Aplikaci Protectu štěnice nepřežijí a potřebná dlouhodobá ochrana je zajištěna.

Jak je to s rezistencí štěnic vůči přípravkům?

Většina postřiků proti štěnicím obsahuje syntetické pyrethroidy. Problém těchto látek je, že malý počet jedinců většinou postřik přežije a dál se množí. Jejich potomstvo potom již má vůči pyrethroidům odolnost.

Co používají firmy?

Právě postřiky na bázi pyrethroidů používají DDD firmy nejčastěji a samy tak k rezistenci štěnic přispívají. Koncentráty Fendona, Cipex, Permex, Biopren - všechny tuto účinnou látku obsahují. Jako silnější zbraň potom firmy mohou použít přípravek FICAM na bázi karbamátů. Jeho použití ale podléhá nahlášení na hygienickou stanici.

Co obsahují volně prodejné přípravky?

Volně dostupný sprej Protect používá jako alternativu k pyrethroidům růstový regulátor Methropren, který štěnicím zabraňuje v dalším růstu a množení. Na štěnice funguje Protect stoprocentně, stačí si pročíst stovky recenzí od spokojených uživatelů na internetu. Doplňkem k Protectu je přírodní postřik v podobě křemelinového prášku ve spreji, který funguje jako univerzální insekticid proti většině škůdců. Princip je ten, že ostré mikrokrystalky při kontaktu hmyz vysuší a roztrhají jeho ochranný exoskeleton. Křemelina jako jediný přípravek na trhu při kontaktu likviduje vajíčka štěnic. Nemá však dlouhodobý účinek a při likvidaci svépomocí proto nelze spoléhat pouze na ni.

2. Správný postup

Vajíčka

Pro úspěšnou likvidaci štěnic je nutné dodržet určitý postup. Vše začíná přípravou místnosti (demontáž nábytku, otevření šuplíků, zakrytí akvária), pokračuje aplikací spreje na správná místa, dýmováním, pozdějším opakováním postřiku a instalací monitorovacích pastí. Při hubení štěnic svépomocí se nestříká celá podlaha v místnosti, ale aplikuje se tzv. bariérový postřik - sprejem Protect se ošetří obvod místnosti včetně prahu dveří, konstrukce postele, podlaha okolo ní, případně noční stolky. Postřik sprejem je vždy nutné zkombinovat s dýmovnicí proti hmyzu. Ta po pokoji rozptýlí insekticidní mlhu, který pronikne do všech spár a prasklin, kde se štěnice mohou ukrývat. Postřik se musí opakovat dvakrát po sobě, a po druhém dezinsekčním zásahu provedeném cca za 14 dní je vhodné nasadit monitorovací pasti na štěnice, které vám indikují, zda se ještě nějaká štěnice v bytě nachází nebo ne.

3. Největší problém při hubení štěnic svépomocí

Problém nastává ve chvíli, kdy se štěnice v domě šíří mezi byty. Nejčastěji štěnice lezou stoupačkami nebo průvlaky kolem trubek. Vy ošetříte svůj byt, ale sousedé ne. A za krátkou dobu máte štěnice doma znovu. Pokud máte podezření, že štěnice se k vám dostávají od sousedů, je vhodné dezinsekci zkoordinovat s nimi nebo oslovit deratizační firmu, která sousedy kontaktuje a zařídí dezinsekci v celém domě. Pokud by sousedé nespolupracovali, deratizační firma na ně použije přes hygienu páku.

Závěr

Zbavit se štěnic svépomocí vyžaduje spoustu práce, na výběr ale nemáte, když se parazitů chcete zbavit. Pokud se u vás v bytě vyskytly štěnice, dejte se do likvidace hned a nečekejte, až se dál rozmnoží. Všechny potřebné přípravky seženete ve specializovaném e-shopu Pasti.cz, včetně odborného poradenství.

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?