Úvěrový rok s nádechem pandemie!

Pandemie, s níž se ČR potýká více než rok a půl, změnila život Čechů v mnoha ohledech. Zásadně zasáhla do jejich životního stylu, pracovního života a v nepolední řadě ovlivnila i jejich přístup k financím.

Úvěrový rok s nádechem pandemie!

Dalo by se tak očekávat, že i ve sjednávání úvěrů budou tedy Češi mnohem opatrnější. Opak je ale pravdou! Podle Ondřeje Čtvrtečky, člena představenstva Stavební spořitelny České spořitelny je produkce úvěrového trhu v loňském i letošním roce doslova rekordní.

Koronavirus uspíšil posun do online prostoru

S omezením mezilidských kontaktů celkem pochopitelně posílila i snaha přesunout velkou část finančních služeb do online prostoru. Stavební spořitelny se tomuto požadavku, pramenícího z aktuální situace i přístupu samotných klientů, velmi zdatně a rychle přizpůsobily. „Klienti stále ve větší míře využívají moderní technologie, které jim usnadňují práci a především šetří čas. Dospěli až do bodu, kdy chtějí vše ovládat z jednoho místa, řešit věci rychle a efektivně, bez papírování, zdlouhavých procesů a také bez nutnosti vyplňování spousty údajů. Rozhodují se rychleji, a proto je pro ně důležitá flexibilita a rychlost odezvy i u jejich banky nebo stavební spořitelny,“ vysvětluje Ondřej Čtvrtečka. Buřinka, která nyní nabízí možnost sjednat produkty online, se ale i nadále drží svého záměru – poskytnout svým klientům a obchodním partnerům profesionální servis a služby.

Úvěry trhaly rekordy, Češi se pustili do rekonstrukcí

Covid se zásadně podílel také na změně způsobu práce – velká část lidí přesunula své kanceláře domů, tudíž byla nucena své bydlení tomuto novému účelu přizpůsobit. Vedle toho, že si lidé zvelebovali svoje byty, se také více rozhlíželi po domech, aby karanténu mohli trávit více venku. Tím výrazně stouply ceny pozemků. Někde o stovky procent. Buřinka, která se na trhu stavebních spořitelen profiluje jako rekonstrukční banka, zaznamenala nárůst poptávky po financování rekonstrukcí: „Zvýšili jsme nejen podíl sjednání úvěrů digitální formou o více než 100 %, ale také jsme navýšili objemy úvěrů více než průměr trhu a v jejich počtu jsme byli dokonce jedničkou na trhu,“ říká Ondřej Čtvrtečka.

Budoucnost ve společnosti úvěrů: Bude růžová?

Do čeho v neposlední řadě pandemie značně zasáhla je cena pozemků, nemovitostí, materiálů i stavebních prací obecně. Mnoho lidí se nyní ocitá v situaci, kdy jim na vylepšení bydlení nezbývají finance a na požadovanou výši úvěru nedosáhnou. I v tomto se Buřinka snaží svým klientům vyjít vstříc. „V září jsme prodloužili splatnost pro naše úvěry nad milion korun na 25 let, čímž reagujeme na zvyšující se ceny materiálů, stavebních prací a nemovitostí celkově. Rozložením splácení do delší doby dojde ke snížení měsíčních splátek bez zatížení rodinného rozpočtu. Navíc jsme ještě více zjednodušili způsob dokládání účelu úvěru fotkami. Cílem obou novinek je, aby klienti Buřinky měli peníze na svou rekonstrukci nebo výstavbu rychleji na svém účtu a měli méně starostí. Zároveň umožňují udržet zdravý rodinný rozpočet,“ uzavírá Čtvrtečka.

Více o Buřinka

Zdroj foto: Stavení spořitelna České spořitelny


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.