Vymyslete si geniální sprchu

Ve světě převládá mýtus, že paneláková koupelna vám nenabídne takový luxus, jako koupelna s prostornou vanou. To ale není vůbec pravda. Když si vyberete správný sprchový kout, můžete si užívat ve sprše relax stejně skvělý jako ve vaně. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Vymyslete si geniální sprchu

Mějte radost z každodenního sprchování

Sprchování neodmyslitelně patří ke každodenním povinnostem. Někdo skočí do sprchy ráno, někdo večer, jiný i vícekrát denně. Aby pro vás sprcha nebyla jen povinností, ale abyste si ji uměli užít, je potřeba pořídit si pořádný sprchový kout. Ať už máte sebemenší koupelnu, sprchu si můžete vybrat dle svých nejdivočejších představ. Standardní rozměry začínají už na 75 x 75 cm, takže se nebojte, že byste se museli uskromnit a vzít zavděk tím nejjednodušším. Naopak, i v tomto nejmenším rozměru je nabídka široká. Ty největší “sprcháče” pak mohou mít rozměry až 90 x 200 cm.

Vyberte si vhodný tvar

Každá koupelna nabízí jinou dispozici a té musíte přizpůsobit nejen tvar sprchového koutu, ale také jeho konstrukci. Častým řešením, pokud máte v koupelně volný roh, jsou čtvercové nebo obdélníkové sprchové kouty. Pokud naopak roh místnosti k dispozici nemáte, můžete zvolit kout půlkruhový, který se dá přistavit k jakékoliv stěně. Tvar, který patří mezi absolutní favority, je takzvaný čtvrtkruh.Tento typ jste jistě i nejčastěji někde zahlédli, je totiž velmi kompaktní, a proto do paneláku jako dělaný.

Nepodceňte konstrukci

Konstrukce vám může opticky zvětšit prostor nebo třeba usnadnit údržbu a úklid. Bezpečnostní skla bez okrajů neboli bezrámové konstrukce působí ze všech typů nejluxusněji, dodají vám pocit, že se denně sprchujete ve čtyřhvězdičkovém hotelu. Výrazně zvětšují prostor, takže se hodí do menších koupelen. Dalším typem je půlkruhové rámování, rám je pouze na horním a dolním okraji konstrukce a zbytek je tvořen výplní. Třetím typem je celorámová konstrukce. Výplň rámů volte nejen podle životnosti, ale také s ohledem na údržbu. Plastové výplně vám sice nenabídnou takovou životnost jako skleněné, ale u skla myslete na to, jak náročné je na údržbu ve vlhkém prostředí.

Klíčový je i typ dveří

Způsob otevírání dveří je opět podmíněn tomu, jaký máte v koupelně prostor. Největší klasikou jsou posuvné dveře, které “šoupete” po obvodu sprchy. Prostorově nejsou náročné, nicméně jejich údržba je komplikovaná, jak z hlediska úklidu, tak i co se týče výměny koleček, kterými dveře posouváte. Naštěstí už máte i jiné možnosti, například zalamovací systém, který dvířka posune a zalomí směrem dovnitř. Ten také nevyžaduje prostor a jeho údržba je snazší. Jestliže problém s prostorem neřešíte, můžete si dovolit dveře s pantovým systémem.Tady dbejte pouze na to, aby byly panty z nerezového materiálu, který se neponičí ve vlhkém prostředí. Posledním typem je pivotový systém. Ten funguje na principu otočného čepu, který dveře otáčí směrem ven. Nicméně ne pro každou koupelnu je prostorově vhodný.

Odtok vody zajistí vanička či žlábek

Poslední věcí je způsob odtékání vody. K těm klasičtějším možnostem patří akrylátové nebo smaltované vaničky. Ty se liší tvarem, rozměrem i hloubkou. Některé varianty jsou dokonce bezbariérové. Při montáži je třeba zvážit, zda můžete dělat v koupelně stavební úpravy. Pokud ne, je dobré vaničku postavit na nožičky nebo polyuretanové nosiče a okolí obezdít. Jestliže se vám vaničkové řešení nezamlouvá, můžete zkusit odtokový žlábek. Ten sice vyžaduje zásah do podlahy koupelny, nicméně jeho praktičnost za to stojí. Musíte ale myslet na spádování podlahy, tedy aby povrch směřoval mírně dolů. A když uvidíte, jak do žlabu stéká voda, po náročném dni v něm zmizí i vaše starosti. Protože dobře promyšlená sprcha, která z rutinní činnosti dělá příjemný zážitek, má i takovou moc.


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?