Zachránit se dá i velmi poškozená fasáda

Životnost zateplené fasády je asi 25 let. Dá se však efektivně prodlužovat. Kvalitní renovace také zachrání i poškozené, nebo špatné provedení domovní obálky.

Zachránit se dá i velmi poškozená fasáda

Jestli zateplená fasáda vašeho domu například popraskala, neznamená to, že ji už musíte nechat udělat novou. Za použití odpovídajících postupů a technologií se takový stav napravit komplexní renovací povrchu. Což znamená nejen rychlejší odstranění problému, ale především úsporu značných finančních prostředků.

Renovace poškozeného fasádního povrchu především vyžaduje férový přístup prováděcí firmy. Jen taková firma udělá práci způsobem, který má smysl. A ten způsob je zřejmě jen jeden,“ říká jednatel společnosti Fasádní servis Jan Hrdlička. V branži se pohybuje pře 15 let a průběžně sleduje nejnovější trendy. Ale s kolegy vyhodnocuje také dosavadní zkušenosti s jednotlivými používanými technologiemi.

Že na fasádu působí mnoho vlivů, ví každý. Zdaleka ne každý však ví, že to, co rozhoduje o dalším vývoji obálky domu, jsou mikroskopické praskliny. Ten, kdo je umí zacelit a obnovit celkovou soudržnost povrchové vrstvy fasády, ten dělá dobrou práci, protože jen tak skutečně prodlouží její životnost,“ konstatuje šéf Fasádního servisu.

Mikroskopické trhliny vznikají působením vody zmrzlé v nerovnostech, kvůli řasám a plísním, nebo kvůli mechanickému porušení povrchu, například při nešetrném mytí. Velký díl na tomto procesu má také UV záření, jež je součástí slunečního svitu. To totiž vede k degradaci a následnému rozpadání plastových materiálů. Bohužel, materiály silikon, silikát či akryl, jež tvoří svrchní vrstvu zateplených fasádních systémů, jsou všechno plasty.

Detailní pohled na rozsáhlá a hluboká poškození degradovaného povrchu fasády. Ani v takovém případě ještě nemusí být nezbytné objednávat novou fasádu. Detailní pohled na rozsáhlá a hluboká poškození degradovaného povrchu fasády. Ani v takovém případě ještě nemusí být nezbytné objednávat novou fasádu.

Identifikovat mikrotrhliny bohužel není jednoduché. Čekat však na to, až se na povrchu domovního pláště objeví bílé skvrny vyplaveného hydroxidu křemičitého, nebo okem viditelné praskliny, je příliš riskantní.

Předpokládaná životnost fasády je 25 let. Včasnou a skutečně kvalifikovanou péčí se dá prodloužit na dvojnásobek. Je však potřeba, aby servisní péče byla nejen kvalifikovaná, ale také podle časového plánu, který vychází z vlastností materiálu povrchové vrstvy fasády,“ zdůrazňuje projektant Milan Jaukl.

Ideální je sledovat stav fasády průběžně a všímat si čehokoli nového a nebát se to konzultovat. I u bezproblémově vypadajícího povrchu je ovšem potřeba vědět kdy končí funkčnost biocidních látek, které likvidují řasy a plísně,“ vysvětluje Jan Hrdlička základní postup. Jakmile zaznamenáte podezřelé procesy, neváhejte oslovit odborné firmy. Je však nezbytné – bohužel – zajímat se o jejich reference, protože za odborníka se vydává i leckterý majitel jednoho stroje na tlakové čištění povrchů. Mimochodem rizikovým faktorem i je i „obyčejné“ graffiti. To zdánlivě ničím, kromě obvyklé ohyzdnosti, povrchu neškodí. Ve skutečnosti však barva proniká hluboko do svrchní vrstvy fasády a svou agresivitou narušuje její soudržnost. Čím déle na povrchu zůstane, tím déle jej devastuje. „Skutečně kvalifikovaná péče není úplně laciná, ale ve srovnání s pořízením nové fasády je stále levná. Vždy se zajímejte o postupy, které chce oslovená firma použít. Například impregnace povrchu v žádném případě není to samé, jako zacelení mikrotrhlin,“ zdůrazňuje Hrdlička. Každá firma by například měla být schopná předložit zájemcům technické listy materiálů, které hodlá používat. Už z jejich přečtení je možné odhalit to, že daná firma nemá dostatečně kvalifikovaný přístup, ani vedení.

Detailní pohled na rozsáhlá a hluboká poškození degradovaného povrchu fasády. Ani v takovém případě ještě nemusí být nezbytné objednávat novou fasádu. Detailní pohled na rozsáhlá a hluboká poškození degradovaného povrchu fasády. Ani v takovém případě ještě nemusí být nezbytné objednávat novou fasádu.

Zachránit se dá i hodně poškozená, nebo degradovaná fasáda. V takovém případě však není správné očekávat, že se její životnost prodlouží o pětadvacet let. Ale s deseti lety můžete počítat i v takovém případě. Jen náklady jsou přeci jen vyšší, než když se o plášť domu staráte průběžně,“ doplňuje možnosti projektant Jaukl.

Úvodní foto: Fasáda domu na pražských Petřinách byla před renovací "zralá" na stržení. Přesto se ji podařilo zachránit. Zdroj foto: Fasádní servis


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!