Zbořme stereotypy: Co opravdu stojí za výskytem štěnic a jak je správně zlikvidovat

Drtivá většina lidí si přítomnost štěnic dokáže představit jenom v levné ubytovně bez dostatečného hygienického zázemí, kde se tísní desítky lidí. Ovšem v dnešní době se štěnice čím dál tím častěji objevují i v naprosto běžných domácnostech, kde je úklid samozřejmostí. Jaké jsou tedy zdroje zavlečení a proč není třeba se za výskyt štěnic stydět?

Zbořme stereotypy: Co opravdu stojí za výskytem štěnic a jak je správně zlikvidovat

Štěnice jako nevyžádaný suvenýr z dovolené nebo cesty MHD

Štěnice domácí patří mezi nejotravnější parazity, na které můžete narazit. Jejich výskyt však nemá s čistotou domácnosti nic společného. "Většinou si štěnice lidé přivezou jako suvenýr z dovolené z hotelu, ubytovny, nebo z dopravního prostředku. Štěnice zalézají do zavazadel, PC, kabelek, oblečení a převážně vždy si je přivezete s sebou domů," vysvětluje Michal Fialek, majitel společnosti Deratizace Praha.

Problém je i s včasným zachycením problému a zjištěním výskytu štěnic. Pokud jste na dovolené, nemusíte vůbec tušit, že na místě jsou parazité. Po prvním kontaktu se štěnicí se totiž vyrážka může objevit i po týdnu, a to už mnoho lidí pomalu balí kufry domů. Pak je čeká o to nepříjemnější překvapení v podobě nevyžádaného suvenýru.

Kdy o výskytu štěnic informovat sousedy a jak postupovat?

Přítomnost štěnic poznáte podle kousanců na kůži. Každý člověk může mít jinou reakci a definitivně si potvrdíte výskyt štěnic po prohledání okolí postele. Zanechávají po sobě černé tečky v rozích postele či ve švech matrací kolem roštu-jedná se o jejich výkaly. Můžete také zpozorovat jejich přeslečky (průhledné zbytky, které odpadají z těla štěnice, když přejde do další vývojové fáze) nebo najdete jejich nakladená vajíčka. Samička může naklást až pět vajíček denně, proto je nutné reagovat na výskyt parazita co nejdříve. Na místě je profesionální dezinsekce štěnic.

"Volně prodejné přípravky vůbec nefungují a způsobují rezistenci vůči přípravkům, které používají na likvidaci štěnic deratizační firmy," varuje Michal Fialek. Při silném zamoření bytu je také dobré informovat ostatní obyvatele bytů, vaše sousedy. Štěnice totiž mohou přilézt i dalších bytových jednotek a je lepší je zlikvidovat najednou, aby se neustále nevraceli. Obvykle se provádí hubení štěnic vždy do kříže od postiženého bytu.

"Informovat sousedy, případně SVJ, nebo bytové družstvo je vždy lepší, ale není to povinnost - odborná firma při likvidaci štěnic v postiženém bytě může prohlédnout ostatní byty, jestli jsou v nich také stopy po štěnicích," dodává Fialek.

Deratizace štěnic

Kdy se štěnic zbavím a na jaká omezení se připravit?

Odborná likvidace štěnic se provádí vždy třikrát po čtrnácti dnech, a to z důvodu frekvence líhnutí vajíček. Je nutné zlikvidovat štěnice ve všech fázích jejich cyklu. Před příjezdem deratizační firmy se potřeba vyklidit úložné prostory v posteli, protože se postele prostříkávají dezinsekční látkou ze všech stran.

Po aplikaci dezinsekce nesmí být v bytě nikdo přítomen po dobu osmi hodin. To samozřejmě platí i pro domácí zvířata. Dále se po aplikaci účinných látek nesmí v bytě následujících 14 dní uklízet a vytírat, aby nedošlo k setření účinné látky.

Je potřeba důslednost a nechat provést opravdu všechna tři čištění. Zároveň dodržovat zákaz mytí a uklízení ploch, na které je aplikovaná dezinsekční látka. Jedině se tak se dá zabránit opětovnému líhnutí štěnic a přerušit jejich cyklus.

Likvidace štěnic

Další nevyžádaní hosté v domácnostech

Štěnice nejsou jediní parazity, kteří dokážou pořádně potrápit. Majitelé domácích zvířat mohou například bojovat s výskytem blech. Likvidace blech se provádí stejně, jako likvidace štěnic. Jediným rozdílem je, že majitelé zvířat si musí u veterináře vyzvednout tablety či kapky na odblešení.

Postup postřiku je stejný, jako u štěnic. Je však doporučováno držet zvíře z prostor dobu ideálně dva dny, nejméně je to pak opět osm hodin.

Mezi další vyhledávané služby patří i likvidace mravenců či švábů a deratizace hlodavců.

Hubení štěnic

Více o Deratizace Praha

Zdroj obrázků: Deratizace Praha


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.