1. Váha
Pokud nejste příznivci hrníčkových receptů, určitě byste si měli pořídit kuchyňskou váhu. Vážit můžete na levnějších mechanických nebo na precizních digitálních. Vždy se ujistěte, že mají dostatečnou nosnost. Ta bývá zpravidla do 2 až 5 kilo.
2. Odměrka
Na odměření tekutých složek poslouží odměrka. Vyrábí se z kovu, plastu, skla i ze silikonu. Velmi nápomocná může být dvoukomorová odměrka, kde v menší komoře odměříte přesněji menší objemy. Odměřovat můžete ale i sypké suroviny. Ujistěte se ale, že na ně má odměrka rysku.
3. Mísa
Odměřené suroviny přijdou do mísy. Jakou ale vybrat? Na výběr je z plastových, nerezových i skleněných mís. Nerez i sklo do myčky může přijít bez problémů, u plastových si ohlídejte doporučení výrobce. Rozdíl je i ve tvaru a objemu. Ideální je mít jich několik velikostí. Jednu určitě zvolte vyšší, aby se v ní dalo šlehat elektrickým šlehačem a nic nelétalo okolo. Zejména pokud nemáte místa nazbyt, oceníte stohovatelné mísy.
4. Metla, šlehač nebo mixér
Někdy stačí těsto jen promíchat ručně, jindy se bez pořádného vyšlehání těsto nepovede. Metla a ruční šlehač nebo elektrický mixér jsou sázkou na jistotu.
5. Stěrka
Aby při přelití těsta do formy nedošlo ke ztrátám, nezapomeňte na stěrku. Ideální je mít několik velikostí silikonových stěrek. Vybrat si můžete ale i klasickou gumovou stěrku nebo plastovou bez rukojeti, se kterou snadno rozetřete krém na dorty.
6. Forma
Nejlevnější a nejčastěji používané jsou plechové formy. Připravte se na to, že je potřeba je před pečením vymazat tukem a vysypat moukou nebo použít pečicí papír. Pokud chcete formu, kterou nemusíte vymazávat, určitě bychom doporučili teflonové formy, které mají nepřilnavý povrch. Nevýhodu mají ale v tom, že jsou náchylné k poškrábání. Vymazávat se nemusí ani silikonové formy, u nich nehrozí ani poškrábání. Díky tomu, že je silikon snadno tvarovatelný, najdete na trhu obrovský výběr tvarů. Oba materiály se navíc hodí do myčky, což vám ušetří čas. Pokud dáváte přednost klasice, můžete sáhnout po kameninových, keramických nebo skleněných formách. Skvěle absorbují teplo, což pomáhá při rovnoměrném pečení. Nevýhodu mají v tom, že jsou poměrně těžké a křehké.
7. Pečicí papír
Pokud nemáte nepřilnavou formu, nemusíte nutně sahat po tuku a mouce, jako ochrana před připečením poslouží pečicí papír. Péct se na něm dá jak na plechu, tak i ve vyšších formách, do kterých ho snadno vytvarujete.
8. Malé struhadlo
Potřebujete ochutit těsto troškou citronové kůry, muškátového oříšku nebo přidat špetku zázvoru? Zapomeňte na špinění velkého struhadla. Miniaturní struhadlo je přesně to, co potřebujete.
9. Váleček
Potřebujete těsto vyválet? Zvolit můžete z klasických dřevěných nebo z moderních silikonových válečků. Je jen na vás, čemu dáte přednost. Při pečení sušenek oceníte válečky s dekorem, který po vyválení zůstane obtisknutý na těstu.
10. Vykrajovátka
Blíží se Vánoce, takže vykrajovátka na perníčky i další druhy cukroví jsou skoro povinná výbava. Můžete je ale využít celoročně, záleží na tvarech, které si koupíte. Nejlépe se vykrajuje s klasickými kovovými, chybu neuděláte ani s plastovými.
11. Mašlovačka
Na cukroví, vánočku i třeba štrúdl se hodí mašlovačka. Kromě klasické z peří jsou dnes na trhu silikonové, které se snadno vymývají. Skvělou vychytávkou jsou mašlovačky se zásobníkem, takže je nemusíte stále namáčet.
12. Minutka
Většina pečících trub má vlastní časovač, ale zejména u starších to není podmínkou. A také ho ne vždy musíte slyšet z vedlejší místnosti. Minutka je proto neocenitelná. Vyberte si klasickou nebo digitální a sledujte, kolik ještě zbývá, než bude moučník hotový. Praktické jsou minutky s magnetem, které mohou mít své místo na lednici a nikam se nezatoulají.