5 neobvyklých rostlinných dekorací, které rozzáří váš byt

Hledáte něco, čím byste osvěžili váš interiér? Máme pro vás několik tipů na neobvyklé pokojové rostliny, které dají vašemu bytu nový život. Která se vám zamlouvá nejvíc?

5 neobvyklých rostlinných dekorací, které rozzáří váš byt

Řasokoule zelená

Řasokoule je druh vlasovité řasy, která se vyskytuje hlavně na severní části naší polokoule a je původem z Japonska. V přirozených podmínkách jich bohužel stále ubývá, ale pro pěstování „v zajetí” stále nabírá na oblíbenosti pro svou nenáročnost a dekorativní vzhled. Pěstuje se ve specializovaných teráriích ale i v obyčejné váze nebo větší sklenici. Má ráda slunce, ale ne přímé sluníčko, a moc nefandí teplu, takže není moc vhodné jí usadit nad topení. Upřednostňuje chladnou vodu, nejlépe říční nebo převařenou, aby se na akvárku netvořil vodní kámen. Také musíte občas do akvárka strčit prst a rostlinku trochu pootočit, aby rostla hezky pravidelně. Můžete jí párkrát za den podrbat, jako třeba křečka.

Kokedamy

Kokedamy Kokedamy jsou závěsné rostliny různých druhů a velikostí. Péče o ně je téměř úplně stejná jako o ostatní květiny. Liší se jen ve způsobu zalévání. Kokedamu namáčíme podle nároků na zálivku. Můžete použít buď kbelík s vodou nebo velkou misku a rostlinku na pár minut (než přestanou stoupat bublinky) ponořit. Dávejte pozor, abyste rostlinky nenamáčeli moc často – mohlo by dojít k tlení kořenů. Rostlinky v kokedamách jsou obalené v mechu, ten může sice časem zhnědnout, ale svou funkčnost neztrácí.

Sukulenty v aeráriu

Sukulenty v aeráriu Aerárium je speciální závěsné terárium pro pěstování květin. Právě sukulenty v něm vypadají kouzelně. Vybírejte ale aerárium podle rostlinky a ne naopak. Určitě vám ve specializovaném květinářství rádi poradí. Pokud si vyberete sukulenty, vyberte takovou rostlinku, kterou dokážete protáhnout otvorem aerária, bez toho abyste ji nějak výrazně poničili. Vyberte vhodný substrát pro sukulenty a můžete sázet. Tento druh terária pro květiny je opravdu kouzelným doplňkem, který se hodí do každého interiéru.

Vlhkomilné rostlinné terárium

Vlhkomilné rostlinné terárium Tento druh terárií může být otevřený, i zavřený. Uzavřené mají víčko, nebo špunt, tím pádem se z nich minimálně vypařuje vlhkost a vy vlastníte samostatný malý ekosystém. O zavřená terária se nemusíte vůbec starat, jen musíte dbát na jejich čistotu – odstraňovat odumřelé rostliny. Do otevřených terárií musíte průběžně dodávat vodu. Tato terária mívají úzké hrdlo, proto je péče o ně snadná. Vlhkomilné rostliny mají rády, jak už název napovídá, vlhko, proto je umístěte na místo bez přímého slunečního světla.

Tillandsie

Tillandsie Tillandsie je rostlinka původem z tropů. Co jí ale odlišuje od jejích příbuzných, je fakt, že nemá kořeny. Živiny přijímají ze vzduchu, z jeho vlhkosti a z odumřelých částí živočichů, nebo rostlin, které se na nich zachytily. Žije bez jakékoliv zeminy, vlastně jen na vzduchu. Jsou velmi nenáročné na pěstování. Potřebují jen slunce a rosení alespoň jednou týdně dešťovou, destilovanou nebo alespoň převařenou vodou.

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.