6 tipů pro efektivní využití vaší chladničky

Chladničky jsou ve všech domácnostech velice využívaným spotřebičem. Přesto je spousta lidí neumí využít naplno. Jídlo díky tomu rychleji expiruje a končí tak často v koši. Díky našim tipům zjistíte, jestli děláte pro jídlo v chladničce maximum.

6 tipů pro efektivní využití vaší chladničky

1. Načaté potraviny vpředu

Sejde z očí, sejde z mysli. To platí i u jídla. Cokoliv načatého proto nezastrkujte dozadu do chladničky, ale mějte to vždy vpředu na očích. Nový nákup uspořádejte vždy až dozadu za otevřené potraviny, jinak se časem začnete divit, že vám něco v chladničce nevoní.

2. Ideální velikost chladničky

Každá domácnost je jiná a díky bohu, [chladničky] (https://www.alza.cz/lednicky/18852759.htm) se dají sehnat v různých velikostech i designech. Zamyslete se, zda potřebujete obrovskou americkou ledničku, nebo jen menší a dokonce bez mrazáku.

3. Správná teplota

Nebojte se snížit teplotu. Věděli jste, že například mléko je nejlepší uchovávat při 4 °C? Teplota celkově hodně ovlivňuje potraviny, ať už jsou určené pro chladničku nebo mimo ni. Zkuste si udržovat ve své ledničce teplotu pod 5 °C a vaše potraviny budou zůstávat čerstvé a chutné.

4. Nekazící se potraviny

Některé potraviny jsou stabilnější a nevadí jim změny teplot. Uvědomte si, že otvíráním dveří chladničky se k jídlu dostává pokojová teplota. I když jen na malou chvíli. Potraviny to může ovlivnit. Do dveří chladničky je proto nejlepší ukládat např. koření nebo ořechy. Ani opakované otvírání dveří jim neuškodí.

5. Prostor

Přeplněná chladnička nevěstí nic dobrého. S největší pravděpodobností všechny potraviny nestihnete sníst a zbytečně budete vyhazovat. Bez prázdného prostoru v chladničce špatně cirkuluje chladný vzduch a to jídlu škodí. Na druhou stranu i prázdná chladnička je problém. Snažte se udržovat rovnováhu a plnit chladničku tak akorát.

6. Uložení na správné místo

Každá potravina má své nároky na uskladnění. Ve spodních přihrádkách a šuplících je vždy nejnižší teplota. Ideálně by se zde měly ukládat syrové potraviny (maso, ryby), ovoce, zelenina a mléčné výrobky. Ve střední a horní části naopak uskladněte balené potraviny, nápoje nebo jídlo, které se nekazí moc rychle. Nezapomeňte využít vakuové krabičky – zamezíte tím šíření pachu i tekutin na ostatní potraviny.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.