6 tipů pro snadné stěhování

Říká se, že stěhování je to nejhorší, co člověka může potkat. Jak se přestěhovat v klidu a v pohodě?

6 tipů pro snadné stěhování

1. Rozpočet

Stěhování je občas mnohem dražší, než si myslíme. Proto si ještě před Dnem D sedněte, rozepište si všechny možné výdaje a stanovte si rozpočet, se kterým nebudete hýbat. Ušetřit můžete i na jídle. Pokuste se spotřebovat co nejvíce potravin, které doma máte, ještě před odjezdem. Můžete třeba uspořádat menší oslavu, kde se rozloučíte s vaším stávajícím domovem a zároveň pozvete své přátelé na výborné domácí jídlo. Dále musíte zvážit, jestli si najmete stěhovací firmu, nebo všechno odtaháte sami se skupinou kamarádů. Hlavním faktorem je, kolik toho vlastně stěhujete. Pokud opouštíte byt s několika krabicemi, tak se zvládnete přestěhovat sami. V případě, že přesouváte větší nábytek, jako například postele, gauč nebo skříně, tak se vyplatí najmout profesionály. Ve finále vás to vyjde levněji a ušetříte si spoustu starostí. V případě samostěhování byste si museli pravděpodobně najmout dodávku, nebo náklaďák (ke kterému budete potřebovat i řidiče, nemáte-li speciální řidičák). Další věcí, na kterou hodně lidí zapomíná jsou stěhovací lana a pásy, které se vyplatí hlavně pro objemné předměty. Stěhovací firma vám ušetří jak nervy, tak peníze.

2. Zbavte se věcí, které nepotřebujete

Stěhování je skvělou příležitostí, jak si udělat pořádek v domácnosti. Projděte svůj šatník a zbavte se věcí, které už nenosíte. Věci, které nevyužíváte, vyřadíte snadnou metodou – Zeptejte se sami sebe, jestli byste si vybraný předmět koupili znovu, kdybyste ho už nevlastnili. Pokud odpovíte kladně, tak ho zabalte s sebou, pokud záporně, tak se ho zbavte. Ze starého oblečení můžete vyrobit hadry pro snadný ekologický úklid nebo ještě pěkné kousky darovat. Hitem poslední doby se staly tzv. swap party, tedy domácí blešáky. Pozvete svoje kamarády a vyměníte si věci, které už sami nevyužijete. Předměty, které neudáte můžete prodat například ve facebookových skupinách. Stačí zadat vaše město a heslo „bazar” (například Pražský bazárek). Oblečení můžete snadno prodat na vinted.cz.

3. Krabice, kam se podíváte

Neutrácejte zbytečně na kartonových krabicích. Celé stěhování by se vám značně prodražilo. Zkuste se poptat v obchodech s potravinami ve vašem okolí. Ve skladech se takových krabic denně vyhodí desítky, tak proč toho nevyužít. Nejslavnějším pomocníkem jsou slavné krabice od banánů – pevné, spolehlivé, ale jen tak někde je nenajdete. Dokonce už vzniklo i několik malých podniků (www.bananovekrabice.cz nebo www.bananovky.cz), které vám pevnou „banánovku” za pár korun zapůjčí. Prázdné krabice po stěhování společnosti vrátíte.

4. Jak na oblečení?

Co dělat, když i přes všechno třídění a darování máte stále plnou komodu každodenního oblečení? Neměli byste si dojet pro další krabice? Všechno nemusí být tak černé, jak se zdá. Nejjednodušším řešením je nechat všechno oblečení hezky v šuplíku a celý kus nábytku zajistit gumou nebo igelitem. Další oblečení, jako například šaty, kabáty nebo společenské oblečení klidně nechte na ramínku a zabalte je do tašky ne do krabice. Předejdete tím zbytečnému pomačkání.

5. Zabalte se chytře

Každé místo se v krabici se počítá! Využijte prázdné krabice, květináčky nebo třeba i ponožky k uskladnění drobných předmětů. Pokud máte starost o křehké předměty, jako například talíře nebo hrnky, zabalte je do svých ručníku, ložního prádla nebo jakékoliv jiné textilie. Veškerý prostor se musí využít.

Tip redakce: Pokud se stěhujete s něčím, co by se mohlo vylít (šampony, mýdla, mycí prostředky...) doporučujeme nádoby pro jistotu zabalit do igelitových sáčků. Přeci jenom nechcete doma otevřít krabice a hodiny z nich vymývat rozlité mýdlo.

6. Popisky a seznamy

Všechny krabice jasně označte – čísly nebo třeba barvou a sepište si předměty, které do konkrétní krabice dáváte. Pokud se vám nechce sepisovat dlouhé seznamy, zkuste svoje krabice rozlišit alespoň podle pokoje, nebo funkce (nádobí, ložnice, kosmetika...). Po náročném dni vám určitě bodne šálek čaje a vy si určitě poděkujete, když hrníček najdete na první dobrou.

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.