6 způsobů, jak ochladit byt v paneláku

Léto se blíží a s ním narůstající teploty, mnohdy k nevydržení, pokud bydlíte v paneláku. Ano, klimatizace je řešením, ale víte, že se dá byt ochladit i jinak? A dokonce výrazně levněji…

6 způsobů, jak ochladit byt v paneláku

1. Zabraňte přímému vstupu slunce

I když se na sluníčko těšíme celou zimu, dokáže nám pobyt doma pěkně znepříjemnit. Užívejte si proto pobyt na sluníčku venku a byt zatemněte. Samotné žaluzie pomohou jen částečně. Lepší je zkombinovat je se závěsy, jejichž tkanina pohltí nápor tepla nejlépe.

2. Zbavte se teplých tkanin

Teplé tkaniny jako jsou koberce, přehozy a látky s dlouhým vlasem se v bytě ohřívají nejrychleji. Koberce v sobě navíc zadržují i prach, se kterým tak v bytě musíte žít. Na teplé období ukliďte veškeré takovéto tkaniny do skříně a využijte ochlazení od podlahy při chození na boso.

3. Omezte používání techniky

Spotřebiče se při používání zahřívají a generují další teplo do bytu. Jde o televizory, žehličky, počítače, sporáky, trouby. Ono se lehko řekne, abyste jejich používání omezili. Hodně rodin zapíná televizi ihned po příchodu domů a vypínají ji až před usnutím. Zkuste například žehlit co nejdelší dobu před spaním, aby stihla žehlička vychladnout. A při stolování dejte přednost syrové potravě před vařenou.

4. Vodní procedury

Byt jste zatemnili, ale pořád cítíte horko? Postříkejte sítě proti komárům – ochladí je to a bytu to prospěje. Navíc do toho můžete zapojit i děti a udělat z toho hru :)

5. Led

Po celém dni jsou místnosti nasáklé horkem. Divili byste se, jak led pomůže s ochlazováním. Naplňte ledem sklenice a misky a rozmístěte je po místnosti. Pocítíte příjemné ochlazení.

6. Okna dokořán

Osvědčené ochlazení bytu, které nestojí vůbec nic. Než začnou tropické noci, otevřete okna dokořán. Do rána se byt krásně ochladí, že ještě budete rádi za teplou peřinu.


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?