Bývalý pivovar nabízí zajímavé bydlení

Minulý týden jsme vám představili pár nových a zajímavých bytových domů. Ráda bych vám blíže představila jeden z nich.

Bývalý pivovar nabízí zajímavé bydlení

Zhruba před třiceti lety se přestalo vařit pivo v parostrojním pivovaru, který byl u rybníka Papež v Dobříši u Prahy vybudován již v roce 1879. Poté objekt sloužil jako sklad a na počátku třetího tisíciletí v něm život utichl docela. Genia loci tohoto místa a zajímavého nevyužitého areálu využila pražská stavební firma, která celý objekt přetvořila v neotřelý soubor obytných domů s klidným vnitřním nádvořím. Projekt nese název Nové byty Dobříš*.*

Obytný areál, který je již dokončen a z velké části obydlen, přinesl na dobříšský trh s novými byty celkem 122 bytových jednotek. Jedná se o byty ve velikostní kategorii 1+kk až 5+kk (od 29 do 200 metrů čtverečních), z nichž některé jsou mezonetové. Projekt dále nabízí i několik ateliérů a nebytových jednotek.

V současné době je v nabídce už jen 34 bytů, které jsou připraveny k okamžitému nastěhování, dva ateliéry a pět nebytových prostor od 90 do 450 metrů čtverečních.

Uzavřený areál má jedno podzemní podlaží garážovými stáními a venkovní plochy nabízejí další parkovací místa formou samostatných pozemků. Dva vjezdy pro auta jsou situovány z ulice Rukavičkářská.

Zájemci o bydlení v bývalém pivovaře mají možnost si jej přijít prohlédnout v průběhu Dnů otevřených dveří. Tato akce se koná od pátku 18. do neděle 20. května 2012. V pátek sem můžete zajít mezi 15. a 19. hodinou, v sobotu mezi 10. a 19. hodinou a v neděli mezi 15. a 19. hodinou.

Koncepce projektu

Hlavní, původní historická budova pivovaru s cihlovým komínem, v projektu označená jako budova "A", stejně tak stará budova sýpky s polovalbovou střechou "B", byla stylově rekonstruována a doplněna o prvky nové, zejména o velká portálová okna a balkóny.

Na jižní straně jsou situovány dva nové třípodlažní obytné domy "C" a "D", které ve svých stavebních prvcích přebírají charakter starého pivovaru. Celý areál je oplocený a vzniklo tak vnitřní klidné nádvoří, které skýtá obyvatelům klid, prostor a dostatek slunce a světla.

Domy "A", "B", "C" a "D" jsou tří-, nebo čtyřpodlažní a část budov A a D nabízí krásný výhled na rybník Papež a okolí.

Nově postavené budovy respektují hmotu, měřítko i proporce původních historických objektů, výtvarné řešení průčelí na nových domech je inspirováno rastrem pásů režného zdiva pivovaru. Přitom však byl kladen důraz na jednoznačné odlišení rekonstruovaných a nově navrhovaných objektů. U historických objektů se na fasádách uplatňují tradiční materiály (režné zdivo a omítka), u budov nových je fasáda kombinací dřevěných a měděných obkladů s omítkou. Krytina na nových objektech je měděná, symbolizující materiál původních pivovarských varných kotlů.


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?