Cena vody opět stoupá, ale jsou i způsoby, jak ušetřit

Již na konci roku 2019 bylo zřejmé to, co se stalo od počátku roku 2020 skutečností: Přichází největší zdražení vody za posledních několik let. Zpráva ale ještě nutně nemusí znamenat průvan v naší peněžence. Stále jsou možnosti, jak mít spotřebu vody pod kontrolou.

Cena vody opět stoupá, ale jsou i způsoby, jak ušetřit

Cena vody v ČR: Kolik letos zaplatíme?

V letošním roce si za vodné a stočné připlatíme v průměru 4–6 %, v některých lokalitách však může zdražení zvednout cenu až o 12 %. To může pro běžnou rodinu znamenat až tisícovku ročně navíc.

Například v Kladně po zdražení o 12 korun zaplatí za kubík vody 105 korun. Zdražování se dotkne také obyvatel Brna, Ostravy, Plzně a dalších měst. Pražané za vodu zaplatí za kubík vody 94 korun, což je nárůst zhruba o 5 %. „Cena vody v Praze zůstává pod celorepublikovým průměrem. Do vodohospodářské infrastruktury půjdou v letošním roce téměř čtyři miliardy korun. Na obnovu a opravy majetku je určena více než polovina prostředků vybraných z vodného a stočného,“ vysvětluje situaci v Praze Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace.

Nečekejte na roční vyúčtování, spotřebu zpět nevrátíte

Rostoucí cena vody vyvolává potřebu lepší kontroly nad její spotřebou, údaje v rámci ročního vyúčtování současným požadavkům již nestačí. Častější informovanost o spotřebě, než jedenkrát ročně je zahrnuta také v evropské směrnici EED, která by měla být v průběhu podzimu zakotvena do české legislativy.

Řešení, jak mít spotřebu vody průběžně pod kontrolou, je snadné a je zbytečné je odkládat a čekat na uzákonění. Základem je instalace vodoměru s rádiovým modulem, napojeným na chytrou sběrnici dat. První výhodou je, že pro odečty spotřeby vody již není potřeba vstupovat do bytů, protože vše probíhá automaticky. Především však jde o to, že údaje jsou odečítány průběžně.

Často se zbytečně připravujeme o tisíce korun

Rádiový přenos hodnot přes obousměrně komunikující sběrnice nabízí možnost průběžného sledování spotřeby vody přes webový portál. Nadstavbou je unikátní služba Detekce úniku vody. „Tato služba upozorňuje jak správce budov, tak i uživatele bytu v momentě, kdy je zaznamenána neobvyklá spotřeba, která může znamenat nežádoucí únik vody. Upozornění chodí pomocí SMS zprávy nebo e-mailu a může tedy zabránit extrémním únikům vody,“ vysvětluje David Samek ze společnosti ista Česká republika.

Užitečná služba dokáže ušetřit nezanedbatelné peníze. Podle údajů portálu Voda pitná u slabě kapajících kohoutků dochází k průtoku, resp. úniku vody v objemu cca. 20 litrů denně (tj. 7,3 m3/rok). Silně ucházející kohoutek pak propustí i 50 litrů vody za den (tj. 18,2 m3/rok). Netěsnící splachovač na WC může propustit od 150 do 2000 litrů za den, to znamená 54–730 kubíků za rok. Není reálné předpokládat, že voda zlevní a snižovat denní spotřebu vody nelze do nekonečna. Přesto můžete mít spotřebu vody pod kontrolou a neplatit zbytečně.

Plýtvání vodou zabrání i úsporné spotřebiče

Spotřeba vody je nejznatelnější v kuchyni a koupelně. Právě tady jsou ideální volbou spotřebiče s označením A++ nebo A+++. Myčku nádobí dnes využívá už 42 % tuzemských domácností. Úsporným myčkám nádobí obvykle stačí na jeden cyklus 10 až 15 litrů vody, což je výrazně méně, než když napustíte dřez a musíte každý kousek nádobí ještě oplachovat. Spotřeba u ručního mytí dosahuje až 40 litrů vody.

Účet za vodu nemusí zvyšovat ani naše hygiena

Ztráty vody provázejí i naši hygienu. Nemáte také stále puštěnou vodu v průběhu mytí vlasů, holení či čištění zubů? Ačkoliv se to nezdá, jen při čištění zubů s puštěnou vodou vypustíme do odpadu až 20 litrů vody. Účet za vodu zvyšuje i koupel ve vaně. Při jedné koupeli ve vaně spotřebujeme 100 až 200 litrů vody, což je průměrná denní spotřeba vody na člověka. Vyměnit plnou vanu i za několik kratších sprch představuje jasnou úsporu. Dalších až 30 % vody můžeme při sprchování ušetřit díky úsporné sprchové hlavici. Starou sprchou proteče třeba i 20 litrů vody za minutu, u úsporné se můžeme dostat i na polovinu a náš komfort při sprchování přitom zůstane zachován.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.