Chcete prodat nemovitost s hypotékou? Poradíme vám, jak na to!

Přečtěte si, jak prodat nemovitost zatíženou hypotékou a jaká jsou práva i povinnosti prodávajícího nebo kupujícího.

Chcete prodat nemovitost s hypotékou? Poradíme vám, jak na to!

Vlastníte nemovitost, která je zatížená hypotékou, a z nějakého důvodu ji potřebujete prodat? Bojíte se, že hypotéka prodej nemovitosti ztíží nebo dokonce znemožní? Prodej takové nemovitosti je náročný pro obě strany, i kupující mohou mít určité obavy, třeba zda budou moci získat hypotéku na nemovitost, která už jednou zatížená je.

Jak prodat byt nebo dům s hypotékou?

Jako první bychom si měli říct, že skutečnost, že nemovitost už je zatížená hypotékou, není žádný problém. Někoho tato skutečnost může od koupě odradit, dnes už ale jde o běžnou věc, se kterou se banky setkávají běžně. Celý proces funguje tak, že z prodeje nemovitosti uhradíte svůj dluh na hypotéce, důležité ale je, jak kupující kupní cenu nemovitosti uhradí. Setkat se v takovém případě můžete se třemi druhy úhrady:

  • Kupující má dostatečně našetřeno a celou kupní cenu uhradí vlastními prostředky.
  • Kupující si sjedná vlastní hypoteční úvěr a tím bude koupi nemovitosti financovat.
  • Kupující převezme vaši stávající hypotéku.

Co by měl o prodeji nemovitosti s hypotékou prodávající vědět?

Prodej nemovitosti s hypotékou může být náročnější proces, proto je lepší, když si na pomoc přiberete schopného realitního makléře, který už má dřívější zkušenosti s takovým prodejem. Makléř vám pomůže nejen s oceněním nemovitosti, ale i se sestavením správného prodejního plánu.

Dalším důležitým faktorem je znalost hypotéky a jejích podmínek, například délky fixace, výše úrokových sazeb nebo dalších poplatků, které s hypotékou souvisí. Jako prodejce musíte totiž počítat s tím, že se vás na to kupující bude ptát a bude lépe vypadat, když na všechny podobné otázky dokážete odpovědět. Zároveň je důležité dokázat zmírnit obavy potenciálního kupce tím, že mu poskytnete všechny potřebné informace o hypotéce a potvrdíte mu, že i přes hypotéku je nemovitost pořád hodnotným majetkem.

Náš tip: Pokud to vaše finanční možnosti dovolí, zvažte jako možnost i předčasné splacení hypotéky. Nemovitost pak budete moci prodat bez zatížení hypotékou, což kupujícímu může značně usnadnit rozhodování, zda ji od vás koupit nebo ne. Předčasné splacení hypotéky ale může být spojeno s určitými sankcemi a poplatky, proto si spočítejte, zda se vám to vyplatí.

Co musí o koupi nemovitosti s hypotékou vědět kupující?

Pořízení nemovitosti zatížené hypotékou není jen tak, i kupující by měli vzít v potaz několik důležitých faktorů. Základem je zjistit od prodávajícího výši stávající hypotéky a její podmínky jako je délka fixace, výše úroků a dalších poplatků, které jsou s hypotékou spojené, důležitá je také schopnost získat hypotéku na zatíženou nemovitost. Důležité je, aby byl kupující dostatečně bonitní a aby zvážil své finanční možnosti, může se totiž stát, že nesplní některou z podmínek banky a úvěr na koupi bytu či domu nakonec nezíská. Podmínky pro sjednání hypotéky na zatíženou nemovitost totiž mohou být v některých případech náročnější než u hypotéky na nemovitost bez zatížení. Pokud se prodávající rozhodne převzít stávající hypotéku, měl by být obezřetný a počítat s tím, že v některých případech může být převod náročnější proces, který bude vyžadovat jeho spolupráci s bankou a právníky. Od věci tak není seznámit se s procedurami, které s převodem hypotéky souvisí, stejně jako by měl znát všechny právní a finanční povinnosti, které souvisí s koupí nemovitosti zatížené hypotékou.

TIP redakce: Pokud vás téma hypoték zajímá podrobněji, například přemýšlíte o hypotéce, podívejte se na podrobný článek na toto téma na webu Lundea.com.

Na co byste při koupi nebo prodeji nemovitosti s hypotékou měli ještě myslet?

Prodávající i kupující mají svá práva, ale i povinnosti, na které by neměli zapomínat. Prodej nebo nákup nemovitosti s hypotékou může být náročný proces, který vyžaduje jak spolupráci s odborníky, tak nutnost získat si všechny základní informace, abyste minimalizovali rizika a celou záležitost dovedli do zdárného konce. Jednou z povinností je odpovědnost prodávajícího i kupujícího. Prodávající by kupujícímu měl sdělit všechny důležité informace spojené s hypotékou a nemovitostí a nic nezamlčet, kupující by zase měl být obezřetný a zjistit si co nejvíc informací, aby se mohl zodpovědně rozhodnout, zda nemovitost koupí. Důležité je i plánování financí. Kupující by si měl dobře spočítat, zda hypotéku zvládne splácet, počítat musí nejen s výší měsíční splátky hypotéky, ale také s dalšími náklady na bydlení, jako jsou poplatky za elektřinu, plyn a vodu, opravy, údržbu, pojištění apod. Dalším důležitým faktorem je nutnost spolupráce s bankou, a to jak ze strany prodávajícího, tak ze strany kupujícího. Když se totiž prodávající nebo kupující rozhodne pro předčasné splacení hypotéky, bude muset se svojí bankou komunikovat a řešit případné poplatky a další administrativní záležitosti. Podobně tomu bude i v případě, kdy kupující potřebuje získat novou hypotéku. I on musí počítat s tím, že s bankou bude muset spolupracovat a projít procesem schvalování.

Zdroj foto: pixabay.com

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat