Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Jakou funkci plní penetrační nátěr na zdivo

V mnoha případech si snaží člověk práci „usnadnit“ tím, že vynechá penetraci zdi a přejde rovnou k výmalbě místnosti. To je ale velká chyba. Penetrační nátěr má za úkol sjednotit podklad a připravit ho pro nanesení finální vrstvy – snižuje jeho nasákavost, takže ve finále ušetříte za množství použité barvy a také zvyšuje přilnavost k podkladu. To, že jste vynechali penetraci, poznáte také podle toho, že se vám objeví fleky na zdi po malování. Vyspravovaná místa mohou prosvítat až nad nový nátěr, z toho důvodu je rozhodnutí penetrovat na místě. Rovněž hrozí odlupování poslední vrstvy nátěru.

Kdy použít penetrační nátěr

Na trhu je k dostání opravdu široké množství různých penetračních nátěrů, přičemž rozdíl je především v tom, že jsou určeny pro jiný typ podkladu. Pokud potřebujete zpevnit staré zdivo nebo napenetrovat starou betonovou podlahu, sáhněte po hloubkové penetraci.

Jak dlouho schne penetrace

Odpověď na tuto otázku ovlivňuje hned několik faktorů – vlhkost a okolní teplota a savost podkladu. Obecně však platí, že penetrace schne 4–12 hodin. Není radno podcenit dobu schnutí a začít s malováním dříve. Zaschlou penetrační vrstvu poznáte tak, že její povrch nelepí a je zcela matný. Také se můžete řídit radou která zní: „správně napenetrovaná stěna se pozná tak, že její povrch má podobný odlesk jako slepičí vejce“. obrázek

Jak ředit penetraci

Ředění penetračního nátěru je tak trochu alchymie. Je důležité odhadnou stav omítky a poté se řídit instrukcemi, které udává výrobce. Obecně však platí několik pravidel, která fungují ve většině případů. Pokud chcete penetrovat savý podklad, jako jsou například nové omítky, neřeďte ji vůbec. Jestliže aplikujete penetraci na dřevo či již natřené povrchy, nařeďte ji vodou v poměru 1:2. No a penetrování zdí s velmi dobrým původním nátěrem doporučujeme v poměru 1:4. To, že jste penetraci naředili správně poznáte na menším kousku zdi – pokud vám bude barva po penetraci stékat, jako kdybyste natírali sklo, naředili jste ji málo. Naopak pokud bude potřeba natřít podklad penetrací vícekrát, je naředěna až moc.

Jaký váleček na malování vám usnadní práci

Penetraci nanášejte na suchý a čistý povrch kulatou štětkou, pokud vám bude stékat, sáhněte po malířském válečku. Jakmile zaschne penetrace, pusťte se do konečné výmalby. Pokud natíráte hladký povrch, skvěle vám poslouží pěnové válečky, pokud naopak hrubý, vyzkoušejte válečky s dlouhým vláknem. Použití však závisí také na typu barvy – zdali je na olejovém základu, akrylová či vodou ředitelná. Chcete si práci ulehčit? Pak zapomeňte na válečky i štětky a vyzkoušejte stříkací zařízení, které si poradí jak s penetrací, tak také s různými typu vrchních nátěrů.

Jestliže nátěr nedrží a odlupuje se, je nutné starý nátěr seškrábat a až pak nanášet penetraci. S tímto nešvarem se většinou setkáte při rekonstrukcích, kdy se vesele nanášel jeden nátěr za druhým. obrázek2

Jak ředit barvu na malování

Bílou, tedy základní barvu, je potřeba ředit opět dle pokynů, které udává výrobce. Množství použití vody se řídí podle její disperze. Vysoce disperzní barvy ředíme 5 % vody, pokud se jedná o méně disperzní, přidáváme vodu v rozmezí 10–30 %. Nepodceňte výběr barvy a při její koupi vsaďte na kvalitu, aby byla dobře odvedená práce s malováním pěkně vidět.

Chystáte byt k pronájmu?

Pokud váš byt či apartmán chcete pronajmout, myslete na jeho kvalitní přípravu – pokud zdi nebudou jako nové, budou se odlupovat, prosvítat spoje, nebude byt na trhu atraktivní a vám zbydou oči pro pláč. Dejte si záležet na poctivém základu, penetrace vám usnadní práci a zvýší životnost barvy na malování.

Zdroje:

https://www.brudra.cz/rady-tipy/malovani-svepomoci

https://www.vseprobydleni.cz/barevne-trendy-v-interieru/

Zdroj foto: pixabay.com

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.

Rekonstrukce bytu svépomocí: Ušetřete peníze a naučte se novým dovednostem

Rekonstrukce bytu svépomocí: Ušetřete peníze a naučte se novým dovednostem

Rekonstrukce bytu svépomocí je výzva, do které se pouští stále více lidí. Představa, že si svůj byt přizpůsobíte přesně podle svých potřeb a představ za nižší náklady je totiž velmi lákavá. Vedle finančních úspor navíc získáte cenné dovednosti a pocit hrdosti za úspěšně dokončený projekt. Ale jak se do toho pustit? A jaké nástroje vám mohou při rekonstrukci pomoci?