Daňové přiznání jednotlivců musí obsahovat i výnosy z pronájmu spol. prostor v SVJ

Vlastníte byt? Pozor na daňová přiznání! Dny na odevzdání daňového přiznání se pomalu ale jistě krátí, přesto řada majitelů bytů i společenství vlastníků jednotek (SVJ) stále ještě váhá, zda a do jaké míry se jich tato povinnost také týká. A možná budete nemile překvapeni. Pokud se ve vašem SVJ komerčně pronajímají společné části domu nebo máte pronajaté reklamní plochy, musíte tento zisk zohlednit ve svém osobním daňovém přiznání vy jako majitel bytu a společných prostor.

Daňové přiznání jednotlivců musí obsahovat i výnosy z pronájmu spol. prostor v SVJ

Pro úplnost je třeba poznamenat, že dani z příjmu společenství vlastníků podléhají pouze jeho vlastní příjmy. Platby plynoucí z pronájmů a jiného komerčního využití společných částí domu, nejsou dle § 16 odst. 2 NVBS příjmem společenství vlastníků, ale jeho členů. Stejné to je třeba také u příjmů z pronájmu reklamní plochy a v dalších podobných případech.“ uvádí často se opakující dotaz Kateřina Procházková z odborného portálu www.pravnigramotnost.cz

Platby z pronájmů společných částí domu daní sami vlastníci

Tyto příjmy proto podléhají zdanění výlučně na straně jednotlivých členů SVJ. Za tímto účelem vystavuje společenství jednotlivým vlastníkům potvrzení o zdanitelných příjmech, kde uvede výši příjmů připadajících na individuálního vlastníka dle spoluvlastnického podílu ke společným částem domu snížené o podíl na výdajích. „Proto všem svým klientům doporučujeme, aby si o potřebné doklady včas zažádali a do svého daňového přiznání také doplnili, ať mají vše v pořádku.“ dodává Kateřina Procházková

Daňové přiznání a SVJ

Profesionální správci daní přiznávají, že správně se zorientovat v daňové problematice není vůbec jednoduché a pro mnohá SVJ jsou daně jen těžko rozlousknutelným oříškem. Kdy jejich SVJ musí podávat a kdy naopak nemusí podávat daňové přiznání se statutárové v těchto dnech dotazují stále častěji a řada z nich je touto povinností překvapena.

„Stačí jen přijmout úroky či poplatky z prodlení od vlastníků za pozdní platbu zálohových plateb, nebo penále ze smluv s třetími stranami, plnění z pojistek nebo mít příjmy plynoucí z nakládání s vlastním majetkem společenství a povinnost podat daňové přiznání vznikne i danému SVJ.“ upozorňuje Procházková.

Záleží na typech příjmů

V souvislosti s proběhlou rekodifikací byl také novelizován i zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů s řadou zásadních změn vztahujících se na společenství vlastníků. Dle původní i nové úpravy platí, že společenství vlastníků je jako právnická osoba poplatníkem daně z příjmů právnických osob. Tato úprava nahradila původní verzi účinnou do 31. 12. 2013. Do té doby dani z příjmu podléhaly i úroky spořících, termínovaných a podobných účtů, což dnes už neplatí.

Zdroj: www.pravnigramotnost.cz


Mohlo by vás zajímat

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?