Elektřina zdražuje. Jak se mohou SVJ ochránit?

Trh s energiemi prochází bouřlivým vývojem a ceny elektřiny a plynu šplhají do nebetyčných výšin, kde jsme si je ještě loni nedokázali představit, což má velký vliv na rozpočet společenství vlastníků jednotek. Zároveň se otřásá v základech důvěra k dodavatelům elektřiny, kteří najednou dávají najevo, že jim domluvené závazky nic neříkají. Jak v současné době může SVJ najít spolehlivého dodavatele energií?

Elektřina zdražuje. Jak se mohou SVJ ochránit?

Cena elektřiny míří vzhůru

Trh s elektřinou ale i s plynem v tomto roce postihlo hned několik pohrom, které mají za následek markantní zdražení. Svůj podíl na něm má přechod na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a odklon od výroby elektřiny z uhlí. Tato výroba se kvůli růstu emisních povolenek, které musí platit všichni znečišťovatelé, výrazně prodražuje. Roste také cena plynu, který v době přechodu k obnovitelným zdrojům slouží jako vstupní surovina k výrobě elektřiny. V Německu se zavírají uhelné a jaderné elektrárny, dále stoupá poptávka po elektřiny po lockdownu ekonomiky a navíc před zimní sezónou ceny energií vždy vzrostou. To vše vytvořilo mimořádný tlak na růst ceny elektřiny na burze, která jsou jako utržená ze řetězu.

Dodavatel zrušil jednostranně fixaci

Například v březnu 2021 byla cena za MWh elektřiny kolem 60 EUR, na konci září to bylo již 130 EUR. Od počátku roku cena elektřiny vystoupala o hrůzných 150 %! To s trhem dodavatelů elektřiny nepěkně zamávalo. Dodavatelé, kteří nabízeli úvazky na dobu určitou a zároveň si nenakoupili dost elektřiny tehdy, když byla její cena mnohem nižší, se ocitli ve velkých problémech. Reálně jim hrozí, že budou výrazně prodělávat. Cena elektřiny na burze je totiž výrazně vyšší než ta, kterou přislíbili svým zákazníkům s fixovanými tarify. Kvůli tomu by dodavatel výrazně prodělával. Co tedy v takovém případě udělá? Zcela jednoduše nedostojí svým závazkům a dodávku elektřiny na dobu určitou za fixované ceny jednostranně zruší.

Ceníky bez cen

Přesně to se stalo nedávno. Společnost Bohemia Energy a Comfort Energy rozeslaly svým zákazníkům, kteří mají tzv. fixované tarify, dopis, ve kterém je upozorňují na to, že společnost mění obchodní podmínky a že se jejich ceník mění na ceník Energie A++, který je navázaný na ceny na burze. Tento ceník je pro ně extrémně nevýhodný, obsahuje vlastně jen marži dodavateli, dále distribuční a jiné regulované poplatky. Neregulovaná elektřiny se neustále mění. Pokud s tímto ceníkem zákazník nesouhlasí, může v určité době (maximálně 14 dnů před zdražením) od dodavatele odejít bez sankcí. Ceny na burze se mění každou chvíli a odběratel tak nemůže tušit, kolik zaplatí za svou dnešní spotřebu. Ceny se totiž zúčtovávají po hodině. Dodavatel pochopitelně přechod na ceny, které jsou zcela svázané s burzou elektřiny, obhajuje, ba dokonce je vydává za přednost. V případě masivního zlevnění elektřiny by totiž hradil odběratel okamžitě nižší ceny. Bohužel zlevňování ceny elektřiny energetičtí experti v dohledné době neočekávají, není k němu nejmenší důvod, ba právě naopak. Výroba elektřiny z uhlí se bude i nadále prodražovat, elektřiny z obnovitelných zdrojů není stále dostatek. Přitom pokud chtěl například před několika měsíci odběratel od dodavatele elektřiny odejít a měl sjednanou fixaci, musel počítat s nemalými sankcemi, kvůli kterým se mu odchod nevyplatil. To, že zrušení fixace nemůže být jednostrannou záležitostí a že dodavatel nesmí odmítat zákazníky tehdy, když se mu to zrovna hodí, potvrdil také Energetický regulační úřad. Ten se totiž rozhodl počínání několika dodavatelů šetřit, ti tak mohou čelit až pětimilionové pokutě.

Zdražení plynu pocítíte ještě více

Cena plynu roste patrně ještě rychleji než cena elektřiny. Součástí cen energií jsou také distribuční poplatky. Ty se platí distributorovi elektřiny a plynu za to, že přivedou energie ke koncovým zákazníkům. Zatímco u elektřiny je to zhruba polovina celkové ceny elektřiny, u plynu jde zhruba čtvrtinu celkové ceny. Pokud tedy zdraží neregulovaná složka, u plynu se toto zdražení projeví mnohem významněji. K růstu ceny plynu v současné době přispívá snížení dodávek plynu do Evropy z Ruska, které buduje nový plynovod Nord Stream, dále mnohem větší poptávka po plynu před zimou.

Jak vybrat vhodného dodavatele energií?

Co si tedy v současné době počít a může ještě najít společenství vlastníků vhodného dodavatele energií? Právě nyní se ukazuje, že je vhodné svého dodavatele elektřiny neustále sledovat a cenu za energie si pečlivě hlídat. Určitě je vhodné se snažit najít dodavatele elektřiny, který stále nabízí fixaci a umožní přečkat cenovou bouři rok, nebo dva v závětří. Důležité tedy je vyhledat důvěryhodného dodavatele energií, který své zákazníky neopustí a bude jim schopen slíbené ceny garantovat. Jak takového dodavatele najít? Situace je pochopitelně velmi složitá a je tedy vhodné si nechat pomoci od odborníka na trh energií. Na Kalkulátor.cz je možné najít kalkulačku elektřiny a plynu, díky které je možné si nechat porovnat aktuální ceníky všech dodavatelů energií, ze kterých je pak možné si vybrat. V případě tzv. garantovaných tarifů jde o tarify, kdy Kalkulátor.cz pomůže s přechodem od jednoho dodavatele k druhému a navíc dává záruky, že dodavatel dohodu neporuší. Pokud si zákazník navíc aktivuje službu Hlídací vlk, hlídá se mu jeho tarif a smlouva automaticky. Pokud se platnost smlouvy chýlí ke konci, je včas informován spolu s návrhem výhodných tarifů.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.