Evropská směrnice EED: Jaké jsou povinnosti SVJ? | 2. díl

V našem seriálu o nové Evropské směrnici EED o energetické účinnosti vás informujeme o důležitých termínech a o tom, na co nesmíte zapomenout, nebo na co si dát pozor.

Evropská směrnice EED: Jaké jsou povinnosti SVJ? | 2. díl

Na otázky Magazínu odpovídá Dita Sieglová ze společnosti ista, která sběrnice dat instaluje už přes deset let. V prvním díle jsme rozebrali samotnou směrnici a jak bude vše fungovat, nebo čím je EED výhodné pro společnost a jednotlivce.

Co si momentálně SVJ ohledně směrnice EED musí pohlídat a jaké jsou jejich povinnosti?

Směrnice EED se v současné době zapracovává (transponuje) do legislativy ČR. Přesné datum platnosti závisí na legislativním procesu, ale z dostupných informací je zřejmé, že transpozice bude dodržovat významný milník původní směrnice, kterým je rok 2027. Do tohoto roku bude nutné vyměnit všechny stávající přístroje za přístroje, které umožňují dálkový odečet.

Z tohoto důvodu je dobré v případě přemontáží u vodoměrů, měřičů tepla, rozdělovačů topných nákladů, myslet na budoucnost, aby byla plně využita investice do nových přístrojů, a to po celou dobu jejich životnosti, případně po dobu platnosti ověření metrologického oprávnění. Aby tyto přístroje umožňovaly to, co směrnice EED požaduje, a to od začátku instalace. Některé přístroje, přesto, že již jsou dálkově odečitatelné toto umožňují pouze jednou za rok, jak bylo doposud požadováno. Častější odečty mohou způsobit, že deklarovaná životnost baterií na 10 let nebude dodržena, nebo jejich systém častější odečet vůbec neumožňuje. Zároveň je důležité zjistit, zda je možné naměřené hodnoty z měřičů někde vidět a porovnávat s historií spotřeby, anebo nám budou pouze předána data odečtu formou jednotlivých hodnot k danému termínu. Pak se totiž nelze vyhnout vytváření již zmiňovaných tabulek a komfort automatického zobrazování veškerých údajů na jednom místě chybí.

Co je nejdůležitější pro SVJ? Na co se vás lidé ohledně EED nejvíce ptají?

Jestli naše automatické sběrnice dat umějí zobrazit hodnoty na denní bázi a porovnávat historii spotřeby. Ano, umějí. Provozujeme i portálové služby, v různých variantách dle konkrétního požadavku zákazníka. S EED počítáme a již teď je celý systém plně funkční a vyzkoušený v provozu několik let. Dále se ptají, jestli naše přístroje komunikují mezi sebou a stačí jeden systém na celý dům. Ano, je to jako stavebnice, můžete buď osadit celý dům, nebo postupně přidávat jednotlivé komponenty a skládat je dohromady. Výsledkem je nakonec jeden celek. Systém je jednoduchý, nevyžaduje další náklady a připojení jako internet nebo elektrické dráty a revize.

Jaké má společnost ista zkušenosti s dálkovým odečtem?

Sběrnice dat instalujeme již více než 10 let, 85 % všech našich přístrojů je dálkově odečitatelných, z toho okolo 60 % přes sběrnice. Naše přístroje a služby využívá a věří nám 300 000 českých domácností.

Přečtěte si také Rozšíření povinností SVJ aneb co pro vás znamená směrnice EED? | 1. díl

Více o ista

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?