Rozšíření povinností SVJ aneb co pro vás znamená směrnice EED? | 1. díl

Připravili jsme pro vás první díl informační série o nové směrnici Evropské unie o energetické účinnosti. Co přesně znamená nová směrnice EED pro SVJ, bytová družstva a jejich správce? Jak nám ušetří čas a peníze a na co si máme dát pozor?

Rozšíření povinností SVJ aneb co pro vás znamená směrnice EED? | 1. díl

Na otázky Magazínu odpovídá Dita Sieglová ze společnosti ista, která sběrnice dat instaluje už přes deset let.

Co je to směrnice EED a co znamená pro SVJ?

EED je směrnice EU o energetické účinnosti. Novou směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2018/2002/EU z 11. prosince 2018 se změnila původně platná směrnice 2012/27/EU a přináší pro vlastníky bytových domů (SVJ, bytová družstva a případně správce) rozšíření stávajících povinností, které se týkají především častějších informací o spotřebě pro koncové uživatele bytových jednotek.

Předpokládá se, že od roku 2022 budou koncoví uživatelé informováni o své spotřebě měsíčně. To přinese i zvýšené požadavky na odečet jednotlivých přístrojů a výběr vhodného dodavatele příslušné technologie.

Na konkrétní změny v naší legislativě ještě čekáme, její transpozice (převod) probíhá právě teď, lze však podle dosavadních zkušeností předpokládat, že se v oblasti měření, odečtu a zobrazování spotřeb dočkáme intenzivnější digitalizace. Pro uživatele a vlastníky bytových jednotek to znamená, že došlo ke změně v požadavcích na měření tepla a vody. Vyúčtování bude transparentnější a uživatelé nemovitostí budou o své spotřebě informováni podstatně častěji.

sousedé.cz

Jak je směrnice EED výhodná pro jednotlivce a jak pro organizaci?

Každý bude moci lépe sledovat a kontrolovat svoji průběžnou spotřebu během celého roku a tím bude mít kontrolu nad užíváním energie a vody. Kromě možnosti uspořit náklady, je tu také nemalý vliv na spotřebu energií celkově a tím i snížení zátěže na naši planetu.

Jak se ke členům SVJ dostanou údaje o spotřebě? Poštou? Online? Co když nemají počítač nebo přístup k internetu?

Informace budou výboru SVJ, nebo představenstvu SVJ k dispozici jak v elektronické podobě, tak klasicky v tištěné, poštou. Jakou formu si vyberou, záleží už přímo na nich. Záleží na tom, kolik času chtějí či mohou věnovat zpracování dat z měřidel.

Nejjednodušší formou je přístup na portálové služby, které zobrazují všechny potřebné informace o odečtech automaticky, včetně historie spotřeby, porovnání, a to i v grafické podobě.

Druhou cestou je, že si výbor získaná data zpracuje sám a poté výstup v tištěné podobě předá koncovým uživatelům v požadované četnosti.

Ušetří společenství vlastníků jednotek směrnice EED čas, peníze nebo práci z dlouhodobého hlediska?

Záleží na tom, pro jakou formu zpracování dat z měřících přístrojů se rozhodnete. V případě, že výbor SVJ bude toto provádět svépomocí, je nutné vzít v potaz časté vstupy do bytů uživatelů (každý měsíc) a následné vytváření tabulek s porovnáním a jejich převádění do grafické podoby. Data bude nutné archivovat, vytvořit databázi, aktualizovat ji a spravovat vše v právně přísném prostředí vzhledem k ochraně osobních údajů, tzv. GDPR. Časová náročnost se bude lišit podle velikosti domu.

V případě, že se rozhodnete využít portálových služeb od dodavatele, který má s tímto řešením již letité zkušenosti, z hlediska času Vás to stát nebude nic. Na portálu ista je to v řádu korun měsíčně.

Více o ista

Přečtěte si také: Evropská směrnice EED: Jaké jsou povinnosti SVJ? | 2. díl

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

Vytvořili jsme přehlednou platformu pro společenství vlastníků jednotek s cílem ušetřit čas, peníze a nervy. S námi lze dělat správu bytových domů tak, aby se všem dobře žilo. Zjednodušili jsme práci pro správce SVJ a pro výbor SVJ. Jako předseda SVJ budete mít vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a samozřejmě přehledné. Pro správce SVJ jsme připravili přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad, která vám ulehčí od starostí s hlášením a řešením jakýchkoliv závad v rámci SVJ.

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál společenství vlastníků. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.