Financování výměny oken nejen dotacemi z programu Zelená úsporám

Chcete ušetřit za energie, a hlavně zvýšit teplotní komfort bytu? Máte již vyměněná okna? Právě okny uniká velké množství tepla, které se odráží na účtech za energie. Jak, ale financovat výměnu oken? Potřebujete nějaké svolení? A nemohli byste náhodou využít dotaci?

Financování výměny oken nejen dotacemi z programu Zelená úsporám

Kdy je nutné požádat SVJ o souhlas?

SVJ (společenství vlastníků jednotek) spravuje budovu, jestliže je budova rozdělena na více jednotek s různými vlastníky. Členem je každý majitel jednotky v dané budově. SVJ má různá oprávnění, ale pro oblast oprav jsou tu zejména stanovy SVJ, ty upravují opravy společných prostor a jejich součásti, kam mohou, ale nemusí spadat i okna.

SVJ je nutné požádat o souhlas s výměnou oken nebo o výměně oken může rozhodnout, pokud jsou okna vymezena jako společná součást budovy. Pokud jsou okna společnou součástí budovy a SVJ rozhodne o jejich výměně, je výměna financována z prostředků SVJ.

V případě, že jsou okna součástí bytové jednotky, jejich výměnu hradí sám majitel jednotky.

obrázek

Jak tedy financuje výměnu oken SVJ?

Jestliže jsou okna součástí společných prostor, bývá jejich výměna zpravidla hrazena z fondu oprav a čerpáním úvěru. Při čerpání úvěru může být, ale zpravidla nebývá, provedena zástava nemovitosti.

Zároveň je možné využít i dotaci z programu Zelená úsporám. Díky Zelené úsporám je možné získat až 50 % nákladů, přičemž platí, že čím více opatření pro úsporu energií bude provedeno, tím vyšší bude míra dotace.

Jak financovat výměnu oken jako majitel?

V případě, že jsou okna součástí bytové jednotky a financuje jejich výměnu majitel, může tak učinit nejen z naspořených prostředků spolu s dotací, ale může využít i hypotéku na rekonstrukci, která nabízí výhodnou úrokovou sazbu.

Ať budete měnit okna jako majitel jednotky nebo jako SVJ a budete mít zařízené financování, půjde vše hladce, pokud si zvolíte spolehlivého partnera, který zajistí vše od A do Z, včetně dokumentace i případného jednání s památkáři.

obrázek

Obáváte se celého procesu výměny oken? Věřte, že se nemusí jednat o nic složitého, pokud si vyberete spolehlivého partnera. V CREATIVE okna & dveře pro vás zajistíme výměnu oken od A do Z, od zaměření přes demontáž starých oken a montážní práce až po ekologickou likvidaci původních oken. V našem pražském showroomu se můžete sami přesvědčit o kvalitě a designu nabízených oken a dozvědět se více o našich službách.

Více o Okna & dveře CREATIVE

Zdroj foto: Okna & dveře CREATIVE


Mohlo by vás zajímat

Vstupní portál bytového domu

Vstupní portál bytového domu

Dnes už nikdo nepochybuje, že bezpečnost bytového domu začíná u jeho vstupních dveří. Vše se ale odvíjí od volby materiálů, kvality zpracování komponent a délky bezporuchového používání podílející se na celkové spokojenosti obyvatel bytového domu. Na jaké aspekty se tedy zaměřit?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!