Jak doma umístit jízdní kolo?

Až na zimní měsíce je kolo jedním z nejlepších dopravních prostředků. Nejen, že se díky němu vyhnete dopravním zácpám, uděláte mnoho i pro své zdraví. Pokud patříte mezi milovníky cyklistiky, nebo si jen rádi zajedete na kole do obchodu, musíte řešit, kam s ním. A jestli ho nechcete nechávat bez dozoru před domem, musí zkrátka dovnitř. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Jak doma umístit jízdní kolo?

Řešení mimo bytovou jednotku

Jednou z nejčastějších variant je umístit kolo do sklepa, garáže, kočárkárny nebo přímo kolárny. V takových místnostech, kde je na kola prostor, postačí klasický držák. Pokud však nejsou takové prostory chráněny, je potřeba zvolit bezpečnostní stojan. Ten může mít i zabudovaný mechanismus a zámek navíc, takže odcizení kola rozhodně nehrozí. Zpravidla jsou tyto stojany opatřeny místy pro více kol, do kterých jednoduše vjedete přední pneumatikou.

Řešení v bytě

Samozřejmě si držák na kolo můžete pořídit i domů, kde vám určitě postačí ten neuzamykatelný. Nicméně tou nejjednodušší variantou, jak umístit kolo přímo v bytě, je prostě ho opřít o zeď. Pokud nemáte prostornou chodbu, můžete si z něj klidně udělat dominantu obývacího pokoje. Pravdou ale je, že občas hrozí ušpinění i poškrábání opěrné stěny. A navíc ne každý má doma tolik místa, aby mu kolo v místnosti nepřekáželo.

Pověste ho na zeď

Problém s nedostatkem prostoru jednoduše a navíc elegantně vyřeší držák na zeď. V takovém případě musí být nosná stěna pro zavěšení vhodná. To znamená, že musí být v dobrém stavu a kolo udržet. Máte-li stěnu, která tyto požadavky splňuje, je jen na vás, kam jej umístíte. Navíc máte možnost připevnit kolo vodorovně nebo svisle. V prvním případě jsou závěsné konzole dostatečně dlouhé na to, aby se ke zdi vešlo celé kolo i s řidítky. Samotné je pak pověšené za rám. Při svislém upevnění je možné umístit vedle sebe více kol, která drží za přední pneumatiku. Pokud tedy máte početnou cyklistickou rodinu, každý bude mít své vlastní místečko. Také se doporučuje namontovat držáky do různých výšek, aby se všechno bez problému vešlo. Myslete ale na následnou manipulaci před a po použití kola. Volte proto takové místo, které bude snadno dostupné a nebude nutné kolo zavěsit příliš vysoko.

Vyzdobte si strop

Pokud by se vám držák na stěnu nelíbil, nebo zkrátka kazil dojem z vašich obrazů, řešením může být držák na strop. Jde spíše o speciální háky pokryté plastem, které tak neponičí ráfky a rám kola. Upevnění však musí být naprosto precizní, v opačném případě totiž hrozí velké nebezpečí úrazu. Výhodou pro vás však bude značné ušetření místa. Pod zavěšené kolo klidně umístíte nábytek a navíc získáte jedinečnou dekoraci. Samozřejmě se v tomhle případě vyplatí mít spíše lehčí kolo, protože manipulace s ním není vždy snadná.

Když je kolo příliš těžké

Jestli vlastníte terénní kolo, u kterého ani odlehčení rámu nestačí, nebo zkrátka nemáte takovou sílu, abyste jej každodenně zvedali nad hlavu, pořiďte si zvedák. Ten je vyroben tak, aby umisťování co nejvíce usnadnil. Stačí tahat za lano upevněné k řidítkům, sedlu či zadnímu kolu, díky kterému kolo dostanete do takové výšky, do jaké bude potřeba. Po každém tahu se lano navíc zasekne, takže se nemusíte bát, že by kolo spadlo.

Nezapomínejte na údržbu

Poslední věcí, která s kolem v bytě souvisí, je jeho údržba. Ať už pořádáte několikadenní cyklovýlety, nebo jezdíte jen do obchodu pro malý nákup, znečištění se nevyhnete. Aby vám kolo neušpinilo celý byt a nezaneslo se vám bahno až do postele, je potřeba jej po každé jízdě vyčistit. Zpravidla postačí obyčejná voda a hadřík. Nezapomeňte kolo také vysušit, protože s mokrými plášti se nepořádku nevyhnete.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.