Jak nejlépe prodat nemovitost s Home Stagingem?

Čistota, světlo a vůně. To jsou nejlepší vlastnosti krásného bytu. Jak ale nejlépe prodat nemovitost? Toť otázka. Možná by nebylo od věci zkusit Home Staging!

Jak nejlépe prodat nemovitost s Home Stagingem?

Víte, co je to Home Staging (vyslovujeme „houm stadžink”)? Ve zkratce jde o profesionální přípravu bytu nebo domu tak, aby se co nejlépe prodával. Jak ale takové přípravy probíhají a co pro to můžete udělat sami? Na tyto a další otázky odpovídá profesionální Home Stagerka Jana Krátká Rybínová, která dělá nemovitosti krásnými pro realitní kancelář NEXT.

Jak nejlépe připravit nemovitost k prodeji?

Pokud chceme připravit nemovitost k prodeji, odvíjí se vše od její kondice. To znamená, že odlišný způsob péče potřebuje dlouhodobě zabydlený byt s množstvím nábytku, a jinak přistupujeme k prázdnému bytu v nedávno dokončené novostavbě. Jedno však mají společné, a to je čistota, světlo a vůně. Byt či dům nabízený k prodeji by měl jít na trh vždy perfektně uklizen. Prostor bytu či domu by měl doslova vonět čistotou a vypadat jako na fotografiích. Home Staging nemovitost v množství nabídek zviditelní a lépe obhájí její skutečnou cenu. To už je poměrně dost důvodů, proč provést nejen úklid, ale také Home Staging.

Co je k Home Stagingu potřeba?

Jako Stagerka využívám vlastních skladů nábytku a doplňků, které klientům půjčuji. Vždy s prodávajícím konzultuji potřebné kroky. Často je před samotným aranžováním interiéru potřeba vybílit stěny, odstranit staré koberce a provést drobné opravy a zmiňovaný úklid. Pokud je v nemovitosti nábytek, tak se dohodneme na tom, který lze využít i pro prezentaci a který případně ne. Dále dodám řadu doplňků, jak textilních, tak například vázy, mísy, obrazy a podobně. Výsledný interiér nesmí působit přeplněným dojmem. To znamená, že zabydlené byty odlehčuji od věcí. Naopak v prázdných pokojích pomáhám představivosti rozmístěním nábytku a využitím konkrétního prostoru.

Jak upravit nemovitost, ve které ještě bydlím?

Upravit se dá také nemovitost, která je v době prodeje obývána. Pro úpravu se ustálil pojem „Fotostaging”. S prodávajícím opět proberu kondici bytu či domu. Konzultujeme rozmístění nábytku a zda je prostor prosvětlen. Jednorázově mohu zapůjčit doplňky pro focení. Prodávající dostane řadu konkrétních rad a kroků, jak se má nemovitosti před prohlídkami věnovat. Nejvyšší roli opět hraje úklid (uklizení přebytečných předmětů), světlo a vůně.

fotostaging Fotostaging

fotostaging

Jak dlouho Home staging trvá?

Je-li stav nemovitosti dobrý, a nejsou potřeba výmalby a opravy, tak samotná příprava interiéru zabere zpravidla jeden až tři dny. Pokud se byt či dům musí vybílit, jsou potřeba opravy a péče o zahradu, může to zabrat i dva nebo tři týdny. Prodejem nemovitosti dává člověk na trh svůj největší a mnohdy jediný majetek a špatně připravenou nemovitostí, i prezentací, může ztrácet mnohem více času než její přípravou.

Jak může prodávající svou nemovitost připravit sám?

Opět to bude precizní úklid. Pokud není v prostoru dost světla, pokuste se jej dodat v podobě lampiček. Vyměňte prasklé či chybějící žárovky a vytáhněte žaluzie. Snažte se uklidit osobní věci. A pokud vám v cestě stojí nábytek, tak jej přemístěte a prostor uvolněte. Čerstvý vzduch a vůně hrají významnou roli. Zkuste uvařit kávu a na stůl dejte mísu čerstvých jablek. A samozřejmě vždy zvažte přizvání odborníka. Pro kupující je většinou velmi těžké představit si sám sebe v prostoru někoho jiného, a to my Stageři umíme snadno vyřešit.

Vyplatí se to?

Samotná investice do Home Stagingu se vyplatí. Zapůjčení si atraktivních předmětů a úprava na míru je vždy levnější než pořizování si předmětů, které nikdy sami nevyužijete.

Zdroj foto: Jana Krátká Rybínová


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?