Jak opravit prasklinu v sádrokartonu

Sádrokartonové stěny nebo stropy má nejeden bytový dům. Jak si ale poradit s trhlinami? Jak opravit malé i velké díry v sádrokartonové desce?

Jak opravit prasklinu v sádrokartonu

Sádrokartonové desky jsou jedny z nejčastějších stavebních materiálů. Jde ale o relativně křehký materiál, který se dá neopatrnou manipulací snadno poškodit. Předtím než se pustíte do samotného opravování, je vhodné nejdřív zjistit příčinu praskliny. Například pokud vznikla vaším zaviněním, například poškrábáním ostrým předmětem, tak se nebude nadále rozšiřovat. Pokud vám ale sádrokarton praskl vlivem nevhodných klimatických podmínek, může se prasklina zvětšovat.

Tip Magazínu: Sádrokartonové desky jsou často potřené lehkým nátěrem. Praskliny jsou často větší, než se zdají, a částečně se skrývají pod vrstvou barvy. Vždy je lepší opravit celou prasklinu než se pouštět do oprav několikrát.

sadrokarton

Jak opravit drobné praskliny v sádrokartonu?

Na drobné praskliny si vystačíte s klasickou sádrou, nebo speciálním tmelem a stěrkou.

  1. Nejdříve okolí prasklin seřízněte a obruste, aby byla deska krásně jemná.
  2. Poté praskliny vyplňte tmelem nebo sádrou.
  3. Aby se sádrokartonová deska zpevnila, přelepte opravované místo speciální samolepící mřížkou.
  4. Vše upravte stěrkou a pomocí brusného papíru zabruste.

Jak na větší praskliny? Záplatou!

Pro větší díry doporučujeme záplaty na sádrokarton. Tyto záplaty se hodí například pro schování děr po přesouvání vypínačů nebo při poškození stěny klikou.

Jak ale záplaty na sádrokarton použít? Není to vůbec nic složitého. Na poškozené místo je jednoduše nalepíte. Samolepka ale musí být větší než poškozené místo. Po nalepení na ni naneste vrstvu stěrky na sádrokarton. Jakmile tmel zaschne, tak ho opět pomocí brusky jemně obruste.

Jak opravit velkou díru v sádrokartonu?

Může se stát, že při neopatrné manipulaci nebo stěhování omylem vytvoříte velkou díru nebo prohlubeň. Na takovou opravu už záplata ani tmel nestačí. Musíte na to jinak.

  1. Kupte si novou sádrokartonovou desku a vyřízněte z ní čtverec nebo obdélník, kterým díru překryjete.
  2. Vyříznutou desku přiložte na díru a tvar obkreslete.
  3. Podle nákresu vyřízněte do zdi otvor a okraje pečlivě zabruste. Buďte pečliví, aby vyříznutý tvar do otvoru přesně zapadl.
  4. Pomocí vrutu do otvoru vytvořte speciální konstrukční profily a k nim přimontujte záplatu. Tyto profily umožní pevné zakotvení záplaty.
  5. Spáry a mezery zakryjte spárovací hmotou nebo tmelem a po zaschnutí pečlivě zabruste.

Zdroj foto: Canva


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.