Jak proměnit obyčejný balkon v oázu odpočinku

Známe to všichni. Začíná pomalu přicházet jaro. Všichni se těší na kousek přírody, který jim pomůže zbavit se každodenních starostí. A pokud zrovna bydlíte v paneláku nebo v činžáku, nemusíte si vůbec zoufat. Pokud máte balkon, stačí jen pár úprav a máte hotovo. Vše potřebné pak najdete u nás v sekci Nábytek.

Jak proměnit obyčejný balkon v oázu odpočinku

Na malý balkon malé komfortní posezení

Skutečnost, že máte malý balkon, nemusí vůbec znamenat, že si tuhle „místnost“ navíc nemůžete užít. Základem je správně využít každý centimetr. Pokud umístíte malý stolek šikovně tak, abyste jej nemuseli obcházet, můžete k němu přistavit hned čtyři až pět malých taburetů. A rázem máte možnost pozvat přátele k příjemnému posezení. A že se vám kvůli stolku na balkon už nevejdou květiny? Stačí využít závěsné květináče, které nezaberou prakticky žádné místo. Řešení nabízí také stojany pod květináče na kolečkách, které můžete kdykoliv snadno přemístit.

Využijte parapety

Nejjednodušší způsob, kterým můžete ušetřit prostor, je využít to, co už balkon nabízí. Na každém balkoně najdete okenní parapety. A právě těm můžete dát zcela novou funkci. Udělejte z nich poličky. A to nejen na květináče, jak jste léta zvyklí. Využít je můžete na osvětlení, dekorace i na polštářky, ze kterých ve vteřině uděláte další druh balkonového posezení, stačí je jen hodit na podlahu. S tímto smýšlením dokážete využít tisíc a jednu věc. A i takovou, která vám třeba původně překážela. Co takové prádelní šňůry, i ty mohou mít přidanou hodnotu, nemusíte na ně věšet jen prádlo. Vyzkoušejte i další závěsné dekorace, třeba vázy nebo lucerny.

Zaměřte se na optické „klamy“

Jakmile vyřešíte otázku prostoru rozmístěním nábytku a využijete všechny věci, které na balkoně máte tak jako tak, můžete vyzkoušet ještě jeden trik. Tím je hra s barvami a materiály. Dřevěný dekor doplněný světlými látkami, například ve formě ubrusu na stolku nebo polstrováním na taburetech, vám pomůže balkon opticky zvětšit. A co víc, díky dřevu a přírodním materiálům budete mít při vkročení na balkon zase o kousek silnější pocit, že nejste v panelákové džungli.

Pro nadšené zahrádkáře není balkon překážkou

Pokud nejste zrovna „vysedávací“ typ a na bydlení v panelovém domě vás nejvíc mrzí to, že si nemůžete užít zahradničení, věřte, že doba se změnila. Panelákové balkony už dávno nenabízí jen pěstování okrasných muškátů a begonií, dnes vám na balkoně s tou správnou péčí vyroste prakticky cokoliv. Samozřejmě, záleží na tom, na jakou světovou stranu je váš balkon orientovaný.

Vsaďte na bylinky

Pokud máte balkon stinný a příliš sluníčka si na něm neužijete, můžete sáhnout po rostlinách, kterým tyto podmínky vyhovují. Mezi takové patří třeba ledviník, z kvetoucích rostlin můžete vsadit na lopatkovec. Pokud si přejete pěstovat něco k snědku, ve stínu vám vyrostou různé druhy zelených salátů nebo také bylinky. Těšit se můžete z pažitky, máty nebo petrželky. Vypěstovat se vám podaří prakticky kterýkoliv z těchto druhů, a to i ve stínu.

Na slunnějších balkónech je samozřejmě pěstování snazší. Pokud máte to štěstí, že máte balkon alespoň trošku prostorný a zároveň plný slunce, můžete se v létě těšit z rajčátek, jahod nebo dokonce léčivého aloe vera.

Zkrátka přiznejme si, balkon, který vám nabídne takovou sklizeň, ten se zahrádce vyrovná ve vteřině. Abyste si svou úrodu mohli náležitě užívat, přidejte si na balkon houpačku nebo alespoň zahradní křesílko. Nic vás neuvolní po pracovním týdnu víc, než balkonové posezení s kávou a pohled na vzkvétající, i když panelákovou, zahrádku.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.