Jak se orientovat v pojištění majetku?

Už se vám někdy stalo, že jste vytopili sousedy, nebo oni vás? Jak jste to řešili s úhradou škody?

Jak se orientovat v pojištění majetku?

Před týdnem si mi kamarádka postěžovala na obrovský mokrý flek na zdi a mokrou podlahu. U sousedů praskly trubky v kuchyni a voda si rychle našla cestu o poschodí níž právě k ní.

"Jak to bude s úhradou škody," zeptala jsem se ze zájmem. Sama nevím, co bych v takové situaci dělala, proto mi přišlo dobré se trochu ochytřit.

"Sousedé mají štěstí, mají pojištění odpovědnosti," odpověděla kamarádka.

"To jde?" Vyzvídám dál.

"Jo, když se sousedka asi po sté omlouvala, vylíčila mi, že mají pojištěnou domácnost a veškeré vybavení bytu proti živelným událostem, odcizení a vandalismu. Dokonce i proti speciálním rizikům jako je dočasné přepětí v síti, rozbití skla, nebo proti škodám, které by mohla způsobit jejich doga."

"Dnes už snad jde pojistit i proti proti ztrátě klíčů," utahuji si z kamarádky.

"Nesměj se, taky, že jo." Ze sousedky se nakonec vyklubal expert na pojištění. Před několika lety chtěli stavět blízko řeky, a proto má všechny možné formy pojištění v malíčku. Zjistili, že pojištění rodinného domu poskytuje ochranu stavby a stavebních součástí před živelnými událostmi včetně povodně, záplavy, vodovodních škod, dokonce proti nárazu dopravního prostředku, odcizení, vandalismu a aerodynamickému třesku. Že jde pojistit odpovědnost, to už zjistili tehdy. Plánovali kupovat nějaká drahá skla a ty si chtěli dát pojistit už během výstavby. Říkala, že se vyplatí dát pojistit rodinný dům a vybavení domácnosti za zvýhodněných podmínek. Dům nakonec nestavěli, ale chatu co mají na Šumavě pojištěnou mají.

"To je dobré vědět, chtěla bych si vzít hypotéku a koupit byt." Svěřuji se.

"Tak pro tebe by bylo dobré pojištění bytové a nebytové jednotky. Asistence k pojištění majetku ti může pomoci s nepředvídatelnou havárií, zablokováním vstupních dveří do bytu či ztrátou klíčů, poruchou kotle v topné sezóně atd."

Neubráním se úsměvu ani komentáři, že expertem na pojištění je ne jenom sousedka, ale také ona.

"Já už jsem si to pak studovala sama", přizná se. "Chtěla jsem vědět co by se stalo, kdybychom se dostali do sporu. A zjistila jsem, že pojištění právní ochrany zahrnuje právní poradenství a úhradu nákladů na právního zástupce, soudní poplatky nebo znalecké posudky, a to až do výše 200 000 Kč. Pojištění můžeš využít například ve sporu souvisejícím s reklamací vadného zboží, nebo vadně provedených služeb a pojištěnými jsou automaticky všichni členové domácnosti".

To zní prakticky, říkám si v duchu, ale nahlas to už nestihnu. Kamarádka popadne dech a chrlí dál.

"Pojistit můžeš dát věci i na novou cenu. V případě, že se něco stane, ti to zaručí, že od pojišťovny dostaneš úhradu v cenách aktuálních v době, kdy škoda vznikla. Ale to platí jen pro nové věci. Starší už takto pojistit nejde." "Ono se asi skutečně dá pojistit proti všemu, jen proti mému manželovi, ještě ne," povzdechne si.

Kontakt na Kooperativu

Zdroj foto: Jumpstory.com


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.