Jak si zvelebit lodžii

Máte to štěstí, že součástí vašeho bytu je i lodžie? Hned jste tak získali další úložné prostory k využívání. Kromě sušení prádla sem můžete odložit lyže, kolo anebo si tady zařídit útulný koutek pro práci. Abyste si lodžii opravdu užili a nebyl to jen další prostor, kam padá prach, je dobré si ji uzpůsobit pro své potřeby - vymalovat, dát dlažbu, zasklít a případně přidat dekorace.

Jak si zvelebit lodžii

Nezapomeňte, po čem šlapete

Tak jako při každé rekonstrukci a úpravě interiéru, i na lodžii byste měli začít od podlahy. Z výroby se tady nachází obvykle jen beton nebo dlažba. Oboje působí dost neútulným až studeným dojmem. Co si takto pořídit balkónový koberec nebo dokonce dřevěné podlahové dlaždice. Položit tady samozřejmě můžete i linoleum. Výhodou těchto změn je i volba barevného odstínu a motivu, který ladí se zbytkem prostor lodžie.

“Balkónové koberce se odlišují od těch metrážových a kusových, které si dáváte do pokojů. Jsou voděodolné, takže je snadno opláchnete čistou vodou. Údržba je tedy rychlá a snadná. Není potřeba nic vysávat,” vyjmenovává výhody Hana z chytrého vyhledávače nábytku a doplňků do domácnosti i na zahradu Biano.cz. Barevných odstínů u těchto koberců existuje celá řada. V případě dřevěných dlaždic můžete využít laků a moření k tomu, abyste dosáhli barevného tónu, který ladí se zbytkem.

Jde se zasklívat

I když zasklení nemusí být levná záležitost, neváhejte a pořiďte si ho. Není nad to moci využívat prostory i v chladnějších měsících. Díky zasklení nemusíte v zimě sušit v bytě nebo v prádelně. Nechte si namontovat šňůry na věšení prádla. Existuje vícero druhů závěsných systémů. Některé jsou i polohovatelné. Takže se šňůrami sjedete dolů, pověsíte prádlo a zase šňůry vytáhnete nahoru a máte stále prostor na chození.

U zasklení si můžete vybrat mezi tzv. posuvným systémem a bezrámovým otočným systémem. V případě posuvného systému posouváte jednoduše s dílčími skly lodžie do stran. Pokud je to potřeba, křídla skel je možné z osazení vyjmout. Druhý systém je o něco více propracovanější. Opět můžete posouvat jednotlivá dílčí skla do stran. Ale navíc je možné libovolný počet skel skládat k boční stěně. Není potřeba tedy nic vysazovat.

Zařizujeme interiér

V lepším případě máte prostory lodžie omítnuté a vymalované. V tom horším, pouze surová stavba se základní omítkou, budete muset malovat. Výhoda je v tom, že si můžete zvolit barvu podle vašeho vkusu. Pokud jsou stěny lodžie podle vašeho přání, přichází nejpříjemnější fáze celého zútulňovacího procesu lodžie. Nastal čas se zamyslet, k jakému účelu hodláte prostory především využívat. Podle toho budete nakupovat příslušný balkonový nábytek.

Cyklisté a další sportovci uvítají stojany na kola, snowboardy nebo lyže. Zavěsit je můžete i na stěny. Podél bočních stěn lodžie si přivrtáte i policové systémy, kam můžete odložit nepoužívané věci v dané sezóně. S výhodou jde využít úložných boxů - dřevěných, plastových i těch látkových.

Rádi grilujete, ale nemáte vlastní zahradu? Pak si kupte menší gril, malý balkonový stolek se dvěma židličkami a letní grilovačka na lodžii může začít. V tomto případě uvítáte i nějaké osvětlení do prostor lodžie, abyste nebyli omezeni západem slunce. Doporučujeme nástěnné světlo nebo nějaké lucerničky, případně solné lampičky.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.