Jak správně zvolit vyhovující přístupový systém?

I když vyberete ty nejlepší dveře, volba nevhodné kombinace nebo výběr nefunkčního přístupového systému může ohrozit vaše bezpečí. Jak tedy v nepřeberném množství systémů a funkcí vybrat ten správný? Odpověď najdete v tomto článku, který se zaměřuje na instalaci, zprovoznění a provozování či servis čteček a řídících jednotek (čipových, biometrických, Bluetooth nebo NFC zařízení, jejichž obliba stoupá na úkor kódových zámků) i autonomních a síťových domovních systémů.

Jak správně zvolit vyhovující přístupový systém?

Jak se v přístupových systémech vyznat?

Přístupové systémy nepatří mezi předměty běžné denní spotřeby a tak je zřejmé, že zejména správcům menších SVJ jde z množství kombinací a systémů hlava kolem. Proto radíme položit si následující otázky:

  1. Co vše chci zabezpečit?
  • dveře do všech společných prostor
  • nebo jen hlavní vchody
  • případně výtahy apod.?
  1. Kolik bytů budu připojovat na daný systém?
  • do 8 bytových jednotek
  • nebo desítky a více?
  1. Budu propojovat systém i na další prvky ochrany nebo prvky instalací v objektech (zvonky, hlásiče, kamery,...)?

  2. Potřebuji řešit více objektů na různých místech v regionu (různá SVJ na sídlišti nebo v rámci ČR)?

Z výše uvedeného vyplývá, že rozhodování se řídí nejčastěji velikostí implementace a požadovanou robustností systému pro dané společenství nebo rozsah objektů. Důležité je zamyslet se proč systém pořizovat, a nebo do něj investovat. Během chvíle člověk chápe nesporné výhody a usnadnění běžného používání, pokud volí komplexní řešení a uvažuje dopředu. Výsledkem je komfort z užívání jak pro obyvatele prostor, tak pro jejich správce. Začnete řešit věci jako:

Trvalý přehled o pohybu v objektu a z toho pramenící nastavení časů - např. pošta, údržba apod.

Pohodlné otevírání čipem docení všichni, kdo hledali klíče s plnýma rukama nákupu a děti či starší lidé se do něj zamilují.

Nekontrolované množení klíčů. Jistota, že pouze správce objektu či výbor SVJ může vydávat přístupová oprávnění je k nezaplacení.

Odevzdání klíčů při stěhování už nebude problém. Pokud k němu nedojde, čip zrušíte na dálku.

Úspora času i financí. Čipy jsou obvykle levnější i praktičtější, než klasické klíče a vy už nemusíte běhat k zámečníkovi.

Variabilita a přizpůsobivost. Dobře navržený komplexní přístupový systém lze do budoucna upravovat a doplňovat. Nepotřebujete nové dveře, výtahy či požární systém apod.

Ovladatelnost. Změnu konfigurace si můžete provádět sami. U systémů URMET vám poskytneme přístup k softwaru zdarma v rámci zaškolení na jeho správu.

Chytré aplikace v telefonu nebo na počítači pomohou řešit situace i vzdáleně díky zabezpečeným cloudovým řešením.

obrázek

Klíče, karta nebo čip?

V nabídkách prodejců naleznete mnoho systémů řízené kontroly vstupu. Nabízejí nepřeberné množství dokonalých funkcí, garantující jejich neproniknutelnost, nebo naopak mají velmi chabou ochranu a jsou určené spíše do skladu k otevírání dveří mezi sekcemi. Každý má své možnosti, přednosti i nevýhody. Proto je třeba pečlivě zvažovat, co přesně od systému očekáváte, ale současně to nepřekombinovat. Všechny přístupové systémy mají ale jedno společné - jejich používání zároveň s běžnými klíči do cylindrické vložky zcela degraduje jejich schopnosti a bezpečnost. Proto se při používání přístupového systému klíče nerozdávají, ale jsou určené pouze pro správce.

obrázek

Jaké přístupové systémy se v praxi osvědčily?

Je těžké říct: "toto je nejlepší a nejvhodnější řešení" bez znalosti vaší aktuální potřeby. Našim zákazníkům proto doporučujeme myslet na jednoduchost a zároveň komplexnost řešení a systém provázat třeba i se zvonky. Některé z doporučených sestav jsou integrovatelné do domovních sítí a umožňují propojení s panely zvonků či výtahy a programování celého systému z jednoho místa. Nejčastěji pracujeme s níže uvedenými produktovými řadami, díky jejich spolehlivostí, variabilitě a kvalitě. Rozdělme je dle rozsahu implementace:

Nejmenší společenství s pár jednotkami nebo malé firmy

Ideální jsou přístupové systémy Urmet FDI Transit+ nebo Urmet FDI EDC, které nabízí vynikající úroveň zabezpečení dveří, ale i jednoduchou správu celého systému, například přes mobilní aplikaci.

Větší domy s 8 a více jednotkami nebo správci budov

Stále mohou využívat jednoduchost obsluhy, a přitom vysoké zabezpečení systému Urmet FDI EDC, obvykle ho ale už nechávají v naší správě – ta se může kdykoliv měnit, jednoduší úkony dělá někdo z domu, složitější naše podpora na dálku. To je velká výhoda virtuální sítě a cloudového řešení. Zde už se ale také hodí použití velmi variabilního systému Multlock SmartAir, který ocení správci bytových domů, stejně jako administrativních a komerčních prostor.

Rozsáhlá společenství o mnoha vchodech nebo správci objektů, třeba i ve více regionech

Docení špičkový přístupový systémy Urmet FDI iPassan, kombinující více zařízení s možností centralizované správy na dálku. Toto řešení v podstatě nemá žádné hranice a lze ho zcela přizpůsobit na míru uživateli. Propojíte tak nejen dveře, ale i zvonky, výtahy, kamery, vrata a brány, různé senzory atd. Můžete tak odkudkoliv spravovat stovky a tisíce periferií rozesetých kdekoliv po zemi.

S výběrem přístupových systémů vám poradíme a nad rámec běžných služeb posloužíme

Součástí naší práce je nejen konzultace a prodej, ale i komplexní přístup celému řešení. Proto je u nás samozřejmostí dodávka a montáž záložního zdroje, který zajistí stoprocentní funkčnost systému i v případě výpadku elektrického proudu, ale i možnost posouzení rozšiřitelnosti systému o další nadstavby v budoucnu a to s ohledem na stovky různých dveří a zámků, které jsou na trhu. Společně se zamyslíme i nad realizací přístupových systémů současně s novými zvonky, protože lze přístupový systém plně integrovat do panelu zvonků a dalších systémů.

Myslete na komplexnost

Přístupové systémy jsou úzce provázány nejen se zvonky, ale také s kamerovým systémem, výtahy, plošinami pro invalidy a dalším vybavením. Tyto realizace již známe a dokážeme proto navrhnout nejvhodnější možné řešení, pro konkrétní dveře a situaci a to i se zajištěním kompletní stavebních služeb, kvalitním servisem a trvalou podporou.

Jako výrobci hliníkových a ocelových vstupních dveří a portálů, s dlouholetou specializací na bytové a panelové domy, dokážeme posoudit vhodnost řešení nejen po stránce elektroniky a potřeb zákazníka, ale i výběru vhodné konstrukce dveří, použití zámků a vzájemného fungování. Takové komplexní sladění je velmi výjimečné.

Více o Animo Bohemia s.r.o.


Mohlo by vás zajímat