Chytré lampy pro dobíjení elektromobilů

Svítí a nabíjejí. THMP spustila v Praze pilotní provoz nabíjení elektromobilů z chytrých lamp veřejného osvětlení.

Chytré lampy pro dobíjení elektromobilů

Elektromobilita je trendem doby. Města po celém světě se potýkají s náporem množství vozů. Čím větší aglomerace, tím je více zatížena hlukem, prachem, smogem. Každý se snaží řešit situaci po svém, ale Evropa dala jasně najevo svůj postoj ke snižování zátěže obyvatel znečištěním a její nařízení jsou závazná pro všechny členské státy.

Není tomu jinak ani v naší kotlině. Praha a další krajská města se již elektromobilitou zabývají a vznikají zajímavé projekty. Ráda bych Vám představila počin Hlavního města Prahy (dále jen HMP), společně s firmou Technologie Hlavního města Prahy (dále jen THMP) a Pražské energetiky (PRE distribuce). Titulka Projekt Lampy pro auta má za cíl poskytnout dobíjecí stanice pro elektromobily tam, kde je nainstalované veřejné osvětlení spravované HMP. V součinnosti s PRE distribucí v průběhu let dojde k renovaci osvětlení v jednotlivých městských částech a součástí prací pak bude i instalace tzv. Chytrých lamp (EVR Lampy), které mají zabudované elektronabíječky. Dobíjení

Dle slov projektového manažera Ing. Martin Hošek ze společnosti THMP vyplývá, že: “pro minimalizaci zásahu do pohodlí obyvatel hlavního města Prahy stavíme naše EVR lampy ve spolupráci s firmou PREdistribuce. Tam kde PREdistribuce plánuje obnovu kabelové sítě, tam THMP podle možností dané lokality naplánuje stavbu EVR lamp a samotná realizace se provádí v jednom termínu tak, aby došlo k výše zmiňovaným synergickým efektům. Snahou THMP ve spolupráci s PREdistribuce je umožnit do budoucna přístup k elektromobilitě všem obyvatelům hlavního města Prahy.”

Pilotní projekt probíhá v městské části Vinohrady. Ale EVR lampy jsou již vybudované v lokalitách Prosek, Vokovice, Kamýk, Háje a Černý Most. Aktuálně se pak obnova veřejného osvětlení provádí v Kobylisích, Bohnicích, Dvorcích, Vršovicích a Velké Ohradě. Pro rok 2025 jsou zatím plány na výstavbu ve Vysočanech. Vše se odvíjí od toho jak PREdistribuce plánuje obnovu kabelové sítě. O tom, že jsou lampy využívány svědčí i fakt, že za období leden – květen 2023 byl počet návštěv 1405, přičemž průměrná délka strávená na nabíjení byla 228 minut.

Dobíjecí stanice i jejich obsazenost jsou vidět na stránkách zde Dobíjecístanice

EVR Lampy mi obecně přijdou jako skvělé řešení i pro bytové domy, které nevlastní podzemní/nadzemní interní parkovací stání v domě, ale majitelé svých vozů musí parkovat na ulici před/za domem, která je vybavena veřejným osvětlením. Pokud budete mít zájem o instalaci EVR Lamp neváhejte nám psát do redakce na redakce@sousede.cz. Vaše podněty předáme dále a společně tak budeme posouvat projekt elektromobility. Máte i další dotazy kole elektormobility, neváhejte nám napsat.

Autor článku: sousedé.cz, Zlata Botero Vašková

Zdroj foto: Praha nabíjí

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Fotovoltaika pro bytové domy

Fotovoltaika pro bytové domy

Jak se stávající podpora dalšího rozvoje využívání fotovoltaiky projevila v zájmu bytových družstev (BD) a společenství vlastníků (SVJ) o tuto oblast, jsme se zeptali pana ing. Ladislava Kouckého, manažera pro BD a SVJ z ČSOB.

Větrání bytových domů

Větrání bytových domů

Rekuperace vzduchu je zpětné získávání energie z odpadního (vnitřního) vzduchu a představuje snížení výdajů za další vstupy energií.