Jak určit potřebný výkon krbových kamen?

Ve svých vysněných myšlenkách už přesně víte, jak velká krbová kamna rozehřejí vaši domácnost i srdce? Sníte o jejich tvaru, barvě, velikosti i o tom, kam přesně je umístíte a v jakém stylu ozvláštní váš interiér?

Jak určit potřebný výkon krbových kamen?

O kvalitách a schopnostech vnést do vašeho příbytku jiskru jedinečnosti nemůže být u těch nejlepších značek, jakými jsou v Čechách oblíbená krbová kamna Haas+Sohn, pochyb, nezapomeňte však při jejich výběru na to nejdůležitější! Na potřebný výkon, který jediný vám zajistí romantické a dostatečně výhřevné teplo po jakém toužíte!

Proč je správný výpočet potřebného výkonu krbových kamen klíčový?

Technické detaily jsou možná nudnější pasáží výběru krbových kamen či krbové vložky, věřte však, že bez nich by ani ty nejoriginálnější modely nevnesly to nejlepší a nejlevnější teplo až k vám domů. A určitě nechcete, aby vaše vysněná krbová kamna plnily pouze dekorační funkci, což se při špatném výpočtu potřebného výkonu bohužel může snadno stát. A které dvě nejčastější varianty nežádoucího stavu mohou nastat, a vy o ně dozajista nestojíte?

Krbová kamna budou mít nadměrný výkon

Kamna s vyšším výkonem, než je pro konkrétní místnost či místnosti potřeba, vytápí určený prostor více než je nutné. Řeknete si nevadí, nebudu tolik topit a budu častěji větrat. Ovšem, proto jste si přeci krbová kamna nepořizovali, abyste topili s otevřeným oknem, a i když jste toužili po teple, určitě se nechcete nepříjemně potit. Navíc, pokud budou kamna místnost přetápět, vede to k uzavírání přívodu vzduchu do krbových kamen a snížení výkonu na který jsou dimenzována, což má za následek dehtování. To jde ruku v ruce s černým sklem, usazováním dehtu v komínu i uvnitř krbu, a také nepříjemným zápachem. Ve výsledku tak o krbová kamna musíte více a nákladněji pečovat a o romantické a poklidné idylce nemůže být ani řeč. Nehledě na to, že z dlouhodobého hlediska může dojít i k trvalému poškození a ani samotná krbová kamna si nezaslouží přiškrcování svého potenciálu, pro který byla vyrobena.

Krbová kamna budou mít malý výkon

I zde se zdánlivě může zdát, že vlastně o nic nejde. Zkrátka do krbu přiložíte o pár polínek víc, a je to! Ale i v tomto případě by však vaše iluze vzaly brzy za své. Krbová kamna s nedostatečným výkonem nikdy nevytopí určený prostor. V místnosti bude stále zima, i když budete přikládat více a více otopu. Ani s maximálně otevřeným přívodem vzduchu, který zvyšuje výkon krbových kamen, nedosáhnete žádaného tepla, a protože budete tímto chováním krbová kamna přetápět, dřív či později dojde k jejich nevratnému poškození, protože pojedou na výkon, na který nejsou konstruována.

Proč je důležitá informace o nominálním výkonu?

Tato informace je u každých krbových kamen i krbové vložky zapsána výrobcem na energetickém štítku a udává informaci o optimálním výkonu, kterého dosáhnete při správné dávce paliva. V takovémto režimu pak krbová kamna či krbová vložka pracují, jak se od nich očekává a jedná se o ideální podmínky pro správné a efektivní hoření a udržování potřebné teploty.

obrázek

Výpočet potřebného výkonu krbových kamen aneb jdeme na to!

Tak jako v každé rovnici, potřebujeme i při výpočtu výkonu krbových kamen znát určité parametry. V tomto případě to je velikost vytápěného prostoru, výška stropu a předpokládané tepelné ztráty budovy.

Velikost vytápěného prostoru.

Pro výpočet potřebného výkonu krbových kamen je nutné znát velikost plochy místnosti v m². Vliv na velikost vytápěného prostoru pak bude mít i umístění krbových kamen s ohledem na směr šíření tepla i případný únik chodbou, schodištěm a podobně.

Výška stropu.

I tento údaj je důležitý proto, abychom mohli následně výšku stropu vynásobit změřenou plochou místnosti. Výsledkem nám bude objem místnosti v metrech krychlových, z něhož plyne, jak velký objem vzduchu musí krbová kamna zvládnout vyhřát.

Orientační tepelné ztráty budovy.

Ideální je, pokud známe přesný odborný výpočet, což u teprve plánovaných novostaveb není problém. V ostatních případech je dobré vědět o třech základních kategoriích budov s orientačním výpočtem ztráty tepla: – starší budova bez izolace a zateplení, u které je předpokládaná ztráta tepla 50W na 1m³ – moderní pasivní dům, kde se ztráta tepla pohybuje 20W na 1m³ – nízkoenergetická stavba se ztrátou tepla 30W na 1m³ Známe-li i tento údaj, pak získaný objem místnosti v metrech krychlových vynásobíme předpokládanou ztrátou tepla a získáme údaj ve W, který převedeme na kW.

Pro zopakování zjednodušeně výpočet provedeme: Objem vytápěného prostoru v m³ x hodnota tepelné ztráty = potřebný výkon

Získáme tak orientační výpočet potřebného výkonu krbových kamen. A chcete-li mít absolutní jistotu správného výpočtu, neváhejte kontaktovat odborníky, výrobce či prodejce, kteří vám s výpočtem pomohou.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.