Jak vybrat podlahu v bytě – kam se hodí jaký materiál?

Zasloužila by si podlaha ve vašem bytě vyměnit? Pojďte se podívat na vlastnosti jednotlivých materiálů. Také se dozvíte, kam se hodí, a na co před pokládkou nezapomenout. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Jak vybrat podlahu v bytě – kam se hodí jaký materiál?

Nová podlaha je dlouhodobá investice. Respektive aby tomu tak bylo, je potřeba dodržet její správný výběr a pokládku. Jsou tu ale i další parametry, které vybírání zužují. Je potřeba přihlédnout k vytížení místnosti a jejímu používání. Ani estetickou část nepodceňujte. Podlaha ovlivňuje atmosféru celé místnosti, takže ji vybírejte tak, aby se mohla vhodně doplnit s nábytkem a vznikl tím harmonický celek.

Stanovte si rozpočet

Než se do toho pustíte, rozmyslete se, kolik peněz můžete do nové podlahy investovat. Při stanovení rozpočtu nezapomeňte na to, že se nejedná jen o cenu podlahy vynásobenou metry čtverečními. Kromě toho je dobré mít přibližně 10% rezervu a také počítat s cenou pokládky, lištami a podkladovým materiálem.

Pevný podklad je základ

Další věc, kterou budete řešit, je podklad. Není úplně rovný? Támhle je trochu prohnutý a jinde se nepatrně drolí? Nepřehlížejte to. Podklad musí být celistvý, rovný a také suchý. Drobnosti můžete opravit sami pomocí spárovacího tmelu nebo samonivelační stěrky. Kvalitně udělaný podklad výrazně prodlouží životnost jakékoliv podlahy.

Co rozhoduje při výběru

Chystáte se pokládat podlahu v obýváku, kuchyni nebo v koupelně? Každá místnost má své specifické nároky. Záleží na velikosti místnosti, jejím vytížení a také na výskytu vlhkosti. Podlaha dokonce ovlivňuje akustiku v bytě. I pokud chystáte podlahové topení, je potřeba k tomu při výběru přihlédnout. Většina materiálů umožňuje dva způsoby pokládání – plovoucím způsobem nebo spojením k podkladu. Plovoucí způsob je vhodný zejména, pokud se jedná o podlahu, která je prozatimní volbou a v budoucnu ji plánujete vyměnit. U vytápěných podlah je naopak vhodnější podlahu s podkladem spojit napevno.

Druhy podlah a kam se hodí

* Přírodní podlahy, jako je dřevo a korek, jsou ze své podstaty hřejivější, takže se hodí do obývacího pokoje či ložnice. Dřevo má výhodu v tom, že vydrží velkou zátěž, a to po dlouhé roky. Jednotlivá prkna se navíc dají renovovat. Hodí se do obytných místností a tam, kde není přílišné vlhko. Mínusem je jeho náročnější údržba. Korek je úžasně odolný materiál, a to i vůči plísním a chemikáliím. Nepřitahuje prach a je tak vhodný i pro alergiky. Hodí se prakticky do každé místnosti, včetně kuchyně a dětského pokoje. Nevýhodu má v tom, že po čase bledne, ale to se dá snadno vyřešit jeho přebroušením. Nevýhodou obou materiálů je vyšší pořizovací cena.

* Linoleum je další z přírodních materiálů. Je teplé, dá se kombinovat s podlahovým topením a je vhodné pro alergiky. Položit ho můžete kdekoliv včetně chodby. A jaké má nevýhody? Na jeho údržbu jsou potřeba speciální prostředky s neutrálním pH, UV zářením může mírně změnit barvu a jeho cena patří mezi ty vyšší.

* Vinyl patří k nejoblíbenějším podlahám současnosti. Je odolný, pružný, dobře tlumí kročejový hluk a je nenáročný na údržbu. Nic se nestane, ani když se vám na něj vylije voda. Na výběr máte z nespočtu dekorů, a to i dřevěných, které vypadají naprosto autenticky. Vhodný je i pro majitele domácích mazlíčků, protože zvířatům podlaha tolik neklouže a také je odolná vůči jejich drápkům. Hodí se do obytných místností i do kuchyně, do předsíně, na chodbu i do koupelny. Výhodou je snadná opravitelnost – podlaha je poskládaná z jednotlivých dílů, takže stačí poškozený dílec vyměnit (pokud zvolíte pokládku plovoucím způsobem). Nevýhodou je vyšší cena.

* Laminátová podlaha je levnější možností, která nabízí podobné vlastnosti jako vinyl, co se týká vzhledu a snadné opravitelnosti. Ve spojích ale není odolná proti vlhku, takže se nesmí čistit za mokra a také je mírně hlučnější.

* Podlaha z PVC je poměrně levná a pocitově teplejší než laminát. Také je nenáročná na údržbu a v poměru k ceně má i dlouhou životnost. Vhodná je jen do méně namáhaných prostor jako je obývací pokoj, ložnice a kuchyně. Může se ovšem stát, že se z něho budou uvolňovat těkavé látky.

* Dlažba, lité podlahy a kámen jsou pro svou odolnost ideální na chodbu a do předsíně. Stejně dobře poslouží v koupelně, kde odolávají zvýšené vlhkosti. Protože se jedná o na dotek studený materiál, nehodí se do obytných místností.

Jak na podlahu v pronajatém bytě

Pokud není byt váš a chcete si ho zútulnit po svém, nedělejte trvalé změny bez souhlasu majitele. Odsouhlasené úpravy pak může po domluvě odečíst z nájmu. V obytných místnostech je nejjednodušší na stávající podlahu položit koberec v požadovaném dekoru. Vhodný je kusový koberec, který si pak můžete odnést i do dalšího bydlení. Také je možné položit plovoucí podlahu, která jde opětovně rozebrat. Musí být ale položena na rovném povrchu, jinak se poškodí.

Podlaha z estetického hlediska

Díky podlaze si můžete vyhrát s celkovým vzhledem místnosti. Je moc malá? Volte světlou podlahu, která nespolkne všechno světlo, naopak ho hezky odrazí a místnost působí vzdušně. Pokud si vyberete podlahu, která je vhodná do všech místností, můžete sjednotit podlahu celého bytu do jednoho dekoru a tím prostor propojit, což opticky zvětší užitnou plochu.

Vhodné je i doplnění světlou výmalbou. Ve větších místnostech si můžete hrát i se sytějšími odstíny, které vytvoří zajímavý kontrast. Zejména pokud budete volit světlejší nábytek.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.