Ještě neměříte spotřebované teplo? Moc času už nemáte.

Stát od nového roku přichystal novinku všem obyvatelům bytových domů, kde si obyvatelé až dosud náklady na teplo rozpočítávali rovným dílem. Od 1. ledna 2015 musí být spotřeba tepla měřena v každém bytě zvlášť. Jak na to? A co hrozí, když měřit nebudete?

Ještě neměříte spotřebované teplo? Moc času už nemáte.

Spravedlivé účtování a celková úspora energie. To jsou hlavní důvody toho, proč se ve všech bytových a panelových domech, kde se náklady rozpočítávají mezi partaje, musí od ledna 2015 povinně měřit spotřebované teplo. Kdo to ale do konce roku nestihne, pokuty se bát zatím nemusí. Státní energetická inspekce bude zpočátku kontroly provádět pouze na základě oznámení a případné hříšníky na nedodržení zákona zatím pouze upozorní. Spoléhat na počáteční benevolenci ale dlouhodobě rozhodně nelze.

Ještě neměříte? Je nejvyšší čas

Pokuta pro fyzickou osobu 50 tisíc korun, pro právnickou osobu až 200 tisíc korun. I tak může vypadat postih pro ty, kteří povinnost provádět měření spotřebovaného tepla dané vyhláškou nebudou dlouhodobě respektovat. Samozřejmě se nebude případná pokuta na obyvatele bytu vztahovat například tehdy, kdy sdružení vlastníků odhlasuje, že měřiče tepla nechce do bytů instalovat. Stejně tak pokuta družstvu nebo společenství vlastníků nehrozí, jestliže většinou jeho členů instalaci měřících zařízení schválila, nicméně někteří majitelé bytů jejich umístění brání.
Kdo ale vlastně musí zákonu nově vyhovět? Jednoduše domácnosti ve všech bytových domech v Česku, které si v současné době mezi sebe náklady rozpočítávají rovným dílem. Pokud tedy nemáte v bytě vlastní měřič, měli byste co nejrychleji začít hledat řešení. V klidu mohou majitelé rodinných domů a chat nebo chalup. Na ty se nové nařízení nevztahuje.
Naprostá většina bytových domů už měřáky má. Teď finišují už jen opozdilci. Ale vzhledem k tomu, že i tak jich je dost, je při objednávce jejich instalace je třeba počítat s tím, že na řadu přijdete v horizontu i několika týdnů. Záleží na konkrétním městě. Kde je bytových domů hodně, je čekací doba delší.

Stejné vybavení pro jeden dům je nezbytné

Při vybavování domu je zásadní zvolit správnou a pro všechny byty především jednotnou technologii měřidel. Pokud vede do bytu pouze jeden přívod tepla, instaluje se takzvaný kalorimetr - jeden na celý byt. To ovšem není v Česku příliš obvyklé, a proto se obvykle pořizuje pouze jeden pro celý dům. V místech s více stoupačkami, nejčastěji v panelácích, by pak měly být ve všech bytech a na všech radiátorech takzvané indikátory označované také jako poměrové měřiče nebo rozdělovače topných nákladů.

Kalorimetr je možné pořídit za cenu zhruba od čtyř do deseti tisíc korun. Indikátor, který se připevňuje na každý radiátor v bytě, vyjde na přibližně tři sta až sedm set korun.

Odborníci doporučují při výběru měřičů volit spíše v cenovém středu. Ty nejlevnější výrobky totiž většinou mívají nějaké „ale“. Je navíc pravděpodobné, že od roku 2017 bude pro majitele bytových domů povinné, aby spotřebu energie umožnili nájemníkům sledovat průběžně. Proto je zásadní zvolit takové měřiče, které to v předstihu umožní splnit. Například moderní radiové obousměrné systémy jsou na tyto budoucí požadavky již konstruované. Výhodné jsou i takové měřiče, které umí komunikovat na dálku, tudíž odpadá pravidelné opisování stavu, kdy musíte do bytu pouštět cizího člověka.

Elektronické měřiče jsou bezúdržbové

Ve chvíli, kdy je panelák vybaven kalorimetrem, který obvykle stačí pouze u centrálního přívodu tepla do domu nebo u kotle v kotelně, a radiátory ve všech bytech a nebytových prostorách (neplatí pro chodby a sklepy) mají vlastní indikátor, o nic dalšího se prakticky starat nemusíte. Baterie indikátorů obvykle dosahuje jejich životnosti a výrobce poskytované záruce, tedy zhruba deseti let. Kalibrace se u nich neprovádí. Pouze u starších odpařovacích měřičů se jednou za rok vyměňuje ampulka s tekutinou. Pak už zbývá jen jednou ročně provést odečet – u digitálního přístroje na dálku, u levnějšího modelu formou tradičního odečtu z displeje indikátoru. Jednou za čtyři roky je ale potřeba nutné pozvat technika, který v domě musí podle zákona zkontrolovat kalorimetr.

Úspora za teplo možná až 20 procent

Ačkoliv vybavení domů a bytů v závislosti na jejich počtu měřiči tepla stojí v součtu desítky tisíc korun, z dlouhodobého hlediska tento krok přinese celému domu úsporu peněz za spotřebované teplo. Dosavadní zkušenosti hovoří o deseti až dvaceti procentech z původní částky. Rozpočítávání nákladů rovným dílem mezi všechny byty k uvědomělému topení obvykle nevedlo. Po instalaci měřičů obyvatelé každého bytu platí skutečně pouze to, co sami protopí. Ti ekonomicky uvažující mají možnost spotřebu redukovat ještě lépe a ti, kteří topili takzvaně „pánu bohu do oken“ po obdržení prvního vyúčtování své návyky často velmi rychle mění.

Kde hledat radu?

Máte-li dotazy týkající se nejen měřidel tepla, lze využít možnosti on-line, telefonické i osobní konzultace v některém z nezávislých a bezplatných poradenských středisek, které fungují ve všech krajích Česka s finanční podporou Ministerstva průmyslu a obchodu. Nazývají se EKIS (Energetická Konzultační a Informační Střediska) a jejich seznam naleznete na www.mpo-efekt.cz.


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.