Kam a jak v obývacím pokoji umístit televizi?

Pořízení nového televizoru je spojeno s rozhodnutím, kam ho v obývacím pokoji umístit, abyste si sledování dokonale užili. Při výběru místa je vhodné řídit se několika osvědčenými tipy, které platí pro malé i velké místnosti. Jaké to jsou?

Kam a jak v obývacím pokoji umístit televizi?

Televize na sebe strhává pozornost bez toho, aby musela být zapnutá. Její umístění v obývacím pokoji je klíčové proto, abyste se při sledování cítili pohodlně a prostor zůstal funkční i pro další aktivity. Podřídit vše televizi není ideální, protože prakticky každý si chce čas od času jen tak sednout s knihou, případně nerušeně odpočívat a pouze pozorovat dění za oknem.

Jak daleko sedět od televize?

Základním předpokladem ideálního umístění televize v obývacím pokoji je správná vzdálenost mezi obrazovkou a divákem. Sezení příliš blízko není zdravé, minimální vzdálenost očí by měla být dvojnásobek až trojnásobek úhlopříčky obrazovky. Jinými slovy pokud si pořizujete model s velmi populární úhlopříčkou 123 cm, měli byste od něj sedět alespoň 2,5 metru. Váš zrak by měl směřovat přirozeně do středu obrazovky.

Počítejte také s tím, že na televizi bude koukat více lidí. Pokud musí pozorovat televizi z jiného místa v místnosti, měli by mít možnost natočit se tak, aby pro ně sledování zůstalo komfortní. Moderní televizory mají široké pozorovací úhly, což však neznamená, že je zdravé na ně koukat a mít při tom dlouhodobě otočený krk.

Televize a světlo

Denní světlo a další světelné zdroje mají na kvalitu obrazu velký vliv. Stejně tak je mnohem příjemnější sledovat televizi v místnosti, kde není úplná tma. “Televizor byste měli umístit tak, aby se v něm neodrážely například okna. Stejně tak by na něj nemělo dopadat přímé sluneční světlo, které by vám filmové požitky kazilo,” radí Eliška z chytrého vyhledávače nábytku a bytových doplňků Biano.cz. Umístění přímo proti oknu tak jednoznačně doporučit nelze, třebaže moderní panely si v dnešní době již dokáží s nevyhovujícími podmínkami relativně dobře poradit.

Držák na zeď proti stylovému stolku

Líbilo by se vám mít televizi na zdi jako obraz? S držákem to není žádný problém, nicméně s takovým umístěním je třeba počítat. K plánovanému umístění televize na zdi je vhodné přivést kabely tak, aby nebyly vidět. Vedení kabelů je v opačném případě velmi nevzhledné a kazí dojem z celého obývacího pokoje. V takových případech je lepší vybrat stylový televizní stolek, který by však měl mít správnou výšku a dostatek polic pro další elektroniku od přehrávače po herní konzoli. Praktické jsou police s dvířky, které ochrání zařízení před prachem a schovají ho v době, kdy není používáno.

Již víte, kde bude televize bydlet?

Umístění je nutné pořádně promyslet, a to nejlépe ještě před nákupem nového televizoru. Je škoda utratit peníze za velkou úhlopříčku a teprve až pak zjistit, že si sledování nemůžete pořádně vychutnat kvůli dopadajícímu světlu, vzdálenosti od obrazovky či nevyhovujícímu úhlu.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.