Kdy dát dětem klíče od bytu?

Dát synovi nebo dceři klíče od bytu je velké rozhodnutí. Nejde jenom o to, aby je neztratili, nebo někde nenechali, i když obava z vykradení bytu je zpravidla to první, co rodiče v této situaci napadne. Přemýšlejte o sousedech i zámku ve dveřích. Ani to ale ještě není všechno, co bude nutné promyslet.

Kdy dát dětem klíče od bytu?

Jsou už schopny samy dojít domů?

Průzkumy ukazují, že 8 % dětí, které jsou hrdými majiteli klíčů, je mladších 9 let, 20 % rodičů předá klíče dítěti mezi 9 a 11 rokem. První klíče potomci však nejčastěji dostávají v době, kdy jsou dostatečně zodpovědní, aby mohli jít sami ze školy domů. Což zpravidla nebývá dříve než na základní škole.

Nicméně předtím, než k takovému rozhodnutí dojdete a dítěti klíče předáte, pečlivě to zvažte. Ujistěte se, že vaše dítě je tuto zodpovědnost schopno přijmout a zvládnout. Poskytnutí klíčů od domu může znamenat ohrožení bezpečí vaší rodiny i vašeho majetku, nemluvě o finančních nákladech při ztrátě klíčů. Zvažujete, jestli je ta správná doba? Společně s odborníky na zabezpečení jsme pro vás připravili několik otázek, které vám při rozhodování pomohou.

Je vaše dítě dostatečně zodpovědné?

Bez problémů přinese domů ze školy nejen tašku, ale i zadané úkoly, věci na tělocvik? Možná se tomu trochu zasmějete, ale spíš by vám takové otázky mohly pomoci si uvědomit, jaký má vaše dítě přístup k věcem. Pokud během školního roku třikrát ztratí tašku, každý měsíc kupujete nové přezůvky, penál také někam mizí, asi ta vhodná chvíle na předání klíčů ještě nenastala.

Máte v okolí sousedy, na které se může vaše dítě obrátit, bude-li potřeba?

Například když nebude schopné samo odemknout dveře? Přestože odemykání dveří není žádná věda, zpočátku s tím děti mohou mít problém, než získají cvik. Určitě děti nejdříve správnému odemykání dveří naučte, aby je nemohla zaskočit situace, kdy nejdou odemknout. Podpora sousedů se hodí i v případě nenadálých situací. Například pokud byt či dům vykazuje známky vniknutí zlodějů, jako jsou poškozené nebo otevřené vchodové dveře do bytu, rozbitá okna apod. V takovém případě by dítě nikdy nemělo vcházet dovnitř, ale sehnat dospělého, který situaci vyřeší a zavolá policii. Pokud se nemůžete spolehnout na sousedy, mělo by mít dítě pro všechny případy k dispozici mobilní telefon.

Nemá vaše dítě problém být samo doma a je na něj spolehnutí?

Některé děti se bojí být samy doma a jsou vyděšené jen při pouhém pomyšlení na takovou situaci. A pokud už samy doma zůstanou, jste si jistí, že například nezapnou troubu či sporák a nepůjdou na chvíli ven? Pokud ne, ještě není vhodná chvíle pro předání klíčů.

Rozhodli jste se? Pak stanovte základní pravidla

Pokud jste dospěli k názoru, že je vaše dítě již připraveno vlastnit klíče, ujistěte se, že chápe svůj díl odpovědnosti a projděte s ním scénáře “co by kdyby”. Ve chvíli kdy mu klíče předáte, rozhodnutí neberte zpět. Domluvte se s ním také na tom, kam je má ukládat. Pořiďte mu klíčenku, kterou si oblíbí a doma mějte místo, kam klíče pověsí po svém příchodu.

Klíče od bytu může nahradit otisk prstu

„Pokud se bojíte svěřit dětem klíče od bytu, protože by je mohly ztratit, existuje ještě jedno řešení. Vyměňte klasické zámky za čtečky otisků prstů. Odpadne tím nutnost neustále klíče hlídat a mít je u sebe, nejen pro děti. Čtečka otisků prstů umožňuje uložit otisky všech prstů, všech členů domácnosti, případně i vítaných návštěv. Snadno pak odemknete dveře svého domova pouhým přejetím prstu,“ doporučuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení z firmy Next.

Zdroj úvodní fotografie: Okolo bytu


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.