Kontrolujtete pravidelně komín nebo kouřovod? Může vám hrozit otrava oxidem uhelnatým!

Nedostatky v odvodu spalin z vytápěcích systémů mohou na obyvatele dopadnout opravdu fatálně. Opakující se případy úmrtí následkem otravy oxidem uhelnatým by měly být dostatečným varováním. Jak je na tom váš komín?

Kontrolujtete pravidelně komín nebo kouřovod? Může vám hrozit otrava oxidem uhelnatým!

Šikmý kouřovod má lepší tah, ale pozor na jeho délku!

Z hlediska tahu by neměl být rozdíl v kouřovodu pro krbovou vložku a krbová kamna a šikmý sklon nebude na škodu, naopak šikmý vývod kouřovodu zlepší tahové podmínky i u krbových kamen, u krbových vložek je vysloveně doporučen.

U kouřovodu platí hlavně to, aby jeho délka dodržela normu: čím kratší, tím lepší, ale neměl by přesáhnout 20% účinné délky komína (každé pravoúhlé koleno na kouřovodu se počítá za 1m délky!). Každé zalomení - koleno ale také snižuje tah komína.

Kouřová klapka Vám usnadní regulaci vytápění

Vždy je dobré v mít v kouřovodu k dispozici kouřovou klapku pro možnost regulace tahu dle momentálních podmínek. Kouřovod by měl být z nerezu alespoň 1mm silného. Nikde na své dráze by kouřovod neměl klesat.

Důležité je, aby byla možnost kouřovod dobře čistit, buď pomocí instalace speciální části kouřovodu s přístupem pro čištění, nebo pomocí odstavení kamen, což ale při jejich váze cca 150 kg není úplně ideální řešení.

Spalinová cesta se nesmí zužovat!

Obecně platí, že spalinová cesta (kouřovod+průduch komína) se nikde nemá zužovat, tedy průřez kouřovodu nesmí být větší než průřez komína, k němuž je připojen. Kouřovody dále nesmí být vedeny do jiných pater a místností, nesmí být vedeny skrze jiné byty a stěny.

Revize spalinové cesty a návštěva kominíka jsou nezbytností!

Tak jako tak se při rekonstrukci komína či kouřovodu nebo zapojení nového topného systému nevyhnete návštěvě kominíka a revizi spalinové cesty - kominík musí svým podpisem garantovat, že je změna či úprava topeniště pro objekt vhodná. Při takové revizní návštěvě Vám kominík zjistí i to, zda je tah Vašeho komína vhodný pro konkrétní typ kamen. Například Vámi vytypovaná krbová kamna mohou mít požadovaný minimální tah komína, který Váš komín nesplní, a pak je nutné uvažovat o jiném výběru.

Jak zjistit účinnost kamen pro Váš dům?

Je třeba si ujasnit, zda mají být plánovaná krbová kamna jediným či doplňkovým zdrojem tepla v domě. Jako výhradní vytápění se hodí spíše pro domácnosti, kde lze počítat s neustálou přítomností některého z členů rodiny, proto se hodí spíše k doplnění topné soustavy v domě (např. spolu s plynovým vytápěním).

V obou případech ale stanovení požadovaného výkonu krbových kamen ovlivňuje více faktorů:

  • zda jde o nový dům s minimálními úniky tepla
  • zda jde naopak o stavbu starší se zhoršenou tepelnou izolací
  • v jaké oblasti se objekt nachází (chladné horské či podhorské podnebí/ nížiny s mírnějšími zimami)
  • až posledním faktorem je rozměr vytápěného objektu:

Při stanovení optimálního výkonu krbových kamen pro Váš dům si objekt pomyslně rozdělíte na 2 části:

  • část, kterou budou vytápět přímo krbová kamna - teplovzdušně - například při průměrné ploše obývacího pokoje 16m2 a průměrné výšce stropů 2.4m jde o cca 38,4m3
  • část, kterou budete vytápět pomocí rozvodů - teplovodně-tedy zbylých například 160 m3

Pro takto koncipovaný prostor budete potřebovat výkon asi 9,8kW.

Vyšší vytápěcí schopnost než 250m3 najdete u krbových kamen jen s obtížemi a kompromisy. Na druhou stranu teplovodní rozvody není nutné vést do všech prostor domu, vzhledem k opravdu pomalé regulaci to není obvyklé.
Rozhodně se ale vždy před zakoupením a zapojením krbových kamen poraďte při nutné revizi s kominíkem, zda jsou právě Vámi vytipovaná kamna s ohledem na tah Vašeho komína a skladbu a tepelnou propustnost budovy vhodná.

Údržbu komínu a kouřovodu nezanedbávejte ani když máte plynový kotel

Ani ti, kdo mají domácí vytápění založené na plynovém kotli nebo si do koupelny umístili karmu, by neměli revize komínu a kouřovodu zanedbávat. Revize by se měla provést minimálně jednou ročně! A jak poznáte, že je Váš kouřovod zralý na zásah odborníka? Pokud plamen nehoří modře, ale jsou v něm stopy žluté či oranžové, pak je již zaděláno na problém s kouřovodem a měli byste jej nechat zkontrolovat a vyčistit.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.