KUCHYŇ, JÍDELNA A OBÝVACÍ POKOJ

Hlavní místností bytu a centrem dění rodiny je kuchyň. Společný prostor, kde se rodina setkává, má působit příjemně, útulně a musí splňovat několik požadavků na chod rodiny. Funkčnost kuchyňské linky, jídelní kout pro všechny členy rodiny a prostor pro posezení, to vše v jedné místnosti.

KUCHYŇ, JÍDELNA A OBÝVACÍ POKOJ

Dnešním trendem ve výstavbě se stal propojený prostor. Dříve jedna samostatná místnost kuchyň s jídelním koutem a druhá místnost, obývací pokoj, jsou nyní spojeny v jednu větší místnost. Ta musí splňovat všechny již zmiňované funkce.

Je samozřejmé, že na začátku zařizování místnosti je prioritní půdorysná plocha, metry čtvereční. Hned na druhém místě je důležitá náplň, tedy co vše je nutné umístit do místnosti. Nezapomínejte, že prostor do sebe absorbuje určité množství a počet nábytku, architekti bohužel nemají kouzelný proutek, jehož mávnutím by se prostor nafoukl a byl větší. Mnohdy se do obývacího pokoje přidává i pracovní kout, knihovna, ale vše jen v určitých rozměrech.

Doporučení pro obývací pokoj s kuchyní. Použijte jeden nebo dva materiály pro tuto místnost. Vzhled bude vypadat uceleně a jednotně. Některé materiály, nebo detaily zopakované na různých místech celý prostor příjemně sjednotí.

KUCHYŇ

Na začátku, než si necháte navrhnout kuchyňskou linku, je třeba si položit několik základních otázek. Patříte k milovníkům vaření, kteří potřebují mít velký prostor na vaření, nebo si doma jen uvaříte čaj a ohříváte jídlo v mikrovlnné troubě?

Zdá se Vám tato otázka banální? To opravdu není. Odpověď určuje velikostní poměr kuchyně vůči obývacímu pokoji. Stejně tak i použití materiálů na pracovní desku, materiály na kuchyňská dvířka, typ úchytek, zkrátka hodně detailů sestaví celek.

Příklad. Člověk, který moc nevaří, si přeje dvířka v lesku, protože ví, že je nebude muset často utírat. Ten, kdo je v kuchyni doma a vaření si užívá, volí plastický dekor se vzorem.

Uvádím příklady použití materiálů při návrhu interiéru. S těmito materiály Vám rádi pomohou architekti a designeři.

Materiály na pracovní desku:
Dřevotřískové kuchyňské pracovní desky
Masivní kuchyňské pracovní desky
Lehčené kuchyňské pracovní desky
Pracovní kuchyňská deska z umělého kamene

Materiál na zadní stěnu za pracovní deskou:
Může být stejný, jako pracovní deska (například lamino v tenčí formě, umělý kámen)
Tvrzené sklo
Klasický keramický obklad
Nerez

Kuchyňská dvířka: Foliovaná dvířka: frézovaná MDF deska na které je posléze za tepla zalisována PVC folie. Každý z výrobců má jiné tvary dvířek i fólie.
Masivní dvířka: frézovaná biodeska která je lepená ze 3 vrstev a tím se zabrání jejímu ohýbání a kroucení. Na konci jejího opracování dochází k moření a lakování.
Lakovaná dvířka: frézovaná MDF deska, která je následně lakovaná

Je zapotřebí vybrat: Nábytkové kování a úchytky
Drátěný program do kuchyňské linky
Dřezy a baterie
Osvětlení linky
Vybrat všechny elektrospotřebiče

JÍDELNA

Jídelnou myslíme místo, kde je umístěn jídelní stůl a židle pro všechny členy rodiny. Většinou má stůl rozměry pro čtyřčlennou rodinu, neboť je nepříjemné židle každý den přenášet z jiné místnosti. Někdy majitelé využijí možnost rozkládání stolu pro případ návštěvy větší společnosti lidí. V takovém případě je zapotřebí myslet i na rozložení stolu a jeho správnou orientaci při větším počtu lidí a umístěním dalších židlí v bytě, nebo ve sklepě. Pokud je prostoru málo, nezbývá, než využít ten, co je dán. Sklápěcí a rozkládací systémy v malém bytě jsou mnohdy výhrou a nezbytností.

Pokud se kuchyňská linka vyrábí na zakázku, není problém nechat vyrobit i stůl ze stejného materiálu. Co se týká materiálů, je možné opět lamino, masiv, sklo i kombinace s kovem. Záleží jen na vás.

Židle by měly být pohodlné a vybírat by je měli především muži. Proč? Protože ramena mají muži širší a ne všechny židle, které jsou ženám příjemné vyhovují i mužům.

OBÝVACÍ POKOJ

Nejčastěji si představíme sedací soupravu, pohodlnou a příjemné barvy, kusový koberec, konferenční stůl a stolek pod televizi a samozřejmě televize. Máte-li dostatek prostoru, může se v klidové části objevit i velká knihovna s křeslem, lampou a malým odkládacím stolkem. Místo na počítač se také najede, ale jen v případě, že je prostoru dostatek. Příjemnou atmosféru dotváří nepřímé osvětlení a zajímavá výmalba nebo tapeta.

Doporučení:
Opět zdůrazňuji jednotu použitých materiálů při výrobě nábytku. Prostor se stává uceleným a jednotným místem. Nebojte se použít barvy, jako doplňky jednotlivých místností. Malý byt přijme světlejší barvy dobře. Ve větších místnostech můžete použít sytější barvy a textury podpořené polštářky, závěsy a dekorativními doplňky.

Můžete si objednat jen ústní konzultaci v bytě a já Vám ráda poradím. Pro celkový návrh interiéru doporučuji vytvořit návrh místnosti.

Další doporučené články:

Pokud máte malý byt, tak si přečtěte jak na něj v dalším článku: Jak na malý byt.

Vstupním prostorem do bytu je předsíň. Podívejte se na pár rad ohledně předsíně.


Návrh interiéru obsahuje:
Zaměření a nafocení stávající místnosti.
Návrh půdorysu (2 varianty).
3D vizualizaci prostoru (1 varianta).
Okótovaný návrh.
Doporučení barev pro výmalbu, dekory materiálů, místa použití světel v místnosti.
Vše v elektronické podobě.

Vaše Andrea Zaciosová

Kontakt:
Ing. arch. Andrea Zaciosová
zaciosova@argad.cz

777 231 056


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.