Létají vám peníze komínem zbytečně? Neoddalujte rekonstrukci kotelny! Plyn nebo tepelné čerpadlo v bytovém domě?

Je rok 2024 a po 30 letech už dávno přišel čas na rekonstrukci plynových kotelen, které byly zbudovány při plynofikacích před koncem minulého tisíciletí. Není výjimkou, že staré kotelny vydržely i více než 35 let. Opravu má ale smysl udržovat je při životě tak dlouho? A co kotelny 20 let staré? Vydrží ještě dalších 10 let?

Létají vám peníze komínem zbytečně? Neoddalujte rekonstrukci kotelny! Plyn nebo tepelné čerpadlo v bytovém domě?

Kotelna bytového domu na fotce před rekonstrukcí zabírala více než 40 m2, měla 3 rozměrné stacionární kotle a 2 tisíci litrové zásobníky na teplou vodu. Dnes je kotelna na 10 m2 a má dva kompaktní kotle a jeden ohřívač vody, a to se ještě plýtvalo místem.

Nebezpečné fráze „odborníků“, které vás můžou stát stovky tisíc Kč

Často se u klientů setkáváme s názorem, že rekonstrukce není potřeba „proč to měnit, když to funguje?“, nebo oblíbeným prohlášením „takovou nám už dnes nikdo nepostaví“. Občas také zazní „ty dnešní kotle už 30 let nevydrží“. Výbory či členové představenstev společenství vlastníků, resp. družstev jsou schopné se i mezi sebou v této věci drsně rozhádat. Zaručení „odborníci“ a zarytí odpůrci nových technologií se racionálně přesvědčují hodně těžko. Co na ně ale funguje jsou čísla – když jim ukážete celkovou cifru v Kč jaká se zbytečně propálí každý rok (obvykle uvádíme 20-30 % z celkové útraty za elektřinu a plyn).

3 hlavní argumenty proč vyměnit i „jen“ 20 let starou kotelnu hned

  • 1. Nová kotelna se vám z úspor zaplatí obvykle do 5 let. Pak budete dalších 15 let šetřit. Ano, Vaše stávající kotelna by nejspíš dalších 15 let vydržela. Za tu dobu ale 3x propálíte novou kotelnu.

  • 2. Stará oběhová čerpadla (např. Sigma) mají enormně vysokou spotřebu elektrické energie. Nová čerpadla ušla velký kus cesty a úspora elektrického energie, dobře dimenzovaného čerpadla, může být až 80 %. Vy ale pravděpodobně dnes ani netušíte, že platíte za provoz čerpadel desítky tisíc Kč ročně, protože spotřeba kotelny není obvykle oddělena od společných prostor.

  • 3. Bude bezpečnější a budete dýchat čistější vzduch. Jednak se emisní normy zpřísňují a zkrátka spálíte méně plynu. Nové kotelny mají zabudované elektronické řízení, kterému staré „hloupé“ kotle nemohou konkurovat.

Rekonstrukce kotelny v době krize okolo plynu? Počkáte na tepelné čerpadlo?

Ano, nad budoucností plynu pro vytápění visí otazník. Nepodléhejte hysterii, buďte si jisti, že je zde celá řada bytových domů, které prakticky nemají jinou alternativu. Tepelná čerpadla mají potenciál plynové kotelny nahradit jen u vhodných domů, které mají místo a jsou ochotné splácet až 4x vyšší investiční náklady. Kotelny s tepelnými čerpadly jsou dobrá věc, pokud je váš dům vhodný kandidát, jděte do toho. Pokud zatím technologie tepelných čerpadel nejsou úplně vhodné pro váš dům, na nic nečekejte, uděláte si v následujících letech možná poslední rekonstrukci plynové kotelny a za 15-20 let, až budou zase technologie o krok dál a plynová kotelna bude opět před rekonstrukcí už bude snad jasno, jaká pravidla budou pro konec plynových kotelen nastavena a jak budou přechody na nové zdroje motivačně dotovány.

Kotelna s tepelnými čerpadly není to samé jako „tepelko“ pro rodinný dům

Varujeme před tím, že mnoho firem neumí ani správně postavit plynovou kotelnu a dodržet při tom všechny normy natož pak kotelnu s teplenými čerpadly. Možná si počkejte až se trh trochu projasní a bude po letech vyzkoušené jaká firma vyrábí/dováží dobrá čerpadla s výkony vhodnými pro bytové domy a jaké firmy je umí správně namontovat, aby to opravdu něco ušetřilo. Pro rodinný dům už nemá dnes plynový kotel smysl, vezměte dotace a montujte co nejdřív, ale kotelna s tepelnými čerpadly pro bytový dům je nepoměrně složitější kus technologie než tepelné čerpadlo v rodinném domě. Utratit X milionů a po 7 letech zjistit, že tepelná čerpadla jsou na konci životnosti – to jsou příběhy domů, které už nekvalitní nebo špatně namontovaná či špatně provozovaná čerpadla musí měnit.

Častá chyba u kotelen – kvalita topné vody a čistota topného systému

Asi víte, že existuje něco jako vodní kámen. Co už vědět nemusíte je, že se to týká i vašich kotlů. Je to téma na samostatný článek, ale ve zkratce: ať už máte staré kotle nebo nové, nenechte si jejich účinnost znehodnotit. Na výměníku kotle se vám vytvoří vrstva, která špatně vede teplo a snižuje účinnost. Úpravna vody je drahá na pořízení i servis. Dejte si ale opět do rovnice finance – kolik stojí za životnost kotelny 20 let třeba o 4 % horší účinnost v porovnání s pořízením úpravny vody? Pokud jste z Prahy a uslyšíte názor, že „Pražská voda je v pořádku a není potřeba ji upravovat“ - utíkejte. Že se to u nerezových kotlů řešit nemusí? Musí! Tečka.

Nemáte ve fondu oprav peníze na rekonstrukci kotelny?

Dnes jsou na trhu k dispozici možnosti, kdy vám dodavatel tepla, kterému kotelnu na 15 let pronajmete, nainstaluje na své náklady novou kotelnu. Vy pak v ceně tepla každý rok zaplatíte 1/15 z pořizovací ceny kotelny a na konci smluvního období bude vaše za 1 Kč. Když se situace změní, můžete si pak během 15 letého období kotelnu kdykoliv odkoupit za zbytkovou cenu. Pořád se to vyplatí, úrok je velmi nízký a úspory mohou být ve větším bytovém domě i stovky tisíc.

Zadejte si bezplatnou konzultaci, zda se to pro váš bytový dům vyplatí

Společnost EKOTERM nabízí, že vám možné úspory s dodávkou tepla bezplatně spočítá.

Zdroj foto: EKOTERM ______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat