Nejčastější závady ve starších domech I. díl - Instalace

Pokud se chystáte přestěhovat do staršího domu, jehož krásnými velkými okny a vysokými stropy jste okouzleni, měli byste myslet i na to, že si nekupujete pouze samotný byt, ale také společné části domu, které se mohou v budoucnu prodražit. A proč? V budoucnu totiž většinu starších domů čekají další výdaje na opravy.

Nejčastější závady ve starších domech I. díl - Instalace

Díky našemu partnerovi, společnosti Nemoinspekt, jsme pro vás mohli připravit menší seriál o zkušenostech inspektorů nemovitostí, kteří jsou odborníci na odhalování závad nemovitostí. Pro seriál byl vybrán příklad šestipodlažního cihlového domu z roku cca 1938 s celkem 23 jednotkami, na kterém si ukážeme nejčastější závady a jejich navrhovaná řešení. V prvním díle se budeme věnovat instalacím.

K nejvážnějším potížím u starších domů dochází v případě zastaralosti rozvodů, a to jak elektřiny, plynu, vody, topení, tak i odpadů. K nejvíce nebezpečným pak patří rozvody elektroinstalace, protože jsou spojené s rizikem možnosti vzniku požáru. Dříve byly používány hliníkové vodiče, u kterých je ale v současnosti problém s nedostatečnou kapacitou a s jištěním, které již neodpovídá dnešním nárokům na počet a příkon spotřebičů v domácnosti.

V našem konkrétním cihlovém domě, který jsme uvedli na začátku, byla již dříve provedena výměna rozvodů elektro a plynu ve společných prostorech. Rozvody vody a topení jsou ovšem v původním stavu, vedené po povrchu stěn koupelen. Kanalizační stoupačky jsou také původní litinové a částečně zanešené usazeninami.

Vzhledem ke stavu objektu doporučují inspektoři provést kompletně nové rozvody vody, kanalizace a topení, včetně nadimenzování potrubí. Na následující tabulce můžete vidět přibližnou cenu nákladů, které budou nutné vynaložit na nové rozvody vody, kanalizace a topení.

Položka
Závada
Kategorie závady
Návrh opatření
Výskyt
Odhad nákladů
Rozvody

vody

Rozvody teplé

a studené vody
v původním stavu

Nutná rekonstrukce
Provedení nových rozvodů (stoupaček)
140bm
120 000,-
Rozvody kanalizace
Rozvody kanalizace

v původním stavu

Nutná rekonstrukce
Provedení nových rozvodů (stoupaček)
60bm
60 000,-
Rozvody

topení

Rozvody topení

v původním stavu

Nutná rekonstrukce
Provedení nových rozvodů (stoupaček)
140bm
120 000,-

V našem případě má dům 23 bytových jednotek, tedy na jednu jednotku pak celkové náklady vychází kolem 13 000,- Kč. Vzhledem k tomu, že v každém větším domě o více bytových jednotek funguje buďto společenství vlastníků nebo bytové družstvo, mohou se opravy financovat ze společných naspořených peněz, či si může společenství či družstvo vzít společný úvěr, nebo se na opravy složit ze svých zdrojů, bez použití úvěru.

V dalším díle se podíváme na problematiku oken a hydroizolaci.

Podklady pro článek poskytl Nemoinspekt s.r.o.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.