Odečty vody na dálku zajistí moderní technika

V bytech, které spravuje společenství vlastníků jednotek, je třeba vždy jednou za rok provést odečty tepla, teplé a studené vody. Jak tyto odečty zjednodušit a nemuset „nahánět“ veškeré majitele bytových jednotek v určitý čas do svých domovů? Pomůže moderní technika, konkrétně Internet věcí.

Odečty vody na dálku zajistí moderní technika

V mnoha společenství vlastníků jednotek se provádí odečty vody a tepla stejným způsobem jako před mnoha lety. Většinou se na nástěnku pověsí upozornění, že se budou v určitém čase odečty provádět a že tedy mají být vlastníci, nebo jejich nájemníci doma, modernější společenství informují majitele prostřednictvím digitálních platforem. Na odečet je k dispozici jeden termín, maximálně dva a to během krátkého časového úseku. Další termín si musí majitel hradit sám. Často se tak může stát, že majitel není dlouhodobě doma, nebo že se k němu informace od nájemníka nedostane včas, neboť ten nesleduje nástěnku v domě, či že se o dění v domě zkrátka a dobře nezajímá. V takovém případě se ale může spotřeba vody a tepla pěkně prodražit, protože mu bude navýšena spotřební složka. A to by byla jistě škoda. Naštěstí odečty lze řešit velmi elegantně, levně a rychle, díky odečtům na dálku. V takovém případě není třeba osobní návštěvy odečitatele, odečty jsou navíc zcela přesné a hodnoty měření jsou k dispozici v průběhu celého roku. Díky tomu získá nejenom SVJ, ale sami majitelé celou řadu důležitých informací, díky kterým mohou například ovlivňovat svoji spotřebu a účinně šetřit.

Měření vody díky Internetu věcí

Nemusíte se bát žádných závratných investic. Moderní technologie dlouhodobě zlevňují a zařízení Internetu věcí, prostřednictvím kterého se odečty provádějí, také. Internet věcí představuje síť, díky které spolu mohou komunikovat nejrůznější zařízení. Jde o síť bezdrátovou, která dnes pokrývá celou naši republiku. Součástí této sítě jsou senzory, neboli čidla, která přenášejí informaci o určitém stavu. Existuje mnoho druhů čidel, jejich výraznou výhodou je, že jsou nízkoenergetická. Jejich spotřeba elektřiny je dokonce tak malá, že mohou být napájeny z baterie, která vydrží dlouhé roky. Dlouhou životnost má také čidlo. Pokud se životnost baterie chýlí ke konci, pak je o tom majitel bytové jednotky včas informovaný prostřednictvím aplikace, nebo portálu. Čidlo, radiový modul, který umožňuje oboustrannou komunikaci mezi sítěmi Internetu věcí, se namontuje tam, kde je možné provádět měření.

Čidla měří spotřebu neustále

Data z čidel se přenášejí bezdrátově do tzv. cloudu, tedy na vzdálený počítač, kde se zpracovávají. Zobrazují se pak v aplikaci, kde jsou přehledně zpracované do nejrůznějších grafů, tabulek. Aplikace je k dispozici jak správci SVJ, tak jednotlivým členům společenství vlastníků. Data jsou v aplikaci zobrazena přátelsky uživatelskou formou, takže se v ní každý snadno orientuje a případně si nastaví, co potřebuje. Aplikace je k dispozici pro mobilní telefon, nebo tablet. V aplikaci si lze také nastavit určité notifikace, tedy upozornění na to, že spotřeba třeba překročila určitý limit, nebo že došlo k jednorázové nápadně vysoké spotřebě. Upozornění může přijít do zprávy SMS, „vyskočit“ v aplikaci a v některých případech lze takto i na dálku uzavřít vodní přívod. Samotné odečty se provádí buď na dálku, případně je možné je provést i tak, že odpovědný pracovník navštíví dům, ve kterém jsou byty, u kterých se odečítá. Jednotlivé byty ale nemusí navštěvovat, stačí, pokud se zdržuje ve společných prostorách, i tak je odečet zcela přesný. Je totiž vybavený mobilním odečtovým přijímačem, který je opět připojený do sítě Internetu věcí. Ten se využije tehdy, pokud se nepodařilo data přenést na dálku prostřednictvím sítě Internetu věcí.

Rozúčtování vody SVJ

Aplikace také velmi snadno řeší rozúčtování vody SVJ. Každý ze společenství vlastníků může snadno sledovat svoje náklady za vodu a poté není ročním rozúčtováním nijak překvapen a necítí se třeba nespravedlivě. Rozúčtování vody získá SVJ doslova na jedno kliknutí, které je srozumitelné pro každého a spravedlivé. Pokud jsou v domě zdroje vody ve společných prostorách, mohou být vlastníci informovaní také o tom, kolik vody se zde spotřebuje a vědět, jaká poměrná část na ně připadne.

Ušetříte

Díky okamžité a aktuální informaci o spotřebě vody lze také odhalit případné havárie. Pokud někde v domě praskne potrubí a voda nenávratně proudí do země, pak se v aplikaci zjistí neobvykle vysoká a nevysvětlitelná spotřeba. Tu je tak možné okamžitě řešit a předejít tak jednak finančním ztrátám za zbytečně vyteklou vodu, dále pak ztrátám z toho, co by voda takto mohla napáchat. Každé SVJ tak může ušetřit nemalé částky za vodu, kterou by jinak museli rozúčtovat na ostatní majitele a uhradit vodárnám. Zabrání také škodám na společném majetku. Díky Internetu věcí se neměří jen spotřeba vody a tepla. Stejným způsobem lze získat informace o spotřebě elektřiny, takže žádného spotřebitele nepřekvapí roční vyúčtování za elektřinu.

Jak si objednat měření na dálku?

Měření vody a dalších technologií si můžete objednat od IT firem, které se zabývají instalací zařízení IoT, tedy Internetu věcí. Instalaci čidel si můžete objednat jako službu, kdy platíte měsíčně za určitý počet měřidel a bytů. Firma vám zajišťuje veškerý další servis, garantuje, aby byla aplikace vždy funkční a měření probíhalo podle platných zákonů. Měřidla odborně namontuje a bude dohlížet na to, aby rozúčtování vody pro SVJ proběhlo v pořádku.

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

  • Revoluční platforma pro společenství vlastníků s cílem ušetřit peníze, čas a nervy.
  • Zjednodušení práce, které ocení především předseda SVJ, výbory SVJ a správce SVJ.
  • Vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a přehledné.
  • Přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál SVJ. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?