Odstranění graffiti není jen umytí fasády

Po koronavirové karanténě se do ulic vrátili i sprejeři a další vandalové všeho druhu. Následky jejich „činnosti“ je lepší odstraňovat se znalostí věci, než svépomocí.

Odstranění graffiti není jen umytí fasády

Zdánlivě jednoduchý úkol, jakým se může zdát odstranění hnusné čmáranice ze zateplené fasády, se může změnit v pořádný problém. A s trochou smůly by mohla vzniknout pěkně drahá škoda. Fasáda, bez ohledu na to, zda je moderní, tedy de facto plastová, nebo klasická vápenná, má jen omezenou odolnost. Čím hruběji a silněji, případně silnějšími chemikáliemi povrch čistíte, tím snadněji může dojít k jeho nevratnému poškození. Proto se vždy vyplatí obrátit se na odbornou firmu.

Ovšem i v případě, že se chcete o svoji fasádu za každou cenu postarat sami, se vyplatí nechat si fasádu ošetřit anti-graffiti clonou. „Anti-graffiti clona zamezí tomu, aby barvy pronikaly do hlubších vrstev fasády. Tím pádem je odstranění čmáranic jednodušší a nedojde k tomu, že na fasádě jsou vidět jakési stíny či duchy po graffiti, které způsobuje právě proniknutí barev do hloubky materiálu,“ vysvětluje Jan Hrdlička ze společnosti Fasádní servis, která se likvidací graffiti zabývá délé něž 15 let. Naráží tím na skutečnost, že domovním samosprávám, ale i jiným majitelům nemovitostí často trvá dlouho, než se rozhoupou k tomu, aby si odstranění graffiti objednali. Tím právě poskytují barvám čas na to, aby pronikly hluboko do fasády a jejich absolutní odstranění již prakticky nebylo možné bez zásadního poškození povrchu. „Rychlost je vždycky rozhodující pro to, jak dobře půjdou barvy odstranit,“ dodává Hrdlička. Upozorňuje přitom i na opomíjenou skutečnost, že barvy pronikají i do hloubi takových materiálů, jako je leštěný kámen, včetně mramoru.

Pro odstranění graffiti se používá tlaková voda s chemickými přípravky, tlaková pára s chemickými přípravky, nebo německý vakuový mikroabrazivní systém Tornado,“ popisuje jednatel Fasádního servisu. „Jestli někdo na profesionální úrovni ještě používá tlakovou vodu, považuji to za anachronismus. Je to necitlivá technologie, které zeslabuje a plášť fasády. Při použití na starší nebo již oslabenou fasádu ji pak může přímo poškodit. Pára je vůči povrchu daleko šetrnější,“ pokračuje. Jeho firma čištění přehřátou párou poskytuje také. Ale za úplnou špičku považuje německý systém Tornado. Jeho pracovní hlavice je vakuová, takže veškeré nečistoty automaticky odsává. Navíc dokáže pracovat tak jemně, že odstraní barvu z papíru bez toho, že by jej poškodil. „Díky nastavitelné šetrnosti Tornada se s ním dá zcela bezpečně likvidovat graffiti, nebo jiné nečistoty na leštěném mramoru, travertinu i na silikonové či akrylátové zateplené fasádě,“ uzavírá Jan Hrdlička.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.