Pes v bytě – ano nebo ne?

Chtěli byste si pořídit pejska, ale bojíte se, aby v bytě sám nevyváděl? Máme pro vás několik tipů, jak předejít rozkousaným bačkorám nebo naštvaným sousedům.

Pes v bytě – ano nebo ne?

My Češi jsme národem pejskařů, ale ne všichni máme takové štěstí, abychom bydleli v domku se zahrádkou. Psi v bytech mají často nepěknou pověst. Pokud se zvířeti člověk nevěnuje, tak pejsek štěká, vyje nebo značkuje společné prostory. Při pronájmu bytu se zvířecím společníkem můžete narazit na nejednu komplikaci. Jestli chcete chovat psa v bytovém domě, bude potřebovat trochu jinou péči než pejsek na vesnici u boudy.

Jak na chov psů v bytě pohlížejí sami nájemníci? Na otázky Magazínu odpovídá Květa Tluková z Prahy: „Mám čivavu Bobíka od štěňátka a myslím, že ať už to bylo v jakékoliv fázi jeho věku, tak mu byt vyhovoval asi nejvíce. Má několik pelíšků na místech, kde jsem si všimla, že se rád poflakuje. Chodím do práce i do školy, takže je často doma sám, ale sousedé si nikdy nestěžovali, že by štěkal nebo dělal nějaké další vylomeniny.”

Co psi v SVJ?

Na problematiku psů v bytech jsme se zeptali předsedy Michala Polácha: „Pakliže budu upřímný, myslím si, že jakmile je pejsek větší než morče, tak nemá v bytě co dělat. Můj děda byl myslivec a vždycky měl pejsky na slovo vychované a hlavně při jeho práci byli pořád s ním. Když se dnes podívám kolem sebe, jsou pejsci pořád zavření doma, štěkají, kňourají. Pak jsou zase tak natěšení, že se nedokáží udržet, a my máme počurané výtahy, chodby nebo rohy vstupních dveří. Osobně si myslím, že je to velký problém, ale ne pejsků spíše páníčků. Psi jsou chudáci, co ani neví, že chudáky jsou. Pokud vyrůstají v 2+kk celý život, jejich pobyt venku je ráno 5 minut, odpoledne a navečer to stejné a pak o víkendu delší procházka.”

Jak zabavit psa v bytě?

Pravidelné procházky

Nebudeme vám vypisovat, kolik procházek přesně musíte svému miláčkovi dopřát. Důležité je, abyste ho brali ven, co nejvíce to je možné. Pro psy jsou procházky nejoblíbenější částí dne. Stejně jako my lidé si potřebují protáhnout packy, trochu se provětrat, nebo si případně vyměnit novinky s fenkou odvedle. Pokud je to jen trochu možné, berte psa do psího parku, kde se může v klidu proběhnout bez vodítka a vy se nemusíte bát, že se vám zatoulá.

Nakupte hračky pro psy

Představte si, že jste celý den doma sami, bez internetu, knih, filmů nebo lidské společnosti. Asi byste se dost rychle začali nudit, co? U psů je to stejné. Pokud nemají přes den dostatek zábavy, tak se zabaví sami a to většinou nedopadá dobře. Proto nakupte svému kamarádovi dostatek hraček, které ho zabaví na těch několik hodin mezi procházkami. Jednou z populárních možností, jak zabavit psa v bytě jsou interaktivní hračky pro psy. Tyto hračky jsou speciálně navrženy tak, aby stimulovaly psy k hraní a přemýšlení. Interaktivní hračky vašeho psího kamaráda nejen zabaví, ale také mu pomohou vyvíjet a procvičovat jeho přirozené instinkty. Jestli se vám nechce dávat nemalé peníze, zkuste vzít starou PET lahev, udělejte do ní několik děr a dovnitř nasypte granule. Uvidíte sami, jak dlouho tím psa zabavíte.

Hračkapropsy

Vytáhněte rolety

Psi mají rádi přehled o tom, co se kolem nich děje. Stejně jako kočky. Jednou z nenáročných forem zábavy může být něco tak snadného, jako koukání z okna. Obzvláště, pokud bydlíte na rušné ulici. Váš mazlíček se na několik hodin sám zabaví a vy pro to nemusíte dělat vůbec nic.

Jakého psa do bytu? Tři nejlepší bytová plemena

Rozhodli jste se pro nového domácího mazlíčka? Ale jaké plemeno? Na světě je 195 oficiálně uznaných psích plemen. Je tedy z čeho vybírat.

Kokršpaněl

Kokršpaněl

Kokršpaněl je malé, v Česku relativně rozšířené plemeno. Nevyžaduje sáhodlouhé procházky, ale zároveň si s vámi rád vyšlápne na celodenní výlet. Kokršpaněl nijak výrazně neštěká nebo nevyje a rychle si zvykne na pár hodin strávených o samotě.

Baset

Baset Tito psi sice vypadají jako velcí lenoši, ale není tomu tak. Baseti jsou přátelští a velmi veselí psi. Mají rádi ostatní zvířata a děti, takže jsou častou volbou plemene do domácností. Na chov jsou nenároční, stačí jim pravidelně zastřihávat drápky a vybrat vhodnou stravu, protože mají občas sklony k tloustnutí.

Shiba–inu

Shiba-inu

Shiba-inu je japonské plemeno psa, který v poslední době získává v Česku čím dál více na oblíbenosti. Jde totiž o ideálního psa do bytu! Jsou to totiž trochu více kočky než psi. Jsou hodně čistotní, téměř neštěkají a nevyžadují dlouhé procházky. Jediné, na co je třeba dát pozor, je pravidelné vyčesávání jejich husté srsti.

Zdroj foto: Pixabay.com, zooroyal.cz


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.