Podle čeho vybírat dodavatele oken

Pokud potřebujete vyměnit okna a dveře v celé bytové jednotce, určitě nesvěříte práci první firmě, na kterou narazíte. Oknařských společností jsou na trhu mraky. Jak z nich vybrat tu nejlepší? Doporučujeme zjistit si reference na podobné projekty, proklepnout, jak dlouho firma na trhu působí, co nabízí a jak řeší servis a reklamace.

Podle čeho vybírat dodavatele oken

Ptejte se po referencích

Většina firem se ráda pochlubí svými referencemi a stejně tak si i zákazníci zvykají dělit se o vlastní zkušenosti. V tomto ohledu poskytuje internet a sociální sítě velmi mocný nástroj jak pro firmy, tak pro zákazníky a určitě je dobré věnovat zjištění referencí odpovídající čas. Ideální je vyhledávat jmenné odkazy, protože zpravidla platí, že kdo se pod referenci podepíše, ten za ní opravdu stojí ať už je jakákoli. Dvojnásob to pak platí například u veřejných zakázek, kde jsou zpravidla uvedeny i osoby, u nichž je možno si reference rovnou ověřit.

Oknostyl cz s.r.o.

Zjistěte si co nejvíce informací o vybrané firmě

Kromě samotných referencí je dobré zjistit si i to, jak dlouho je firma ta trhu, čemu všemu se věnuje a zda má na všechny činnosti příslušná oprávnění. Příjemným bonusem pak může být to, že vlastní například certifikaci ISO či jiné, které jsou externě auditované a poskytují nezávislý pohled na dění ve firmě. U větších firem a projektů je dobré ověřit si, zda firma zveřejňuje svoje účetní uzávěrky, jaké má kapitálové zajištění, případně zda není v nějakém registru dlužníků. Naštěstí jsou tyto informace zpravidla všechny veřejně dostupné a solidní firmy nemají co tajit. Spolu s referencemi se tak dá získat mnoho relevantních informací a poskládat věrný obraz o firmě.

Porovnávejte cenu a ptejte se, co všechno je součástí nabídky

Jedním z nejdůležitějších aspektů realizací je jejich cena. Ta se samozřejmě bude mezi jednotlivými dodavateli lišit, ale je třeba dát si pozor na to, abyste porovnávali srovnatelné nabídky. V první řadě by měla být základní nabídka přehledná a jasná, což umožní srovnat vlastnosti oken, jednotkovou cenu a druh zahrnutých prací. Samotné výrobky mohou tvořit klidně menší část celé realizace a pak je důležité zjistit si, co přesně obsahují práce, které vám firma nabídne. Ideální je vyžádat si od firmy montážní standardy, nebo zasmluvnit obsah jednotlivých prací, aby se nestalo, že na vás firma hned první den bude sypat vícepráce, které ve výsledku celou realizaci výrazně prodraží. Solidní oknařské firmy podobné podklady mají, zpravidla jsou veřejně dostupné a nemůže se stát, že by se v nabídce schovávaly nejasné položky. Rovněž je ideální, pokud firma dokáže zajistit všechny práce včetně likvidace starých výrobků, a nebudete tak muset hledat další subdodavatele.

Oknostyl cz s.r.o.

Ptejte se po záruce a jak se řeší reklamace a servis

Samozřejmě každý by si přál, aby po namontování okna sloužila desítky let bez problémů. Realita ale občas bývá jiná, a okna stejně jako cokoli jiného bez pravidelné péče ztrácí svoje vlastnosti a je třeba věnovat jim pravidelný servis. Na to bohužel nejedna firma sází při prezentaci desetiletých a delších záruk, kdy případné reklamace následně právě na základě absence jakékoli údržby zamítá jako běžné opotřebení výrobku. Proto je dobré sledovat, jestli firma nabízí záruční servis a má síť techniků. Extrémní jsou případy, kdy firmy bez historie lákají na dlouhou záruku a další výhody a po několika letech z trhu zmizí a nedovoláte se ničeho. Realitou je, že právě i kvalita následných služeb se odráží v konečné ceně nabídek, a proto asi nenajdete větší firmu s delší dobou působení na trhu, která by byla prvoplánově nejlevnější.

OKNOSTYL

Co dodat na závěr? Popřát vám při výběru hodně štěstí a také poradit podívat se na nabídku české firmy OKNOSTYL. Je na trhu už přes dvacet let a má zkušenosti z více než 40 000 zakázek. Pravidelně realizuje i zakázky investované z veřejných zdrojů a dost možná právě vaše děti sedí ve škole, kde okna měnila firma OKNOSTYL. Z jejích posledních velkých realizací lze zmínit například výměnu oken v nemocnici v Novém Městě na Moravě, v budově úřadu práce v Ostravě nebo na základních školách ve Frýdlantu nad Ostravicí a v Jindřichově Hradci.

Zdroj foto: OKNOSTYL group s.r.o.


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?