Podvodné ceny tepla od alternativních dodavatelů! Podívejme se, jak je rozeznat - 2. díl

V minulém článku jsme vám představili problematiku energetických šmejdů a podvodných cen energií. Téma ale v rychlosti zrekapituluji. Varovali jsme vás, že se na trhu objevují nabídky některých alternativních dodavatelů energií, kteří zejména přes tepelná čerpadla lákají na podezřele nízké ceny tepla, a na co si dát v tomto případě pozor.

Podvodné ceny tepla od alternativních dodavatelů! Podívejme se, jak je rozeznat - 2. díl

Kdo jsou tito „energetičtí šmejdi” a jak je poznám?

Tito dodavatelé ale bohužel ve svých reklamních letácích neposkytují všechny informace potřebné ke kalkulaci konečné ceny. Většinou bývá uvedena jen část skutečných provozních nákladů, a to zpravidla jen náklady na provoz vlastního tepelného čerpadla. Na co si dát pozor při kalkulaci ceny tepla jsme popsali v minulém článku. Podobnou problematiku nereálných cen tepla z tepelných čerpadel jsme řešili v prvním díle a řeší ji i Energetický regulační úřad.

Pokud si chcete ověřit správnost nabízené ceny tepla z tepelných čerpadel od alternativních dodavatelů, teplárny přišly s přehlednou tabulkou. Jde o příklad modelového bytového domu se 24 domácnostmi, jejichž roční spotřeba tepla na vytápění a ohřev vody je 500 GJ, což znamená cca 21 GJ na byt, který kalkuluje cenu tepla vyrobeného tepelným čerpadlem. Jsou však zde uvedeny i důležité položky, které vstupují do konečné ceny za GJ.

Pražská teplárenská Tabulka obsahuje modelové příklady s orientačními cenami a náklady. Výše jednotlivých položek se může lišit dle provedení pro jednotlivé domy.

Kde najdu další informace o problematice tepelných čerpadel v bytových domech?

„Energetičtí šmejdi“ nepodkopávají jen teplárny, ale i ostatní, alternativní dodavatele energie, neboť v důsledku jejich jednání ztrácí důvěryhodnost i poctivé firmy. Cílem tohoto článku je varovat odběratele dálkového tepla před nepoctivci a podat vám podrobné a nezkreslené informace o problematice. Odborníci z Pražské teplárenské s vámi celou problematiku rádi proberou, ať už se jedná o srovnání nákladů na teplo, nebo faktory, které teplo a jeho konečnou cenu ovlivňují. Pokud budete mít o konzultaci zájem, doporučujeme kontaktovat společnost na telefonním čísle 266 751 111 nebo emailem ptas@ptas.cz. Další informace o problematice tepelných čerpadel můžete najít i na webu naseteplo.cz.

Proč je dálkové vytápění pro Prahu důležité? Přečtěte si na Praha čistá.

Kontakt na Pražskou teplárenskou

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.