Potravinoví moli jako zhouba dnešních kuchyní

Setkáváme se s nimi v bytech i domech a boj s nimi se může vyšplhat i do několika tisíců. Jak se jich jednou provždy zbavit?

Potravinoví moli jako zhouba dnešních kuchyní

Potravinoví moli trápí nejednu hospodyňku. Setkáváme se s nimi v bytech i domech a boj s nimi se může vyšplhat i do několika tisíců. Moli milují veškeré sypké suroviny, jako je mouka, libují si ale také ve vločkách, těstovinách či rýži. Skutečný problém ale nastává ve chvíli, kdy napadají finančně nákladnější „obsah“ vaší spíže, jako jsou například ořechy.

Jak poznat, že je potravina napadena potravinovými moli?

Překvapivě na tom není nic těžkého. Většina lidí si jako první všimne dospělých motýlů, kteří měří přibližně jeden centimetr, mají podlouhlé hnědé tělo a rozpětí křídel okolo dvou centimetrů. Každý mol naklade až 300 vajíček, z nichž se pak líhnou bílé larvy. Ty nechávají v potravinách specifická bílá vlákna podobná pavučinám, která jsou pro ně velmi typická a je těžké je s čímkoli zaměnit.

Proč jsou potravinoví moli problém?

Jakmile se ve vaší kuchyni začnou potravinoví moli množit, je velmi těžké a často finančně nákladné proti nim vyhrát. Velmi snadno se totiž dostávají z jednoho sáčku do druhého, a brzy tak napadnou prakticky všechno, co jim chutná. Čím víc potravin „okupují“, tím víc se pak také samozřejmě i množí.

Přítomností potravinových molů je potravina znehodnocena, jelikož do ní vypouštějí výkaly, které mohou dále přitahovat různé roztoče. Navíc se jedná o prostředí, ve kterém se skvěle daří plísním. Konzumace takto znehodnocených potravin proto může velmi snadno způsobit alergické reakce a jiné zdravotní obtíže.

Chce to reorganizaci!

Nejlepší a v podstatě jediné možné řešení, jak se molů jednou pro vždy zbavit, je přeorganizovat celou kuchyň. Za vychytávky do kuchyně nemusíte utratit celé jmění. Velice hezké a užitečné pomocníky najdete i v cenově dostupnějších prodejnách. Pokud sháníte inspiraci, podívejte se například do katalogu IKEA nebo si prolistujte Pepco leták a uvidíte, že nápady na sebe nenechají dlouho čekat!

A jak při reorganizaci kuchyně postupovat? Zde jsou jednotlivé kroky:

  • Vyndejte veškeré zásoby jídla ze skříněk.
  • Připravte si vhodné uzavíratelné nádoby.
  • Skříňky pečlivě vytřete.
  • Každou jednotlivou potravinu překontrolujte.
  • Nenapadené potraviny nasypte do jednotlivých dóz a pečlivě uzavřete.
  • Všechny napadené potraviny nekompromisně vyhoďte.
  • Dózy naskládejte zpátky do kuchyňských skříněk
  • Boj proti molům podpořte vhodnými přípravky.

Nechávat potraviny v originálních papírových sáčcích, případně v jakýchkoli otevřených původních baleních je ta naprosto nejhorší možnost. Molům totiž nic nebrání v cestě, a jakmile se do nějakého obalu dostanou, budete muset napadenou potravinu vyhodit.

Místo toho vždy zakoupené potraviny přesypávejte do uzavíratelných dóz. Můžete používat zavařovací sklenice, ale v současnosti jsou na trhu již mnohem lepší varianty za přijatelné ceny. Trváte-li ale na uchovávání potravin v původních baleních, používejte speciální plastové „kolíčky“, které sáček uzavřou pevněji.

Použití uzavíratelných dóz je navíc dobrou prevencí proti invazi molů od sousedů. Jestliže zabráníte molům se do vašich potravin dostat, nebudou mít důvod u vás setrvávat. Pokud svou snahu navíc podpoříte nějakými dalšími vychytávkami a přípravky, nebudete si s nimi už nikdy víc muset lámat hlavu.

Čím boj proti molům podpořit?

Nejlevnější variantou jsou klasické „mololapky“ – od mucholapek se liší příměsí feromonu, který právě potravinové moly láká. Jedna obyčejná mololapka vás vyjde na pár korun, nejedná se však o nijak vzhlednou variantu. Za modernější 2D samolepky si sice připlatíte, nebudete se jim však muset nikde vyhýbat. Jejich funkce bez předchozího „odmolení kuchyně“ je sporná, avšak fungují skvěle jako pojistka nebo kontrola, zda se moli do vaší kuchyně nevrátili.

Zdroj foto: Kimbino.cz

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.