Přístupové systémy pro bezpečnost a komfort bydlení

Přístupové systémy nepatří mezi častá témata, která SVJ řeší. Množství a kombinací je nepřeberné množství. Poradíme, jak vybírat.

Přístupové systémy pro bezpečnost a komfort bydlení

Tipy, jak se v přístupových systémech vyznat

Především správci menších SVJ či jiných celků budov mohou být zmatení z množství kombinací a systémů. Následují otázky mohou pomoci k správnému rozhodnutí:

  • Co vše je potřeba zabezpečit (dveře do všech společných prostor, nebo jen hlavní vchody, případně výtahy apod.)?
  • Kolik bytů nebo objektů bude připojeno na daný systém (je to do 8 bytových jednotek nebo desítky a více)?
  • Chci propojovat systém i na další prvky ochrany nebo prvky instalací v objektech (zvonky, hlásiče, kamery,...)?
  • Řeším více objektů na různých místech v regionu (různá SVJ na sídlišti nebo v rámci ČR)?

Z těchto otázek vyplývá, že rozhodování se řídí nejčastěji velikostí implementace a požadovanou robustností systému pro dané SVJ nebo rozsah objektů. Důležité je zamyslet se, proč systém pořizovat a nebo do něj investovat. Doporučujeme nakreslit si na papír návrh struktury budoucí sítě a to alespoň schematicky, jen pro vaše použití. Snadno tak vizualizujete:

  • kolik máte přístupových bodů
  • jak moc je chcete propojovat
  • jak jsou od sebe vzdáleny
  • zda musí být řízeny centralizovaně nebo decentralizovaně (pokud jsou různí správci v regionech) a v neposlední řadě vyplynou potřeby správy nebo propojení na další systémy

Již po kratším zamyšlení zjistíte nesporné výhody a usnadnění běžného používání zejména u řešení, při kterém se aplikují komplexní systémy, nebo když se při jejich navrhování rovnou myslí na jejich budoucí rozšíření. Výsledkem je komfort z užívání, jak pro obyvatele prostor, tak jejich správcům.

Výhody komplexního pojetí přemýšlení nad přístupovými systémy

  • Trvalý přehled o pohybu v objektu a z toho pramenící nastavení časů - např. pošta, údržba apod.
  • Pohodlné otevírání čipem ocení všichni, kdo hledali klíče s plnýma rukama nákupu a děti či starší lidé se do něj zamilují
  • Nekontrolované množení klíčů. Jistota, že pouze správce objektu či výbor SVJ může vydávat přístupová oprávnění je k nezaplacení.
  • Vracení klíčů při stěhování. Už nebude problém. Pokud k němu nedojde, čip zrušíte na dálku
  • Úspora času i financí. Čipy jsou obvykle levnější i praktičtější, než klasické klíče a vy už nemusíte běhat k zámečníkovi.
  • Variabilita a přizpůsobivost. Dobře navržený komplexní přístupový systém lze do budoucna upravovat a doplňovat. Nepotřebujete nové dveře, výtahy či požární systém apod.
  • Ovladatelnost. Změnu konfigurace si můžete provádět sami pomocí intuitivního softwaru se zaškolením a podporou.
  • Chytré aplikace v telefonu nebo na počítači pomohou řešit situace i vzdáleně díky zabezpečeným cloudovým řešením.

Jaká je největší výhoda spolupráce s firmou Animo Bohemia?

Jako výrobci hliníkových a ocelových vstupních dveří a portálů s dlouholetou specializací na bytové a panelové domy dokážeme posoudit vhodnost řešení nejen po stránce elektroniky a potřeb zákazníka, ale i výběru vhodné konstrukce dveří, použití zámků a vzájemného fungování. Toto komplexní sladění je velmi výjimečné.

Klíče, kód, nebo čip?

V nabídkách prodejců naleznete mnoho systémů řízené kontroly vstupu. Každý má své specifické množství dokonalých funkcí, garantujících jejich neproniknutelnost, nebo naopak slabou ochranu, která je za nižší cenu a tím se řadí do nabídky pro aplikace určené spíše do skladu k otevírání dveří mezi sekcemi atd. Každý má své možnosti, přednosti i nevýhody. Proto je třeba pečlivě zvažovat, co přesně od systému očekáváte, ale současně to nepřekombinovat.

Všechny přístupové systémy mají ale jedno společné - jejich používání zároveň s běžnými klíči do do cylindrické vložky zcela degraduje jejich schopnosti a bezpečnost. Proto se při používání přístupového systému klíče nerozdávají, ale jsou určené pouze pro správce.

Jaké přístupové systémy se v praxi osvědčily?

Vybrali jsme pro vás přehled systémů, které byly:

  • snadné na údržbu
  • spolehlivé po stránce servisování
  • s dobrým poměrem cena/výkon

Ačkoliv je těžké říct, který je ten nejlepší, dlouhodobě se na žebříčku zákaznické spokojenosti drží jen několik hlavních systémů. Při volbě naši zákazníci oceňovali jednoduchost a zároveň komplexnost řešení. Systém často spojovali s dalšími systémy jako jsou zvonky a jiné. Některé z námi volených sestav jsou integrovatelné do domovních sítí a umožňují propojení s panely zvonků či výtahy a programování celého systému z jednoho místa.

Nejčastěji pracujeme s níže uvedenými produktovými řadami, které se nám za roky používání nejvíce osvědčily svou spolehlivostí, variabilitou a kvalitou. Dělíme je dle rozsahu implementace:

Nejmenší SVJ s několika bytovými jednotkami nebo malé firmy

Doporučujeme přístupový systém integrovaný přímo v chytrém kování Clever Pro, nebo systém Urmet FDI EDC s jeho virtuální sítí, které nabízejí vynikající úroveň zabezpečení dveří, ale i jednoduchou správu celého systému například přes mobilní aplikaci.

Větší domy s 8 a více jednotkami nebo správci budov

Stále mohou využívat jednoduchost obsluhy a zároveň vysoké zabezpečení systému Urmet FDI EDC. Často jej však nechávají v naší správě – ta se může kdykoliv měnit. Jednoduší úkony dělá někdo z domu, složitější naše podpora na dálku. To je velká výhoda virtuální sítě a cloudového řešení. V tomto případě je také vhodné použití variabilního systému Dormakaba, který ocení správci bytových domů, stejně jako administrativních a komerčních prostor.

Rozsáhlá SVJ o mnoha vchodech nebo správci objektů, třeba i ve více regionech

Docení špičkový přístupový systémy Urmet FDI iPassan, kombinující více zařízení s možností centralizované správy na dálku. Toto řešení v podstatě nemá žádné hranice a lze ho zcela přizpůsobit na míru uživateli. Stejně tak lze využít vyšší úrovně systému Dormakaba. Propojíte tak nejen dveře, ale i zvonky, výtahy, kamery, vrata a brány, různé senzory atd. Můžete tak odkudkoliv spravovat stovky a tisíce periferií rozesetých kdekoliv po zemi.

Univerzální řešení bez ohledu na stav budov a velikost organizace

Novinkou v našem sortimentu je systém DORMAKABA. Jde o systém, který lze postavit jako malé autonomní řešení jednoho vchodu a časem ho rozvíjejte s využitím původních komponent do velké síťové aplikace s desítkami či stovkami kontrolovaných bodů, v místě nebo kdekoliv jinde.

Dostupné kombinace systémů DORMAKABA umožňují vytvořit instalace s maximální úrovní zabezpečení vstupů i interiérů budovy. Čtečky jsou vybaveny vysokým zabezpečením RFID technologie LEGIC Advant a MIFARE DESFire s interním zabezpečením Kaba ARIOS. To vše při zachování maximálního důrazu na propracovaný design, který neruší celistvost architektury objektu, s kterým splyne v jeden celek.

Nespornou výhodou je velmi intuitivní aplikace Dormakaba Matrix One, která umožní každému jednoduchou správu celého systému přes počítač, tablet, nebo mobilní telefon.

S výběrem přístupových systémů vám poradíme

Součástí naší práce je nejen konzultace a prodej, ale i komplexní přístup k celému řešení. Proto je u nás samozřejmostí dodávka a montáž záložního zdroje, který zajistí stoprocentní funkčnost systému i v případě výpadku elektrického proudu, ale i možnost posouzení rozšiřitelnosti systému o další nadstavby v budoucnu a to s ohledem na stovky různých dveří a zámků, které jsou na trhu. Společně se zamyslíme i nad realizací přístupových systémů současně s novými [zvonky]/https://www.elektroanimo.cz/sortiment/domovni-zvonky), protože lze přístupový systém plně integrovat do panelu zvonků a dalších systémů.

Myslete na komplexnost

Přístupové systémy jsou úzce provázány nejen se zvonky, ale také s kamerovým systémem, výtahy, plošinami pro invalidy a dalším vybavením. Tyto realizace již známe a dokážeme proto navrhnout nejvhodnější možné řešení pro konkrétní dveře a situaci, a to i se zajištěním kompletních stavebních služeb, kvalitním servisem a trvalou podporou.

Zdroj foto: Animo Bohemia


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?