Pro vstup do domu je čip vždy bezpečnější než klíč

Zabezpečení vchodu do domu, či do společných prostor v domě, je důležitým úkolem správce, či předsedy společenství vlastníků jednotek. Ty tam jsou doby, kdy se vchody do bytových domů běžně nezamykaly a do bytového domu mohl vstoupit, kdokoliv si zamanul. Pokud chce společenství skutečně dbát o zabezpečení vchodu, mělo by zvážit jiné možnosti přístupových technologií, například pomocí čipů. Jejich výhody oproti běžným klíčům jsou totiž nesporné.

Pro vstup do domu je čip vždy bezpečnější než klíč

Hlavní dveře zabezpečí proti krádežím v bytech a vandalismu

Hlavní vchodové dveře do domu by měly být vždy pečlivě uzamčeny, stejně jako další dveře, které do domu vedou. Pokud budete dbát na to, aby je lidé vždy uzamykali, takže nebudou komukoliv z vnějšku přístupné, snížíte možnost vykrádání bytu na minimum. Zkušenosti ukazují, že zloději volí cestu nejmenšího odporu a pokud jsou pro ně vchodové dveře oříškem, raději se přesunou jinam. Bohužel, pokud jsou vchodové dveře opatřeny běžným zámkem na klíč, pak nelze stoprocentně zajistit, že dveře budou vždy uzamčené. Mnozí z majitelů pospíchají a na zamknutí domu si čas neudělají, někteří nájemníci nemají zodpovědnost a děti zkrátka na uzamčení zapomenou. Otevřenými vchodovými dveřmi ale přímo zvete do domu vandaly, zloděje, nebo jiné nevítané hosty. Škody, které způsobí, mohou jít do obrovských výšek, navíc se členové vašeho společenství vlastníků mohou cítit v domě nebezpečně. V neposlední řadě na dodržování bezpečnosti v domě dbá pojišťovna, pro kterou se zabezpečený dům lépe pojišťuje. Avšak nezapomínejme na stav, kdy zamčené vstupní dveře nesplňují normy o únikové cestě. Dveře se mohou zamykat pouze pomocí samozamykacích zámků, a to tak, aby z strany odchodu bylo vždy možno odejít bez použití klíče.

Čip – malý, skladný, rychle použitelný

Pokud necháte instalovat čipový zámek, otvírání dveří ale i uzamykání obyvatelům domu značně usnadníte a naopak přístup nezvaných návštěvníků ztížíte. Čip lze přidat například na klíčenku a pouze přiložit ke čtečce, malý okamžik počkat, dokud se neozve zabzučení a dveře se neotevřou. Používání čipu je oproti klíči určitě rychlejší. Čip má velmi malé rozměry, je většinou zalitý v plastu, který může být pružný a čip samotný tak spolehlivě ochrání. K čipu je připevněna klíčenka, díky které lze čip připnout k ostatním klíčům a neztratit ho tak. Ke vstupu do domu slouží výhradně čipy, odemknout klíči ho není možné. Každý byt dostane určitý dohodnutý počet čipů, nad kterými má zodpovědnost. Pokud někdo čip ztratí, nebo mu je ukradený, je třeba vše okamžitě hlásit společenství, které konkrétní ztracený, nebo zcizený čip deaktivuje a zablokuje, takže ho již není možné používat. Místo tohoto čipu se aktivuje nový čip s kódem, který je přiřazený konkrétnímu vlastníkovi.

Pasivní a aktivní čip do domu

Rozeznávají se dva druhy čipů. A to čipy aktivní a pasivní. Pasivní čipy odesílají informaci o několikamístném kódu, který jim byl přidělen v době výroby. Čtečka těchto čipů, která se umístí do zámku, pracuje na RFID technologie, tedy radiofrekvenční identifikace, identifikace pomocí elektromagnetických vln. Tento systém pro otvírání zámků zcel postačí, navíc je velmi levný a společenství vlastníků tedy příliš nezatíží. Drahé nejsou ani nové čipy, klíčenky, pokud ji někdo ztratí, nebo bude potřebovat další. Aktivní čipy dokáží se čtečkou oboustranně komunikovat, pro identifikaci ale opět stačí pouze kód. Systém je napájen z běžné zásuvky, zároveň musí být vybavený záložním zdrojem pro případ výpadku elektřiny, takže bude možné se do domu dostat i tehdy. U některých systémů se není třeba obávat ani toho, že dům nemá napájení z elektrické sítě. Například systém DOMOVNÍK SMART od Dobraagentura.cz nevyžaduje napájení ze sítě, ale jde o nízkoenergetické řešení díky napájení z baterie, která vydrží opravdu dlouho. Navíc lze toto řešení instalovat i na původní zámky a tím pádem se ušetří za v některých případech jejich nutnou výměnu.. Díky tomu není třeba ani instalovat kabeláž, která může být na mnoha místech velmi těžko proveditelná.

Kontrola nad přístupem

Díky využívání čipů získáte společenství naprostou kontrolu nad tím, kdo se v domě pohybuje. Čip u moderních systémů totiž nelze zkopírovat a tak je naprosto jasné, kdo má konkrétní čip v držení. Dveře opatřené čipovým zámkem se zavírají a zamykají automaticky, bez čipu je nelze otevřít. Spravovat čipy může buď správcovská agentura, nebo osoba, například člen výboru, kterého společenství pověří. Systém se obsluhuje prostřednictvím notebooku a aplikace, díky které lze čipy aktivovat a deaktivovat. V systému je také dohledatelné, kdy byla u kterého čipu provedena systémem autorizace, tedy kdy byl použit. Pokud tedy dojde k vandalismu, nebo krádeži, bude možné zjistit, kdo mohl narušitele do domu vpustit. Nově se systémy spravují pomocí CLOUDového řešení, které nabízí mnoho dalších výhod.

Pozor na lidský faktor

I když dům zabezpečíte čipovým systémem, neznamená to, že se sem nemůže vloudit někdo nepovolaný. I když budete využívat ten nejdůmyslnější zabezpečovací systém, vždy je třeba pamatovat na lidský faktor. Mnohdy stačí zazvonit na několik bytů a zloději se podaří dostat se dovnitř třeba pod záminkou, že nese letáky, nebo poštu. Případně se stane, že nepovolanou osobu někdo nechá vejít do domu spolu s ním. Proto je třeba také působit na ostatní vlastníky a jejich nájemníky, aby na bezpečnost dbali a nikoho cizího nikdy do domu nepouštěli.

Jaké jsou další možnosti?

Klasický klíč se ukazuje jako skutečně historický způsob, jak vchodové dveře domu zabezpečit. Kromě čipů je totiž dnes na výběr mnoho dalších technologií. Místo čipů lze využívat například čipové karty, nebo lze k odemykání dveří využívat otisky prstu, či chytrý mobilní telefon. Do budoucna je také možné využít například Internet věcí a otevření dveří může probíhat bezkontaktně a automaticky.

Přečtěte si také: Slabé zabezpečení vstupních dveří je pozvánkou pro zloděje

Více o Dobrá Agentura, s.r.o.

Zdroj obrázku: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.