Průkaznost vlastníka jednotky na shromáždění

Při prezenci na schůzi vlastníků se dostavuje nájemnice vlastníka bytu a představuje nového vlastníka, svého syna. Žádáme po něm OP a smlouvu, či alespoň platný výpis z katastru, kde by bylo zřejmé, od kdy je vlastníkem atd…. Vlastnictví není schopen doložit, odvolává se na možnost našeho náhledu přes ARES, což děláme. Ten je pro nás však jen informativní, není to právní doklad. Žádné písemnosti nemá a odkazuje se na GDPR. Snaží se budit zdání všeznalého vlastníka.

Průkaznost vlastníka jednotky na shromáždění

Původní vlastník obeslaný pozvánkou nereagoval, nedostavil se, neoznámil změnu, nekomunikuje.

Jak v takových případech postupovat?

Odpovídá Mgr. Vojtěch Opočenský, právník z advokátní kanceláře Ladislav Drha

Ve Vašem konkrétním případě se musí nový vlastník prokázat kupní smlouvou, pokud je v dálkovém přístupu do katastru nemovitostí označena u bytové jednotky jako vlastník stále osoba jednotku prodávající. Vzhledem k vkladovému řízení nelze jinak ověřit vlastnictví jednotky. Ares je v tomto konkrétním případě naprosto irelevantním zdrojem informací.

Pokud daný vlastník neprokáže vlastnictví jednotky, či nemá k dispozici plnou moc od vlastníka jednotky, nelze ho považovat za osobu účastnící se shromáždění jako člen SVJ. Fyzická osoba se ale může účastnit shromáždění SVJ jako host, pokud to Vaše stanovy nezakazují.

Mgr. Vojtěch Opočenský

právník

Ladislav Drha, advokátní kancelář s.r.o.

Václavské náměstí 802/56

110 00 Praha

kancelář: (+420) 776 578 488 kancelář: (+33) 6 77 33 70 73

email: vojtech.opocensky@ak-drha.cz

www.ak-drha.cz

Kontakt na SVJ Právník

Zdroj úvodní foto: pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.