Rekonstrukce výtahu – jak úspěšně projít výběrovým řízením a dovést rekonstrukci do zdárného konce?

Také váš bytový dům disponuje výtahem, který neprošel více jak patnáct let rekonstrukcí? S největší pravděpodobností váš v nejbližší době tato akce čeká. Pro úspěšnou rekonstrukci je třeba vybrat si profesionální firmu, a to na základě dobře připraveného výběrového řízení. Poradíme vám, jak na to.

Rekonstrukce výtahu – jak úspěšně projít výběrovým řízením a dovést rekonstrukci do zdárného konce?

Definujte si nároky na výtah

Určitě prvním krokem je zjistit, jaké jsou v domě skutečné nároky na výtah - na jeho velikost, vybavenost, design a podobně. Je třeba zvážit pro a proti, například velikost výtahu má vliv na spotřebu elektrické energie při převozu. Samozřejmě jednou z nejdůležitějších je i otázka financí. Před samotným zahájením výběrového řízení je nutné znát finanční možnosti a celou záležitost konzultovat s bankou.

Pečlivě připravte jasné zadání pro poptávkové řízení

A začínáme! Už proběhly prvotní přípravy a teď je na řadě začít s výběrovým řízením. Je nutné pro všechny firmy připravit stejné zadání, aby bylo možné výběrové řízení objektivně vyhodnotit. „Doporučuji poptat přiměřené množství firem, tuzemské i mezinárodní. Počet by však neměl být zbytečně vysoký, zpravidla to způsobí jenom chaos a časovou náročnost při vyhodnocování. Rozumné je vybírat mezi pěti až deseti uchazeči. Nejdražší a nejlevnější nabídku lze rovnou považovat za nereálnou, obvykle někde ve středu se nachází kvalita za přiměřenou cenu,“ radí Miroslav Vokurka ze společnosti Výtahy Praha. Z jeho zkušeností není výjimkou, když SVJ poptá dvacet firem a posléze není v jejich silách takové množství různých nabídek zodpovědně vyhodnotit.

Účastníkům výběrového řízení by měla být umožněna řádná prohlídka místa plnění pro zaměření stavby. Už na základě prvotního kontaktu si můžete o jednání a profesionalitě firmy vytvořit obrázek. Zkušený odborník vám totiž dovede hned na místě zodpovědět odborné dotazy, upozornit na možná úskalí a navrhne ideální řešení na míru.

Jakou firmu si pro rekonstrukci výtahu vybrat?

Při výběru z nabídek by SVJ určitě nemělo posuzovat pouze cenu. Důležitými faktory jsou třeba také délka záruky, vhodnost nabízené technologie, její energetická spotřeba, přiměřené smluvní pokuty, prokázání odborné způsobilosti, dostatečně silné zázemí dodavatele, pojištění, následné servisní podmínky a také délka realizace. „Máme zkušenosti, že u státních zakázek je hlavní určující položkou při výběru dodavatele cena. Ale pokud chce mít SVJ záruku kvality, tak musí posuzovat podmínky komplexně. Mnohé firmy totiž nabídnou nízkou cenu za realizaci, ale následně nastaví velice nevýhodné servisní podmínky. Zákazník pak ale nemůže vycouvat, protože by přišel o záruku,“ vysvětluje Miroslav Vokurka, který má s rekonstrukcí výtahů dlouholeté zkušenosti.

Dejte si pozor na výběr technologií

Při vybírání firmy se vždy zajímejte o to, jaké používá technologie a z jakých komponent se výtahy vyrábí. Některé výtahářské firmy totiž tvrdí, že jsou výrobci, ačkoliv pouze kupují komponenty vyrobené v asijských zemích. Takové firmy mohou lákat nízkou cenou, ale výtah poskládaný z komponent od různých výrobců nemůže dosáhnout požadované úrovně na kvalitu a bezpečnost. „Seriózní firma nemá problém Vám ukázat např. továrnu, kde se jejich výtahy vyrábí. Hodně napoví také katalogové zpracování jednotlivých výtahových řad a designových provedení. Kvalitní a profesionálně strukturovaná nabídka s ilustracemi by měla být dnes již samozřejmostí,“ říká Miroslav Vokurka.

Neméně důležitou položkou je přesná a kvalitní montáž výtahu. Tu by měli provádět kvalifikovaní odborníci se zkušenostmi v oboru.

Hlídejte si termíny

Termíny prováděných prací by měly být závazné a zároveň přiměřené. Pokud vám firma nabízí podezřele krátkou dobu realizace díla, zbystřete, bývá to často na úkor kvality montáže. Jak dlouho tedy trvá realizace rekonstrukce? „Délka montáže záleží samozřejmě na rozsahu. Pokud je to i s demontáží starého, tak ta může trvat cca týden a vlastní montáž výtahu přibližně tři týdny. Ale například při montáži výtahu s ocelovou šachtou bude doba montáže třeba o tři týdny delší,“ dodává Miroslav Vokurka ze společnosti Výtahy Praha.

Co by měla obsahovat smlouva o dílo?

Po výběru vhodného dodavatele budete řešit smlouvu o dílo. Ta nemusí být složitá, ale měla by obsahovat veškerá standardní ujednání a být oboustranně vyvážená. Obě strany musí být povinné splnit své závazky podle všech jejích ujednání.


Mohlo by vás zajímat

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?