Revoluce v nákupu levnější energie

Co kdybyste už nikdy nemuseli platit za drahé energie? Vědět, že máte vždy nejvýhodnější variantu. Zapomenout na vysoké účty? Je to jednodušší, než si myslíte…

Revoluce v nákupu levnější energie

O zkušenostech s nákupem energií přes elektronické aukce se rozpovídal Vojta Špinler, starosta Orlického Záhoří.

Orlické Záhoří pod vaším vedením už šest let nakupuje elektrickou energii formou elektronických aukcí. Proč jste se k tomu rozhodli a jaká byla ta původní motivace?

Tenkrát byla úplně jiná situace na trhu, než je dnes. My máme v Orlickém Záhoří spoustu firem, které tady fungují, ať už je to škola nebo technické služby, ale i obec sama, veřejné osvětlení, provozujeme vodovod a tak dále. Máme opravdu velké množství dodávek elektřiny. Byl to problém, protože jsme měli spoustu dodavatelů. Když mě potom oslovili z E-aukčního portálu, musím říct, že jsme vsadili na správnou kartu, protože nám vysoutěžili elektřinu velice dobře. Je faktem, že se nám párkrát změnil dodavatel, ale oni zařídí všechno za nás, což je výhodné nejenom pro mě, ale i pro paní účetní. Já mám klid jako hospodář, že mám nejlevnější možnou elektřinu pro obec. A má klid i paní účetní, která nemusí papírovat, jen podepíšeme formuláře, které obdržíme, a zbytek za nás zařídí E-aukční portál.

Pojďme být konkrétní, kolik jste za energie platili a kolik jste dokázali ušetřit?

My jsme v těch prvních fázích platili elektřinu za obec asi 700 tisíc. A dostali jsme se o nějakých 25 % dolů, což bylo tenkrát v té době před šesti lety dost. Teď je doba na trhu jiná. Postupně to klesalo, takže jsme pak vysoutěžili třeba už jenom o míň levnější elektřinu. Ale E-aukční portál po nás vždy chtěl jen 10 % toho, co jsme ušetřili. To znamená, když jsme ušetřili nulu, nechtěl po nás nic, když jsme ušetřili sto tisíc, chtěl po nás deset tisíc, což bylo pro nás výhodné a pro ně taky. Ale v dnešní době je situace jiná. Elektřina jde nahoru. Počítám, že to zase půjde dolů, ale přenechal jsem to v rukou E-aukčnímu portálu s tím, že každý rok tu cenu přesoutěžíme. Takže máme podepsané smlouvy na rok až dva u těch dodavatelů, u kterých to vysoutěžíme. E-aukční portál nám to vždy odsoutěží v termínu, na kterém jsme domluvení.

Jak se vám daří díky tomu dodržovat zákon o veřejných zakázkách? To je asi velké téma pro každou obec.

To je právě důležité. V podstatě je to v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Nikde není psáno, jestli to máme soutěžit tak nebo tak. Je to zakázka do jednoho milionu korun, která podle zákona spadá do mojí kompetence. A já přenáším svoji pravomoc na firmu E-aukční portál. Oni to za nás vysoutěží, předají nám to. Já můžu tu aukci sledovat, protože je veřejná. Vidím, kolik se přihlásilo dodavatelů, kolik nabízí. Je to hodně nediskriminační, otevřené. I soutěžící vidí, jak jde cena nahoru a je to pro ně motivační. Dodavatele to nutí jít s cenou ještě níž.

Je to celé vůbec důvěryhodné? Přeci jen existují určité předsudky. Jaké mám z pozice obce záruky, že si nenaběhnu nějakým podvodníkům?

Já už mám s E-aukčním portálem dlouhodobé zkušenosti a znám i spoustu firem, které si od nich nechávají energie vysoutěžit. Nikdy jsem neslyšel o nějakém problému, který by vyvstal. Pár drobností bylo s formulářem, ale tak jsem zvedl telefon a hned bylo vše v pořádku. Dokonce i já sám je využívám pro svou domácnost, že mi vysoutěží levnější energie pro domácnost. Pokud bych tomu nevěřil, tak bych to tam nikdy nedal.

A motivujete nějak další domácnosti v Orlickém Záhoří? Nebo vaše obyvatele?

Já než něco nabídnu lidem, chci si to vyzkoušet sám. Lidé z hor jsou nedůvěřiví a nevěří jen tak něčemu. Zároveň po tom, co chodí podivní podomní prodejci, viděli jsme i film Šmejdi... Tak moc nevěří. Já jsem si chtěl nejdřív vyzkoušet na nás na obci, na mně soukromě, jak to funguje, a teprve potom si můžu dovolit to někomu nabízet.

Takže obecně elektronické aukce pomohly, ušetřily?

Ano, navíc já jako starosta jsem dobrý hospodář. U elektřiny je to jasně dané, jsou tam normy. Rozvod stejně jde přes ČEZ, ale jde o to, který dodavatel nám to bude dodávat, a tam neřešíte kvalitu. Tam řešíte firmu, jak s vámi spolupracuje, tzn. výpisy, splátky atd. A hlavně co řešíte, aby ta elektřina nebyla drahá. A v tom nám E-aukční portál velice pomohl.

Chcete ušetřit jako pan Špinler? Využijte e-aukce!

Kontakt na E-aukční portál

Zdroj foto: JumpStory.com


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.